Ucraina a distrus avioane rusești și clădiri în Crimeea ocupată. Imagini din satelit arată dezastrul (Foto)

Ucraina a distrus avioane rusești și clădiri în Crimeea ocupată. Imagini din satelit arată dezastrul (Foto)

Trei avioane de luptă ruse au fost distruse şi mai multe clădiri au fost avariate în urma atacurilor ucrainene asupra bazei aeriene militare Belbek, situată în apropiere de oraşul-port Sevastopol, cel mai important din peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.

Imaginile au fost obţinute după două zile consecutive de atacuri ucrainene în zonă.

În capturile realizate de compania americană de imagini prin satelit BlackSky și firma de tehnologie spațială Maxar, obținute de CNN, se văd două avioane arse pe linia principală de zbor de la Belbek și încă unul parcat pe un terasament de protecție.

ADVERTISING

Reprezentanții companiei au analizat imagini din satelit de joi și au tras concluzia că două avioane de luptă MiG-31 și un avion de luptă Su-27 au fost distruse. De asemenea, există indicii că o aeronavă MiG-29 a fost avariată.

Imaginile din satelit arată, de asemenea, o clădire distrusă în apropiere și o alta care a suferit pagube semnificative.

Mihail Razvojaev, guvernatorul Sevastopolului, numit de rusi, a declarat vineri pe Telegram că rușii „au respins cu succes un atac masiv al inamicului asupra Sevastopolului”.

ADVERTISING

Zeci de vehicule aeriene fără pilot și „mai mult de cinci drone marine au fost distruse”. Orașul a suferit o întrerupere parțială a curentului din cauza resturilor de dronă care au căzut pe o stație electrică, a adăugat el.

Întrebat despre o posibilă lovitură ucraineană asupra Belbek, Dmitro Pletenchuk, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene din sud, a declarat joi: „Nu putem anunța niciun detaliu în acest moment, deoarece nu există informații verificate”.

ADVERTISING

Un grup ucrainean insurgent din Crimeea, Atesh, a scris pe Telegram după a doua lovitură că un depozit de artilerie de la aerodromul Belbek a fost avariat.

„Au fost înregistrate, de asemenea, daune semnificative aduse infrastructurii aerodromului ca urmare a unei detonări”, se arată în comunicat.

Dar niciuna dintre imaginile din satelit văzute de CNN nu a arătat semne că un depozit de rachete sau arme de artilerie a fost lovit sau că au avut loc detonări.

În timp ce Moscova pare să aibă un avans în atacurile terestre, forțele de la Kiev s-au bucurat de succese susținute vizând flota Rusiei de la Marea Neagră, fie în atacuri cu rachete, fie în atacuri cu drone maritime.

Atacul de la Belbek vine în timp ce Rusia face progrese în nord-estul Ucrainei, determinându-l pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski să-și amâne participarea la toate evenimentele internaționale, deoarece trupele sale se apără de ofensiva surpriză din regiunea Harkov.

E cel mai grav asalt terestru transfrontalier de când Ucraina a recucerit regiunea Harkov la sfârșitul verii lui 2022.

Ea vine în timp ce ucrainenii se luptă cu forțe puține la sol, artilerie și apărare aeriană inadecvată și așteaptă muniția și armele atât de necesare promise ca parte a unui pachet de finanțare militară a SUA, îndelung întârziat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇