Un contabil pentru salvarea armatei lui Putin. Ce semnificații au schimbările de la Kremlin și ce spun despre Rusia

Aflat în mijlocul unui război, a luat decizia să-l schimbe pe ministrul Apărării. Normal ar fi fost să numească în această poziție un militar experimentat, care să ofere încredere forțelor armate și să detensioneze confruntările interne. Putin a procedat diferit, sugerând că pierderile financiare, armamentul învechit și problemele de aprovizionare ale forțelor armate sunt grave și urgente. Așa că a adus un contabil.
Un contabil pentru salvarea armatei lui Putin. Ce semnificații au schimbările de la Kremlin și ce spun despre Rusia

Toate acțiunile Kremlinului, eliminări ale liderilor Opoziției, mișcările armatei în Ucraina sau schimbările din Guvern, fac parte dintr-un plan decizional complicat, pus în practică de președintele rus pentru a rămâne în viață și la conducerea Rusiei.

Pentru el lucrează toți acei oameni din imediata sa apropiere care sunt convinși sau au fost convinși de Putin că-și vor pierde libertatea, privilegiile și chiar viața, dacă el va fi înlăturat de la putere.

Decizia de a-l schimba pe Serghei Șoigu din poziția de ministru al Apărării nu are nicio legătură cu înfrângerile armatei ruse pe front și nici cu victoriile, ci cu jaful făcut de Șoigu și asociații săi în imensul buget alocat funcționării și înzestrării armatei.

Serghei Șoigu a cauzat peste 355.000 de victime din rândul propriilor militari şi suferințe masive în rândul civililor, în cadrul campaniei ilegale din Ucraina. Rusia avea nevoie de un ministru al Apărării capabil să anuleze această moștenire dezastruoasă şi să pună capăt invaziei, dar tot ceea ce va obține e o altă marionetă a lui Putin.

Grant Shapps, ministrul Apărării din Marea Britanie
ADVERTISING

La sfârșitul lunii aprilie, Timur Ivanov, ministrul-adjunct al Apărării, mâna dreaptă a lui Șoigu, a fost arestat, fiind acuzat de luare de mită.

Un economist plictisitor

Înlăturarea unei persoane din cercul de intimi ai ministrului a fost un semnal destul de puternic că Șoigu va fi îndepărtat. Motivul, teama lui Putin că Serghei Șoigu, având acces la resursele uriașe ale ministerului, să nu devină o amenințare la adresa puterii sale.

„Șoigu este un ofițer cât se poate de incompetent și foarte corupt. Având în vedere că Valeri Gherasimov rămâne în poziția de comandant al forțelor armate, iar Andrei Belousov preia conducerea ministerului, Șoigu a fost demis mai degrabă din cauza corupției sale decât din cauza eșecurilor din război. Este puțin probabil ca el să joace vreun rol în noua poziție de secretar al securității naționale”, a explicat Anders Aslund, analist financiar, autorul cărții „Capitalismul de cumetrie din Rusia”.

Russia Putin Inauguration
SCHIMBARE. Andrei Belousov, un economist, fost vice prim-ministru, a preluat conducerea Ministerului Apărării - Foto: Hepta.ro

„Belousov, pe care l-am cunoscut personal, e un economist tehnocrat conservator și plictisitor, mai apropiat de Marx decât de economia de piață. Nu e văzut ca fiind foarte corupt, așa că există posibilitatea ca numirea sa să aibă legătură cu nevoia de curățenie după combinațiile făcute Șoigu. Nu este un susținător al inovațiilor tehnologice”, a mai explicat expertul Anders Aslund.

Prigojin a avut dreptate

Dacă în spatele deciziei lui Putin au stat evenimentele și raporturile de putere descrise până acum, atunci situația din Rusia e mai dificilă decât o percepe opinia publică internațională.

Se confirmă acuzațiile făcute de Evgheni Prigojin, fondatorul grupării Wagner, cel care a declanșat o revoltă militară anul trecut, fiind apoi eliminat prin aruncarea în aer a avionului său privat.

Odată cu preluarea Ministerului Apărării de către un economist, iar vechiul ministru a fost distribuit într-un rol consultativ, tehnocrații sunt în ascensiune la Moscova. Totuși, obiectivul lui Putin nu este pacea, ci un război mai eficient

Mark Galeotti, profesor Marea Britanie

Prigojin l-a acuzat pe Șoigu, în repetate rânduri, de corupție, de faptul că deturnează înspre propriile buzunare fonduri importante, astfel încât pe front ajung echipamente de proastă calitate, arme depășite și prea puțină muniție.

Yevgeny Prigozhin, the founder of the Russian priv
MERCENARUL. Evgheni Prigojin, eliminat de serviciile secrete din Rusia, a fost cel mai vocal critic al lui Serghei Șoigu, acuzându-l în mod repetat de corupție - Foto: Hepta.ro

Schimbarea ministrului Apărării mai confirmă și faptul că la Kremlin s-au confruntat două tabere, una condusă de Șoigu, iar cealaltă de Bortnikov, șeful FSB, alături de generalul Zolotv, conducătorul Rosvgardia, armata personală a lui Putin. Au învins cei care l-au dezamăgit mai puțin pe liderul rus.

Ceva nou, special pentru Patrușev

Nikolai Patrushev a fost îndepărtat din poziția de secretar al Consiliului Securității Rusiei, post în care a fost numit Șoigu. Destinația lui Patrușev n-a fost dată publicității.

„Marea întrebare rămâne unde va ajunge acesta. Kremlinul a declarat că Patrușev va avea o nouă funcție nespecificată, așa că pensionarea sau semi-retragerea în Senat par a fi excluse”, a scris expertul britanic Mark Galeotti, în publicația „The Spectator”. 

„Singura poziție reală pentru anvergura lui Patrușev ar fi fost cea de prim-ministru, dar premierul în exercițiu, Mihail Mișușin, a fost reconfirmat în funcție. Alte poziții, precum cea de șef al administrației prezidențiale sau înlocuirea lui Iuri Ușakov, în vârstă de 77 de ani, în calitate de consilier prezidențial pe probleme de politică externă, par a fi prea administrative și, respectiv, marginale”, a adăugat Galeotti.

Belarus CSTO Collective Security Council
PRIETENUL PREȘEDINTELUI. Nikolai Patrușev, un apropiat al lui Putin, va primi un nou rol în organigrama Kremlinului - Foto: Hepta.ro

„Există posibilitatea ca Putin să creeze, de fapt, ceva nou, doar pentru Patrușev, cum ar fi postul… de director al serviciilor de informații naționale”, a precizat expertul britanic.

Patrușev, 73 de ani, fost șef al FSB în perioada 1999 - 2008, este cel care i-a succedat lui Putin la conducerea serviciului secret, imediat după ce Boris Elțîn, fostul președinte al Rusiei, l-a numit pe Vladimir Putin în poziția de prim-ministru.

Patrușev, vreme de decenii, a fost cel mai apropiat consilier al actualului președinte și unul dintre cei mai eficienți susținători. E considerat un posibil succesor la conducerea Rusiei în cazul în care Putin ar păți ceva.

Vladimir Putin rareori demite pe cineva. De obicei, le oferă câte un post onorific sau mai multe, tot mai jos în ierarhia puterii, fără influență


Anders Aslund, economist, autorul volumului "Capitalismul de cumetrie din Rusia"

De asemenea, Nikolai Patrușev este cel care a propus planul de anexare a Peninsulei Crimeea în 2014, imediat după ce Opoziția din Kiev reușise să îndepărteze conducerea aflată sub tutela Moscovei. De asemenea, e cunoscut pentru naționalismul său fanatic și promovarea teoriilor conspiraționiste care susțin că Occidentul are un plan secret de distrugere a Rusiei.

Multe dintre obsesiile și fricile sale au fost preluate de Vladimir Putin și au stat la baza propagandei sale prin care încearcă să păstreze controlul asupra societății ruse.

O ieșire pentru Putin

Intrarea în cel de-al cincilea mandat de președinte îl arată pe Putin ca pe un dictator care caută soluții la problemele din armată, apelând la un „economist cu viziuni conservatoare”. 

Împingerea unui „civil” la vârful Ministerului Apărării pe timp de război ar putea provoca o reacție negativă din partea generalilor.

Georgians continue to protest government's 'Transp
TBILISI, GEORGIA. Protestele împotriva regimului pro-rus se intensifică. Kremlinul nu mai are resurse să-și impună voința politică în statele vecine - Foto: Hepta.ro

De asemenea, e de așteptat ca între Gherasimov și noul ministru să apară rapid tensiuni cum au fost și cele cu Șoigu.

Acestea nu vor mai avea un impact instituțional foarte mare din cauza faptului că Valeri Gherasimov și-a pierdut influența pe care o avea la Kremlin, nereușind să livreze măcar o victorie militară majoră de la începutul conflictului și până acum.

E greu de văzut o ieșire pentru Putin din actualul labirint politic provocat de invadarea Ucrainei sau o modalitate prin care Rusia, în deceniile viitoare, ar putea să-și recâștige puterea și influența internațională.

Pe lângă înfrângerile strategice majore, cum ar fi aderarea Finlandei și Suediei la NATO, prin pierderea influenței politice în Georgia și Siria, două state în care au reînceput protestele de stradă împotriva conducerilor pro-ruse, aducerea unui economist la Apărare indică și probleme grave în ce privește finanțarea războiului din Ucraina.

În spatele propagandei, a declarațiilor belicoase și a amenințărilor cu bombe nucleare, schimbările de la Kremlin arată fragilitatea unei structuri de putere corupte, slăbită de lupte interne și perspective nesigure în ce privește continuarea războiului pe termen mediu și lung. 


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇