Ziua 813 Armata Moscovei nu are forță. Cum fac turcii afaceri și cu Rusia, și cu Ucraina. Grecia vrea un Iron Dome pentru UE. Rachete trase de pe șoseaua plină de mașini (Video)

<span style="color:#990000;"><span style="color:#990000;">Ziua 813</span></span> Armata Moscovei nu are forță. Cum fac turcii afaceri și cu Rusia, și cu Ucraina. Grecia vrea un Iron Dome pentru UE. Rachete trase de pe șoseaua plină de mașini (Video)

În ziua 813 de război aflăm că trupele ruse nu au reușit să avanseze mai mult de opt kilometri în nordul regiunii Harkov, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Şi asta pentru că Rusia nu are suficiente forțe pentru o pătrundere strategică în Harkov, după cum spune comandantul suprem al forțelor NATO din Europa, generalul american Christopher Cavoli.

În schimb, forțele ucrainene au anunțat că nu au pierdut nicio poziție lângă Robotîne, satul-simbol pe care Rusia a anunțat miercuri că l-a capturat.

Președintele Volodimir Zelenski a spus că forţele ucrainene au reuşit să stabilizeze „parţial” situaţia de pe front, cele mai grele lupte având loc în continuare în Harkov şi Doneţk.

O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum soldații ruși trag cu rachete spre regiunea Harkov chiar de pe o șosea aglomerată din regiunea Belgorod, învecinată cu Ucraina, provocând un ambuteiaj rutier. Un canal rusesc de Telegram a sugerat că civilii au fost folosiți ca scut uman.

La Moscova, Rusia l-a declarat ''persona non grata'' pe ataşatul militar al ambasadei britanice, ca măsură de retorsiune după expulzarea săptămâna trecută a ataşatului militar rus de la Londra.

Pe de altă parte, Vladimir Putin se află într-o vizită oficială în China, unde s-a întâlnit cu liderul de la Beijing, Xi Jinping, şi amândoi au declarat că relaţia dintre Rusia şi China e un factor de pace şi stabilitate mondială.

Între timp, Rusia vinde petrol în UE prin Turcia. În intervalul februarie 2023 - februarie 2024, Turcia și-a mărit cu 105% importurile din Rusia comparativ cu precedentele 12 luni. În aceeași perioadă, exporturile Turciei în UE au crescut cu 107%.

ADVERTISING

În acest context azi a apărut şi informaţia că cetăţenii străini au înfiinţat 2.652 de companii în Ucraina de la izbucnirea invaziei ruse din 2022, iar majoritatea sunt... turci.

În Ucraina, mobilizarea de la 25 de ani a bărbaților ucraineni ar aduce pe front încă 100.000 de militari tineri. Legea pentru scăderea vârstei de mobilizare de la 27 la 25 de ani a fost adoptată după un an de parlamentul de la Kiev.

Grecia a propus înfiinţarea unui sistem paneuropean de apărare antiaeriană, care ar funcţiona într-o manieră similară sistemului antirachetă israelian Iron Dome.

Iar Danemarca a anunţat un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, în valoare de 750 de milioane de euro.

Evoluția pe front

  • Atacuri în Harkov - Rușii au continuat să bombardeze în cursul nopții orașul Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina. Atacul s-a soldat cu moartea a două femei, a informat Biroul Procurorului General din regiunea Harkov pe Telegram
  • Cât au avansat rușii - Trupele ruse nu au avansat mai mult de opt kilometri de la frontiera Rusiei în nordul regiunii Harkov și caută să creeze o "zonă tampon", în loc să înainteze mai mult, menționează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW). Analiștii militari americani notează că ritmul operațiunilor ofensive în partea nordică a regiunii Harkov a continuat să scadă, după ce rușii au ocupat zone slab apărate.
  • NATO: Rusia nu are forţă - Rusia nu are suficiente forțe pentru o pătrundere strategică în Harkov, a declarat comandantul suprem al forțelor aliate din Europa. Vorbind după o reuniune la Bruxelles, generalul american Christopher Cavoli a declarat că este încrezător că trupele ucrainene vor fi capabile să își mențină liniile în regiunea de nord-est, unde Rusia a lansat o nouă ofensivă în urmă cu aproape o săptămână. De asemenea, Cavoli a declarat că se așteaptă „îmbunătățiri serioase” în curând în ceea ce privește situația munițiilor din Ucraina.
  • Ucrainenii nu au pierdut Robotîne - Forțele ucrainene nu au pierdut nicio poziție în apropierea satului Robotîne, deși trupele ruse au atacat miercuri de patru ori, a transmis joi dimineață Statul Major ucrainean, citat de Ukrainska Pravda. Precizarea a fost făcută la o zi după ce Rusia a anunțat că a cucerit această localitate, una dintre puţinele cuceriri ucrainene din timpul contraofensivei eşuate din vara lui 2023.
  • Situația pe front, parțial stabilizată - Volodimir Zelenski susţine că forţele ucrainene au reuşit să stabilizeze „parţial” situaţia de pe front, cele mai grele lupte având loc în continuare în Harkov şi Doneţk. „Acordăm o atenţie constantă liniei frontului şi tuturor zonelor de luptă. Regiunea Harkov - zonele din apropierea graniţei, oraşul Vovceansk, unde acţiunile noastre defensive continuă. În cursul acestei zile, forţele noastre de apărare şi securitate din Ucraina - toate unităţile implicate - au reuşit să stabilizeze parţial situaţia”, a declarat preşedintele, care susţine că ruşii au suferit pierderi grele în Harkov. „Ocupantul este distrus prin toate mijloacele. Artileria, dronele şi infanteria noastră lucrează cu multă precizie”, a afirmat Zelenski. „Aceeaşi atenţie este acordată tuturor celorlalte zone. În special în regiunea Doneţk - direcţia Pokrovske, precum şi direcţia Kupiansk din regiunea Harkov”, a arătat Zelenski.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Rachete lansate de șosea - O înregistrare video distribuită pe rețelele de socializare arată cum soldații ruși trag cu un sistem de lansare multiplă a rachetelor (MLRS) chiar de pe o șosea aglomerată din regiunea Belgorod, învecinată cu Ucraina. În imagini se vede cum mașinile așteaptă până când soldații termină de tras cu sistemul BM-21 Grad spre regiunea Harkov, relatează Newsweek. Reacțiile rușilor au fost împărțite. Unii au acuzat Moscova că periclitează viețile civililor trăgând de la o distanță atât de mică, în timp ce alții au criticat postarea, pentru că divulgă pozițiile artileriei ruse. "Cât de idioți trebuie să fiți ca să puneți prostește în pericol civilii?", a titrat Moscow Telegraph, un canal rusesc de știri din regiunea Moscova. Iar Govorit NeMoskva, un canal de Telegram cu peste 40.000 de abonați, a sugerat că civilii au fost folosiți pe post de scut uman.
  • Rusia vinde petrol în UE prin Turcia - O investigație publicată de Politico arată că petrolul rusesc ajunge în UE prin intermediul Turciei. În intervalul februarie 2023 - februarie 2024, Turcia și-a mărit cu 105% importurile din Rusia, comparativ cu precedentele 12 luni. În aceeași perioadă, exporturile Turciei în UE au crescut cu 107%. Acest lucru nu înseamnă că fiecare petrolier care a sosit din Turcia în porturile Uniunii Europene transporta petrol rusesc, însă rafinăriile turcești pot procesa aproape un milion de barili de țiței pe zi, precizează ancheta. Moscova a obținut astfel până la trei miliarde de dolari din numai trei porturi turcești (Ceyhan, Marmara Ereğlisi și Mersin) în 12 luni, după ce UE a interzis importurile de petrol din Rusia în februarie 2023.
  • Ataşatul militar britanic la Moscova, expulzat - Rusia l-a declarat ''persona non grata'' pe ataşatul militar al ambasadei britanice la Moscova, ca măsură de retorsiune după expulzarea săptămâna trecută a ataşatului militar rus de la Londra, a anunţat MAE de la Moscova. Ataşatul militar Adrian Coghill are la dispoziţie o săptămână să părăsească teritoriul Rusiei, Ministerul de Externe rus a menţionat că vor urma şi altă măsuri de represalii contra Regatului Unit, pe care nu le-a precizat.
ADVERTISING

Putin în China

  • Xi s-a întâlnit cu Putin - Președintele Chinei, s-a întâlnit cu președintele Rusiei, Vladimir Putin, care face o vizită de două zile în China. Întâlnirea a avut loc la Beijing. Detalii AICI.
  • Promisiunea lui Putin şi Xi - Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său chinez Xi Jinping dau asigurări, la Beijing, că vor să evite orice ”escaladare” în Ucraina, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski evocă o situaţie ”extrem de dificilă” în regiunea ucraineană Harkov, luată cu asalt de ruşi de o săptămână. Putin şi Xi denunţă cu jumătate de glas responsabilitatea Occidentului într-un comunicat comun, publicat de Kremlin după o întâlnire în capitala chineză a celor doi preşedinţi.

Alte informații relevante

  • Forțe noi pe front - Mobilizarea de la 25 de ani a bărbaților ucraineni ar aduce pe front încă 100.000 de militari tineri, au declarat surse citate de Ukrainska Pravda. Legea pentru scăderea vârstei de mobilizare de la 27 la 25 de ani a fost adoptată după un an de parlamentul de la Kiev.
  • Fugarul Ilan Șor a devenit rus - Oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat de justiţia din Republica Moldova la 15 ani de închisoare pentru devalizarea sistemului bancar, a anunţat că a primit paşaport rusesc. „De astăzi sunt cetăţean inclusiv al Federaţiei Ruse. Am depus documentele, am primit paşaportul”, a spus Șor. Detalii AICI.
  • Grecia vrea un Iron Dome pentru UE - Grecia a propus înfiinţarea unui sistem paneuropean de apărare antiaeriană, a anunţat premierul Kyriakos Mitsotakis. El le-a prezentat deja această propunere colegilor săi din UE. ''Mă gândesc la un sistem european de apărare aeriană care protejează toate ţările europene împotriva oricărei ameninţări'', a afirmat Mitsotakis. Potrivit acestuia, acest sistem ar funcţiona într-o manieră similară sistemului de apărare antirachetă israelian Iron Dome (Domul de Fier). Premierul grec a adăugat că pentru finanţarea acestui proiect ar trebui să fie utilizate instrumente financiare ale UE.
  • Ajutor danez - Ministrul de Externe danez Lars Lokke Rasmussen a anunţat un nou pachet de asistenţă militară pentru Ucraina, în valoare de 750 de milioane de euro, potrivit serviciului de presă al MAE danez. "Bucuros să anunţ un nou pachet de sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 750 de milioane de euro pentru susţinerea apărării sale aeriene şi a artileriei sale. Danemarca mai caută oportunităţi de a investi în industria militară a Ucrainei", a afirmat Rasmussen.
  • Investiţii străine - Cetăţenii străini au înfiinţat 2.652 de companii în Ucraina de la izbucnirea invaziei ruse din 2022, a declarat serviciul de monitorizare a afacerilor. Cetățeni din aproximativ 100 de țări au continuat să lanseze noi afaceri în țară, chiar și pe fondul pericolului și al recesiunii economice cauzate de război. Oamenii de afaceri din Turcia reprezintă cea mai mare pondere, deoarece dețin 354 de noi afaceri sau 13% din total.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇