Oficial ucrainean de rang înalt: Căderea Chasiv Yar, o chestiune de timp. Rusia nu mai e haotică, are un plan clar

Oficial ucrainean de rang înalt: Căderea Chasiv Yar, o chestiune de timp. Rusia nu mai e haotică, are un plan clar

Ocuparea orașului strategic Chasiv Yar de către ruși este doar o chestiune de timp, iar armata rusă are un plan clar și nu mai este așa de haotică precum la începutul războiului, spune maiorul-general Vadym Skibitsky, adjunctul șefului Serviciului de Informații.

Declarațiile, făcute într-un interviu acordat revistei The Economist, sunt neobișnuit de pesimiste pentru un oficial de rang înalt din Kiev, comentează POLITICO.

„Poziția Ucrainei pe câmpul de luptă este mai precară decât în orice moment de la începutul invaziei, iar situația este pe cale să devină și mai gravă”, a declarat maiorul-general Vadym Skibitsky.

ADVERTISING

El spune că în luna mai, Rusia va avansa cu planul său de a ocupa complet regiunile estice Donetsk și Luhansk, unde recent a obținut câștiguri teritoriale, în contextul întârzierii ajutorului militar occidental pentru Ucraina.

Un prim pas major va fi ocuparea orașului strategic Chasiv Yar, ceea ce va pune în pericol ultima fortăreață a Ucrainei în regiunea Donetsk.

„Este probabil o chestiune de timp până când acel oraș va cădea într-un mod similar cu Avdiivka, bombardat până la distrugere de ruși în februarie," a spus Skibitsky.

ADVERTISING

"Nu astăzi sau mâine, desigur, dar totul depinde de rezervele și aprovizionările noastre", a adăugat oficialul ucrainean.

În funcție de rezistența Ucrainei, Rusia va decide unde va ataca în continuare, a mai spus Skibitsky, adăugând că forțele ruse își îndreaptă acum privirile către Sumî și Kharkiv, dar nu au încă suficienți oameni pentru o astfel de ofensivă majoră.

„Problema noastră este foarte simplă: nu avem arme. Iar ei au știut întotdeauna că aprilie și mai vor luni dificile pentru noi," a mai spus Skibitsky.

ADVERTISING

Potrivit oficialului ucrainean, acum, armata Rusiei nu mai este atât de haotică precum era în 2022, ci acționează ca „un singur corp, cu un plan clar și sub un comandament unic".

Sâmbătă, în ziua 801 de război, Rusia a atacat masiv cu drone, atacurile soldându-se cu trei victime în Harkov și care au provocat un incendiu la o clădire de birouri. De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a transmis că sistemele sale de apărare antiaeriană au distrus patru rachete ATACMS cu rază lungă de acţiune, care au fost lansate de forţele ucrainene asupra peninsulei Crimeea. Nu sunt informații legate de pagube sau posibile victime.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇