Ziua 810 Diversiune în Harkov? Valoare record a importurilor de electricitate. Bilanțul la șase luni

<span style="color:#990000;">Ziua 810</span> Diversiune în Harkov? Valoare record a importurilor de electricitate. Bilanțul la șase luni

Se dau lupte grele în regiunea Harkov, unde rușii susțin că au capturat nouă sate. Ucrainenii însă au anunțat că au respins mai multe atacuri și că luptă pentru a controla localitățile vizate de inamic. Mai multe explozii au fost auzite, noaptea trecută, în orașul Harkov, în timpul unei alerte de raid aerian.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat, duminică seară, în discursul către naţiune, că în regiunea Harkov au loc lupte intense, practic pe întreaga linie de frontieră cu Rusia, iar unele zone s-au transformat din zone gri în zone de război. El a spus că la periferia oraşului Vovceansk situaţia este extrem de dificilă – oraşul se află sub focul constant al ruşilor, iar armata desfăşoară contraatacuri şi îi ajută pe localnici.

Zelenski consideră că însă că ofensiva rusă din regiunea Harkov poate fi o operaţiune de tip diversiune şi cere vigilenţă sporită.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemele sale de apărare aeriană au distrus în cursul nopții 16 rachete și 31 de drone lansate de Ucraina asupra teritoriului rusesc, inclusiv 12 rachete deasupra regiunii de frontieră lovite de Belgorod. Printre țintele doborâte s-ar afla și patru rachete Storm Shadow. La Belgorod a fost alertă aeriană în timpul nopții și s-au auzit mai multe explozii. Tot acolo a crescut bilanțul victimelor după prăbușirea unui bloc.

Iar importurile de electricitate ale Ucrainei din cinci ţări europene, printre care se numără şi România, ar urma să atingă luni o valoare record, după ce ţara vecină a înregistrat pagube semnificative la infrastructura energetică.

Un bilanț al ultimelor șase luni arată că Rusia a crescut masiv numărul dronelor și rachetelor lansate (cu circa 45% mai multe decât în intervalul anterior de 6 luni), în timp ce Ucraina a reușit să intercepteze mult mai puține.

ADVERTISING

Situația pe front

  • Lupte grele în Harkov - Rușii susțin că au preluat controlul asupra a nouă sate din Harkov, aflate lângă granița cu Rusia. Ucrainenii spun că au respins mai multe atacuri și că luptă pentru a controla localitățile vizate de armata rusă, potrivit Sky News. Mai multe explozii au fost auzite, noaptea trecută, în orașul Harkov, în timpul unei alerte de raid aerian, relatează Suspilne Kharkiv. Statul Major al Ucrainei a anunțat că forțele ruse au obținut „victorii tactice”, în 14 din 22 de operațiuni din regiune. Lupte grele au loc în jurul Vovceansk, a adăugat Statul Major al Ucrainei. Mii de ucraineni au fugit din localitate, iar pierderile în rândul militarilor sunt importante, mai anunță reprezentanții armatei din Ucraina. Principalele obiective ale atacului Rusiei sunt Vovceansk și Lîpți, care se află la aproximativ 20 km distanță de orașul Harkov, a precizat purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Nazar Voloșin.
  • Asaltul din Harkov, posibilă diversiune - Volodimir Zelenski a confirmat, duminică seară, în discursul zilnic către naţiune, că în regiunea Harkov au loc lupte intense, practic pe întreaga linie de frontieră cu Rusia, iar unele zone s-au transformat din zone gri în zone de război. El consideră că e vorba de o operaţiune de tip diversiune şi tocmai de aceea cere eforturi şi vigilenţă sporită, inclusiv în ce priveşte manipularea informaţională. "De fapt, intenţia atacurilor din regiunea Harkov este de a ne reloca forţele şi de a submina baza morală şi motivaţională a capacităţii ucrainenilor de a se apăra", a arătat Zelenski. El a spus că la periferia oraşului Vovceansk situaţia este extrem de dificilă - oraşul se află sub focul constant al ruşilor, iar armata desfăşoară contraatacuri şi îi ajută pe localnici. Guvernatorul regiunii Harkov anunţase în cursul zilei că la Vovceansk, oraş care înainte de război avea 17.000 de locuitori, au mai rămas circa 500 de oameni. Aproape 4.000 de oameni au fost evacuaţi în două zile din regiunea Harkov. În Doneţk, direcţia Pokrovske este cea mai dificilă, potrivit preşedintelui. În ultimele 24 de ore, în acest sector au avut loc 30 de lupte. "Direcţiile Lîman şi Vremivske, precum şi direcţiile Kramatorsk şi Kupiansk sunt, de asemenea, dificile", a spus Zelenski.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rachete și drone doborâte - Ministerul rus al Apărării a anunțat că sistemele sale de apărare aeriană au distrus în cursul nopții 16 rachete și 31 de drone lansate de Ucraina asupra teritoriului rusesc, inclusiv 12 rachete deasupra regiunii de frontieră lovite de Belgorod. Cinci case au fost avariate în Belgorod, dar, potrivit informațiilor preliminare, nu au existat răniți, a scris guvernatorul Viaceslav Gladkov pe Telegram. Ministerul rus al Apărării a declarat luni că cele 12 rachete ghidate au fost lansate de la un lansator de rachete multiple ucrainean Vilkha. Ministerul a mai spus că patru rachete ghidate de avion Storm Shadow și șapte drone au fost doborâte deasupra Crimeei, opt drone au fost distruse deasupra regiunii Kursk și patru au fost interceptate deasupra regiunii Lipețk, unde o dronă a provocat un incendiu minor la o substație electrică, a scris pe Telegram Igor Artamonov, guvernatorul regiunii din sudul Rusiei.
  • Explozii în Belgorod - Mai multe explozii au fost auzite în cursul nopții în orașul Belgorod, potrivit agenției de presă TASS care citează canalele de Telegram ale bloggerilor ruși. Deflagrațiile s-au produs după ora locală 01:16, după declanșarea unei în timpul unei alerte antiaeriene.
  • Crește bilanţul negru - Numărul persoanelor care au murit în urma prăbuşirii parţiale a unui bloc cu mai multe etaje din oraşul rusesc Belgorod, de la graniţa cu Ucraina, a crescut la 13, a declarat pentru TASS serviciul de presă al Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă. Ministerul Sănătăţii din regiune a raportat, de asemenea, o creştere a numărului de răniţi la 31. Belgorodul şi vecinătatea sa au fost supuse duminică unor bombardamente masive din partea Ucrainei, susţine Moscova. Resturile unei rachete Tocika-U au avariat un bloc de zece etaje din Belgorod, unde intrarea şi o coloană întreagă de apartamente s-au prăbuşit complet. Ministerul pentru Situaţii de Urgenţă spune că au loc în continuare prăbuşiri ale unor părţi din bloc. Printre cei decedaţi se află şi copii şi este posibil ca sub dărâmături să mai fie oameni.

Alte informații relevante

  • Cine aruncă bombele - Serviciul de informații al armatei ucrainene (GUR) a dezvăluit numele piloților ruși care au fost implicați în planificarea, organizarea și efectuarea atacurilor asupra Ucrainei cu bombardiere Tu-95MS și Tu-160. Lista include numele a 29 de piloți, iar alți doi au fost uciși pe 19 aprilie, când un avion Tu-22M3 a fost doborât, a anunțat spionajul militar ucrainean. "Pentru fiecare crimă comisă împotriva Ucrainei va exista o răsplată pe măsură", subliniază GUR.
  • Import record de energie în Ucraina - Importurile de electricitate ale Ucrainei din cinci ţări europene, printre care se numără şi România, ar urma să atingă luni o valoare record, după ce ţara vecină a înregistrat pagube semnificative la infrastructura energetică, în urma atacurilor ruseşti, a informat Ministerul ucrainean al Energiei. Importurile de electricitate ale Ucrainei sunt aşteptate să urce luni până la 19.484 Megawaţi oră (MWh), devansând precedentul record de 18.649 Megawaţi oră (MWh) stabilit la finele lunii martie, după primul val de atacuri ruseşti asupra sectorului energetic ucrainean. Ministerul ucrainean al Energiei a precizat că, în condiţiile în care se confruntă cu un deficit semnificativ în sistemul energetic, intenţionează să importe luni energie electrică din România, Slovacia, Polonia, Ungaria şi Republica Moldova.
  • Șoigu, acuzat - "Serghei Şoigu a provocat peste 355.000 de victime (morţi şi răniţi, n.red.) în rândul propriilor soldaţi şi suferinţe masive în rândul civililor în cadrul unei campanii ilegale în Ucraina", a scris omologul britanic Grant Shapps pe reţeaua de socializare X. "Rusia are nevoie de un ministru al Apărării care să poată anula această moştenire dezastruoasă şi să pună capăt invaziei, dar tot ce va obţine este o altă marionetă a lui Putin", a adăugat ministrul britanic. Şoigu, aflat în funcţie din 2012, a fost demis duminică seara în cadrul unei remanieri surprinzătoare, la câteva zile după învestirea preşedintelui rus pentru al cincilea mandat la Kremlin şi după mai bine de doi ani de conflict în Ucraina. Detalii AICI.
  • Bilanțul ultimelor 6 luni - Comparativ cu prima anul trecut, apărarea aeriană a Ucrainei a interceptat mult mai puține rachete rusești, scrie Wall Street Journal. 46% din ținte au fost doborâte în ultimele șase luni, spre deosebire de 73% în cele șase luni anterioare, indică datele furnizate de Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei. Luna trecută, rata interceptărilor a scăzut la 30%. Rata de distrugere a dronelor Shahed, care sunt mai ușor de doborât, a scăzut cu doar un procent, la 82% în ultimele șase luni. Scăderea eficienței a survenit în timp ce Rusia a mărit numărul atacurilor cu drone și rachete și a lansat mai multe arme dificil de interceptat, precum rachetele balistice. În ultimele șase luni, Rusia a lansat cu aproximativ 45% mai multe drone și rachete decât în cele șase luni anterioare. Totodată, Kievul rămâne fără muniție pentru sistemele de apărare aeriană Patriot. Numai în ultimele șase luni Rusia a lansat aproape de două ori mai multe drone Shahed (2.628), comparativ cu aceeași perioadă anterioară. Analiștii sunt de părere că dronele sunt lansate și pentru a testa sistemele ucrainene de apărare aeriană înainte de lansarea rachetelor.
  • Arme nucleare în Suedia - Prim-ministrul suedez Ulf Kristersson s-a declarat luni deschis desfăşurării de arme nucleare în Suedia pe timp de război, într-un moment în care criticii pledează pentru interzicerea lor pe teritoriul unui nou membru al NATO, informează AFP. Parlamentul suedez se va pronunţa în iunie asupra Acordului bilateral de cooperare în materie de apărare (DCA) încheiat cu SUA, care le va permite americanilor să aibă acces la bazele militare suedeze şi să depoziteze acolo echipamente şi arme. Suedia a pus capăt celor 200 de ani de nealiniere militară, aderând la NATO în martie. "În cel mai rău dintre scenarii, ţările democratice din regiunea noastră a lumii trebuie să se poată apăra împotriva statelor care ar putea să ne ameninţe cu arme nucleare", a adăugat şeful guvernului suedez.
  • O economie de război - Alegerea unui economist ca ministru al apărării în Rusia arată cât de departe merge Moscova pentru a-şi reforma economia astfel încât să răspundă necesităţilor de război, a afirmat luni consilierul prezidenţial ucrainean Mihailo Podoliak, transmite Reuters. Andrei Belousov, fost vicepremier, a fost propus duminică de preşedintele rus Vladimir Putin pentru postul de ministru al apărării în noul guvern, în locul lui Serghei Şoigu. „Rusia îşi aşază aproape toată economia pe un făgaş militar. Va fi o ţară militaristă şi economia sa va fi construită exclusiv astfel încât să producă pentru armată", a declarat Podoliak pentru Reuters.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇