Putin a sosit în China, însoțit de o delegație numeroasă: Ce urmărește liderul de la Kremlin (Video)

Putin a sosit în China, însoțit de o delegație numeroasă: Ce urmărește liderul de la Kremlin (Video)

Vladimir Putin a sosit în China, unde efectuează o vizită de stat, prima a noului său mandat prezidenţial, și s-a întâlnit cu Xi Jinping. Delegaţia care îl însoţeşte pe liderul rus este extrem de numeroasă, incluzând 20 de guvernatori regionali.

Liderul rus Vladimir Putin a sosit joi dimineaţă (ora locală) la Beijing, China fiind prima destinaţie externă a şefului statului rus după realegerea sa şi preluarea celui de-al cincilea mandat, relatează TASS, citată de News.ro.

Putin se va afla în China în cadrul unei vizite de stat. Conform protocolului diplomatic, statutul de vizită de stat este cel mai înalt în gradaţia vizitelor externe.

Vizita în China se va desfăşura în două etape. Preşedintele rus va vizita Beijingul şi Harbin.

Xi Jinping: China şi Rusia vor "apăra dreptatea în lume"

La Beijing, Putin s-a întâlnit cu omologul său Xi Jinping. Liderii vor purta discuţii oficiale, în format restrâns şi lărgit, precum şi discuţii informale faţă în faţă.

ADVERTISING

Preşedintele chinez Xi Jinping i-a spus lui Vladimir Putin că China şi Rusia vor "apăra dreptatea în lume", a informat Ministerul Afacerilor Externe al ţării asiatice, citat de EFE.

"În ciuda unor suişuri şi coborâşuri, relaţiile noastre s-au întărit şi au rezistat testului peisajului internaţional în schimbare. Suntem un bun exemplu pentru alte puteri în ceea ce priveşte respectul şi sinceritatea. Dezvoltarea legăturilor noastre este favorabilă păcii, stabilităţii şi prosperităţii în regiune şi în lume", a declarat Xi în cadrul întâlnirii cu uşile închise pe care a avut-o joi cu Putin.

"Vom continua să ne consolidăm prietenia şi să apărăm dreptatea în lume", a spus Xi în faţa lui Putin, care a sosit miercuri după ora locală 4:00 a.m. (20:00 GMT) pe aeroportul din capitala Beijing în prima sa vizită în străinătate după realegerea sa pentru un al cincilea mandat.

ADVERTISING

Potrivit Reuters, citat de Agerpres, Xi a insistat totodată că China şi Rusia nu au ajuns uşor la relaţiile pe care le au în prezent şi că acestea ar trebui să fie preţuite şi îngrijite de ambele părţi.

China va fi întotdeauna un bun vecin, prieten şi partener de încredere reciprocă cu Rusia, a adăugat Xi, citat de televiziunea de stat.

Xi a calificat relaţiile dintre Beijing şi Moscova drept "propice păcii". Relaţia dintre China şi Rusia "nu este doar în interesul fundamental al celor două ţări şi popoare, ci este totodată propice păcii", a apreciat Xi Jinping, citat de AFP.

La rândul său, Putin i-a transmis lui Xi că Moscova şi Beijingul au acumulat un "bagaj solid" de cooperare practică. "Moscova şi Beijingul au acumulat într-adevăr un bagaj solid de cooperare practică", a declarat Putin, citat de agenţiile de presă ruse, preluate de Reuters.

ADVERTISING

Liderul de la Kremlin a mai insistat că această cooperare dintre Rusia şi China reprezintă un factor stabilizator pentru lume şi că nu este îndreptată împotriva nimănui.

Putin, în vârstă de 71 de ani, şi Xi, în vârstă de 70 de ani, vor participa la o seară de gală pentru a celebra 75 de ani de când Uniunea Sovietică a recunoscut Republica Populară Chineză, declarată de Mao Zedong în 1949.

Şeful statului rus este însoţit de o delegaţie reprezentativă, din care fac parte cinci viceprim-miniştri, precum şi şefi ai agenţiilor economice, diplomatice şi de securitate, precum şi şefii Serviciului Federal pentru Cooperare Tehnico-Militară, al Căilor Ferate Ruse, al Rosatom şi al Roscosmos. În plus, Putin este însoţit de conducerea a 20 de regiuni ruseşti.

Consilierul de politică externă de la Kremlin, Iuri Uşakov, a declarat că cei doi lideri vor purta discuţii informale joi seara, la un ceai, şi că vor aborda subiecte legate de Ucraina, Asia, energie şi comerţ.

La discuţii vor fi prezenţi şi noul ministru al apărării al lui Putin, Andrei Belousov, precum şi ministrul de externe Serghei Lavrov, secretarul Consiliului de Securitate Serghei Şoigu şi consilierul de politică externă Iuri Uşakov, alături de cei mai puternici directori executivi din Rusia.

Putin va vizita, de asemenea, Harbin, în nord-estul Chinei, un oraş cu legături puternice cu Rusia. Nu a fost imediat clar dacă Putin va vizita sau nu şi alte capitale din Asia după Beijing.

Ce caută Putin în China

Potrivit lui Iuri Uşakov, consilierul preşedintelui pentru afaceri internaţionale, China nu a fost aleasă întâmplător pentru prima deplasare externă a preşedintelui, ci este un răspuns la un gest similar de prietenie făcut anul trecut de liderul chinez Xi Jinping.

Kremlinul vrea să aprofundeze parteneriatul strategic pe care îl are cu Beijingul.

China şi Rusia au declarat un parteneriat "fără limite" în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de a trimite zeci de mii de soldaţi în Ucraina, declanşând cel mai sângeros război terestru din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Alegând China pentru prima sa deplasare în străinătate de când a depus jurământul pentru un mandat de şase ani care îl va menţine la putere cel puţin până în 2030, Putin trimite un mesaj lumii despre priorităţile sale şi despre profunzimea relaţiei sale personale cu Xi, scrie Reuters.

Pe urmele lui Blinken

China şi-a consolidat legăturile comerciale şi militare cu Rusia în ultimii ani, în condiţiile în care Statele Unite şi aliaţii săi au impus sancţiuni împotriva ambelor ţări, în special împotriva Moscovei pentru invazia Ucrainei. Occidentul spune că China a jucat un rol crucial în a ajuta Rusia să reziste sancţiunilor şi a furnizat tehnologie cheie pe care Rusia a folosit-o pe câmpul de luptă din Ucraina.

Cândva partenerul junior al Moscovei în ierarhia comunistă globală, Putin va vizita, de asemenea, Harbin, în nord-estul Chinei, un oraş cu legături puternice cu Rusia. Nu a fost imediat clar dacă Putin va vizita sau nu şi alte capitale din Asia după Beijing. rămâne de departe cel mai puternic dintre prietenii Rusiei în lume - şi principalul său furnizor de ţiţei.

Sosirea lui Putin urmează unei misiuni la Beijing, la sfârşitul lunii trecute, a secretarului de stat american Antony Blinken, în parte pentru a-l avertiza pe principalul diplomat chinez, Wang Yi, în privinţa aprofundării sprijinului militar pentru Rusia.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇