Ziua 814 Ucraina va recruta deținuți. Kievul are destulă muniție de artilerie: "Nicio brigadă nu se mai plânge". Putin e dispus să negocieze, dar să rămână cu ce a luat

<span style="color:#990000;">Ziua 814</span> Ucraina va recruta deținuți. Kievul are destulă muniție de artilerie: "Nicio brigadă nu se mai plânge". Putin e dispus să negocieze, dar să rămână cu ce a luat

Ziua 814 de război a venit cu veşti despre atacuri sporite ale ucrainenilor. A fost a treia noapte la rând când Crimeea este vizată de drone, atât aeriene, cât şi navale.

Apărarea rusă a distrus 102 drone ucrainene și șase ambarcațiuni fără echipaj în cursul nopții trecute, susţine Ministerul rus al Apărării.

Imagini din satelit arată trei avioane rusești distruse și clădiri avariate la baza aeriană Belbek din Sevastopol.

Rușii raportează atacuri ucrainene masive şi asupra Novorossisk, cel mai important port rusesc de la Marea Neagră.

Peste graniţă, în regiunea rusă Belgorod, guvernatorul susţine că un atac ucrainean cu drone a provocat moartea unei femei şi a fiului său de 4 ani, care călătoreau cu o maşină.

Şi autorităţile puse de ruşi în Doneţk transmit că patru femei au fost ucise în urma unor atacuri ucrainene asupra oraşului ocupat din 2014.

Pe de altă parte, Ucraina a acuzat Rusia că a reținut sau ucis zeci de civili în orașul de graniță Vovchansk din regiunea Harkov, unde forțele ruse au inițiat un atac la sol săptămâna trecută.

Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi a fost la Harkov, spune că ucrainenii au trecut la contraofensivă, iar rezultatele ar trebui să se vadă, însă situaţia este în continuare ameninţătoare, bombardamentele ruşilor continuă şi chiar şeful administraţiei din oraşul Vovceansk a fost rănit. De altfel, zona Harkov a fost vizată de cea mai lungă alertă de raid aerian de la începutul războiului.

Liderul de la Kiev are și o veste bună: pentru prima dată de când a început războiul cu Rusia, toate brigăzile armatei ucrainene au suficientă muniţie pentru artilerie.

ADVERTISING

Volodimir Zelenski a promulgat legea prin care unele categorii de condamnați pot servi în armată, o modalitate de a acoperi necesarul de trupe pe front al Ucrainei.

Vladimir Putin a dat de înţeles vineri, la finalul vizitei sale în China, că nu agreează ideea unui armistiţiu în războiul din Ucraina pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, dar a afirmat că este dispus să negocieze cu Kievul pe baza acordului de pace nefinalizat în tratativele de pace desfăşurate la Istanbul în martie-aprilie 2022.

Cât despre viitorul războiului şi ajutorul occidental, New York Times scrie că unele state NATO discută despre posibilitatea de a trimite instructori militari sau contractori privaţi în Ucraina, pentru a antrena trupele Kievului și a ajuta la repararea echipamentelor. Ucraina a cerut NATO să ajute la antrenarea a 150.000 de militari mai aproape de linia frontului.

Iar Rusia a lansat în februarie 2022 un satelit în spaţiu, cu scopul de a testa componente ale unei arme antisatelitare care să fie echipată cu un dispozitiv nuclear, potrivit unor oficiali americani, citaţi de Wall Street Journal.

Evoluţia pe front

  • A treia noapte de atacuri în Crimeea - Orașul-port Sevastopol din Crimeea ocupată a fost atacat pentru a treia noapte la rând, au informat autoritățile de ocupație. Zeci de drone aeriene și navale au vizat Sevastopolul și Balaklava, alt oraş din apropiere, a susținut Mihail Razvojaiev, oficial instalat de ruşi la Sevastopol. Resturile unei drone au lovit substația din Sevastopol şi echipamentele au trebuit să fie oprite, provocând pene de curent. Nu au fost raportate victime. „Având în vedere situația, am luat decizia de a anula cursurile în toate școlile, instituțiile de învățământ secundar profesional și grădinițele”, a mai spus Razvojaiev.
  • Atacuri asupra portului Novorossisk - Rușii raportează atacuri ucrainene masive şi asupra Novorossisk, cel mai important port rusesc de la Marea Neagră. În afara terminalelor petroliere, acolo se află și navele rămase ale flotei ruse. Numeroase filmări postate pe rețelele de socializare, dar și in mediile ruse par a arăta explozii puternice (circa 35) în portul Novorossisk. Alte drone au atacat regiunile ruse Belgorod și Kursk.
  • Atac cu peste 100 de drone - Apărarea aeriană rusă și flota Mării Negre au distrus 102 drone ucrainene și șase ambarcațiuni fără echipaj în cursul nopții trecute, este bilanţul oficial anunțat vineri dimineață de Ministerul rus al Apărării.
  • Ucraina confirmă atacul - Surse din serviciul de informații militar ucrainean (GUR) și din serviciul de securitate (SBU), citate de Pravda, confirmă că noaptea trecută dronele ucrainene au lovit o serie de instalații militare rusești din Novorossisk și au atacat, de asemenea, și Sevastopolul. Potrivit acestora, operațiunea a fost complexă și au fost utilizate atât drone navale, cât și aeriene, fiind vizate și lovite nave ale flotei ruse la Marea Neagră, aflate în baze, în special la Sevastopol și Novorossisk.
  • Imagini cu distrugerile de la baza Belbek - Imagini din satelit, obținute de CNN, arată trei avioane rusești distruse și clădiri avariate la baza aeriană Belbek din Sevastopol. În imaginile realizate de compania americană de imagini prin satelit BlackSky și firma de tehnologie spațială Maxar, două avioane pot fi văzute arse pe linia principală de zbor de la Belbek, iar un al treilea parcat pe un terasament de protecție. Imaginile din satelit arată, de asemenea, o clădire distrusă în apropiere și o alta care a suferit pagube semnificative. Detalii AICI
  • Doi morți în Harkov - Bombele ghidate rusești au ucis vineri cel puțin două persoane și au rănit alte 13 în orașul Harkov, au declarat oficialii locali. Guvernatorul regional a spus că este vorba despre civili. „Dintre cei 13 răniți, patru sunt în stare gravă”, a anunțat guvernatorul Oleh Sîniehubov pe Telegram.
  • Femei omorâte în Doneţk - Patru femei au fost ucise în urma unor atacuri ucrainene asupra Doneţk, un oraş ocupat de forţele ruse, au anunţat autorităţile instalate aici de Moscova. Doneţk este ocupat din 2014 şi este situat la mai puţin de 10 km de linia frontului de est, unde au loc lupte intense. Femeile "au fost ucise pe strada Petrovsky, lângă staţia de transport public Şcoala nr. 106", au declarat autorităţile pro-ruse. De asemenea, atacul s-a soldat cu doi răniţi, un copil şi un bărbat. Şeful administraţiei regionale pro-ruse, Denis Puşilin, a calificat loviturile drept "barbare", atribuindu-le armatei ucrainene. Kievul nu a reacţionat imediat, dar neagă în general că vizează civili la Doneţk şi în alte regiuni ocupate de Moscova.
  • Civili răpiţi sau ucişi în Harkov - Ucraina a acuzat Rusia că a reținut sau ucis zeci de civili în orașul de graniță Vovchansk din regiunea Harkov, unde forțele ruse au inițiat un atac la sol săptămâna trecută. Ministrul de Interne, Igor Klimenko, spune că „trupele ruse iau prizonieri civili”. El a mai adăugat că, potrivit rapoartelor serviciilor de informații, armata rusă, în încercarea de a câștiga controlul asupra orașului, a împiedicat localnicii să evacueze, recurgând la răpirea oamenilor și sechestrarea lor în subsoluri. „Există rapoarte despre civili împuşcaţi de către armata rusă”, adaugă ministrul, citat de Kiev Post. Ca răspuns la aceste acuzații, poliția regională a inițiat o anchetă pentru „crime de război”. Ucraina a evacuat aproape 9.000 de persoane din zona atacată recent de ruşi.
  • Zelenski a fost în zona de foc - Preşedintele Volodimir Zelenski, care joi a fost la Harkov, spune că ucrainenii au trecut la contraofensivă, iar rezultatele ar trebui să se vadă, însă situaţia este în continuare ameninţătoare, bombardamentele ruşilor continuă şi chiar şeful administraţiei din oraşul Vovceansk a fost rănit.
  • Ucraina are muniție - Zelenski a declarat că forțele ucrainene au suficientă muniţie. "Pentru prima dată în timpul războiului, nicio brigadă nu se mai plânge că nu are suficiente muniţii pentru artilerie", a indicat acesta, precizând că deja de două luni unităţile armatei ucrainene nu mai reclamă acest neajuns. Deblocarea ajutorului militar american şi lansarea unei iniţiative gestionate de Republica Cehă pentru achiziţionarea din state terţe a circa 500.000 de obuze de calibrul 155 mm şi a aproximativ 300.000 de obuze de calibrul 122 mm au oferit noi resurse armatei ucrainene, ce este dependentă de ajutorul militar extern.
  • Cât teren a ocupat Rusia - Rusia a cucerit 278 km pătrați din teritoriul ucrainean în ofensiva din Harkov, arată datele Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Este cel mai mare câștig teritorial într-o singură operațiune de la jumătatea lunii decembrie 2022.
  • Cea mai lungă alertă aeriană - Zona Harkov a fost vizată de cea mai lungă alertă de raid aerian de la începutul războiului. Alerta a ținut 16 ore şi a fost ridicată vineri dimineața. Nu au fost înregistrate victime sau pagube.
ADVERTISING

Atacuri şi în Rusia

  • Copil ucis de dronă - Un atac ucrainean cu drone a provocat moartea unei femei şi a fiului său de 4 ani, care călătoreau cu o maşină, în regiunea Belgorod din sudul Rusiei, susţine guvernatorul regional, Viaceslav Gladkov. Tatăl băiatului şi un bărbat care conducea maşina au fost răniţi, dar au supravieţuit.
  • Incendiu la rafinărie - Autoritățile au stins un incendiu care a izbucnit la rafinăria de petrol Tuapse din Rusia după un atac cu drone ucrainean, au declarat oficialii din regiunea Krasnodar. Potrivit informațiilor preliminare, nu există victime.
  • Atac cu drone la Marea Neagră - Terminalul petrolier rusesc Importpischeprom şi portul petrolier Şesharis din Novorosiisk, la Marea Neagră, au fost lovite vineri de drone ucrainene. Înregistrări video care au circulat în mediile sociale, surse din industrie şi date ale bursei londoneze (LSEG), portul Novorosiisk a fost închis la scurt timp după atac, însă ulterior la Şesharis s-a reluat încărcarea din port şi de la terminalul de carburant. Încărcarea produselor petroliere de la terminalul Importpischeprom este încă întreruptă, afirmă sursele citate de Reuters. Instalaţiile Consorţiului Oleoductului Caspic, prin care se exportă ţiţei din Kazahstan către Marea Neagră, funcţionează normal, a comunicat ministerul kazah al energiei. Novorosiisk este cel mai mare port rusesc de la Marea Neagră, vital pentru exporturile de ţiţei şi produse petroliere şi pentru tranzitul acestora în sudul Rusiei şi implicat de asemenea în transportul de cereale, cărbune, îngrăşăminte minerale, cherestea, containere, produse alimentare şi chimice.
ADVERTISING

Alte informaţii relevante

  • Ucraina va recruta deținuți - Volodimir Zelenski a promulgat vineri legea prin care unele categorii de condamnați pot servi în armată, o modalitate de a acoperi necesarul de trupe pe front. Nu pot fi recrutați deținuții condamnații pentru infracțiuni grave, preucm crimă cu premeditare, violență sexuală, trafic și producerea de droguri sau infracțiuni împotriva securității naționale, precum și parlamentarii și oficialii închiși pentru corupție, relatează The Kyiv Independent. Ucraina va putea aduce astfel pe front aproximativ 20.000 de condamnați, golind astfel penitenciarele supraaglomerate. Zelenski a promulgat, de asemenea, o lege separată care creşte amenzile pentru cetăţenii ucraineni ce se sustrag mobilizării.
  • Putin, dispus să negocieze - Vladimir Putin a dat de înţeles vineri, la finalul vizitei sale în China, că nu agreează ideea unui armistiţiu în războiul din Ucraina pe durata desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris. El a afirmat însă că este dispus să negocieze cu Kievul pe baza acordului de pace nefinalizat în tratativele de pace desfăşurate la Istanbul în martie-aprilie 2022, acuzând că a fost atunci "păcălit" de Occident să-şi retragă trupele din nordul Ucrainei în schimbul unei promisiuni că urma să fie semnat acordul. Liderul de la Kremlin s-a declarat dispus să reia negocierile de pace pe baza acordului nefinalizat la Istanbul în aprilie 2022, dar cu condiţia acceptării noilor realităţi de pe teren, adică faptul că Rusia controlează circa 18% din teritoriul Ucrainei. "Desigur, trebuie să plecăm de la realitatea care se conturează pe teren. Aceasta, fără discuţii", a indicat Putin, adăugând că Rusia "nu a refuzat niciodată să negocieze", ci politicienii ucraineni "s-au retras din procesul de negociere" de îndată ce trupele ruse s-au retras din apropierea Kievului în martie 2022.
  • Nici Zelenski nu se lasă - Preşedintele Ucrainei a manifestat vineri rezerve faţă de ideea unui armistiţiu în războiul cu Rusia în timpul desfăşurării Jocurilor Olimpice de vară de la Paris, după ce Vladimir Putin a exprimat o poziţie asemănătoare. Zelenski a declarat vineri website-ului de ştiri Ukrainska Pravda că detaliile iniţiativei nu îi sunt clare şi a vorbit despre riscul ca Rusia să profite de un astfel de armistiţiu. "Cine va garanta că forţele lor nu vor înainta către noi în timpul încetării focului? Aşadar, eu nu înţeleg detaliile. Până acum mie îmi sună ca o poveste neviabilă", a spus el.
  • Instructori NATO în Ucraina? - Unele state membre NATO discută despre posibilitatea de a trimite instructori militari sau contractori privaţi în Ucraina pentru a antrena trupele Kievului și a ajuta la repararea echipamentelor, susţine New York Times, citat de Kiev Independent. Ucraina a cerut SUA și altor țări NATO să ajute la antrenarea a 150.000 de militari mai aproape de linia frontului. Cu toate acestea, americanii ezită din cauza riscului de atacuri asupra instructorilor NATO. Unii oficiali au sugerat continuarea pregătirii unui număr mare de recruți ucraineni în Germania și Polonia, așa cum s-a făcut anterior. Dar această variantă implică provocări logistice considerabile cu transportul unui număr atât de important de trupe. Aşa că mai multe țări NATO, inclusiv Marea Britanie, Germania și Franța, iau în considerare desfășurarea de antreprenori specializaţi în apărare în Ucraina, în timp ce Casa Albă își revizuiește interdicția în acest sens. Dezbaterea pe tema unor militari NATO în Ucraina a fost declanșată de comentariile făcute de președintele francez Emmanuel Macron în februarie, care a spus că ar lua în considerare posibilitatea trimiterii de trupe, dacă i se va solicita.
  • Satelitul nuclear - Rusia a lansat în februarie 2022 un satelit în spaţiu, cu scopul de a testa componente ale unei arme antisatelitare care să fie echipată cu un dispozitiv nuclear, potrivit unor oficiali americani, citaţi de Wall Street Journal. Satelitul respectiv nu este dotat, în acest stadiu, cu o armă nucleară. Însă, în cazul în care ar fi desfăşurată o asemenea armă, ea ar da Moscovei capacitatea de a distruge sute de sateliţi aflaţi pe orbite terestre la joasă înălţime cu ajutorul unei explozii nucleare. Oficialii americani citaţi de WSJ declară că această lansare se află în centrul unui program care îngrijorează de mai multe luni administraţia lui Joe Biden, Congresul şi experţi din afara guvernului american.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇