Ziua 811 Rușii avansează în Harkov, forțele ucrainene au alt comandant. General rus luat din pat de mascați, Putin pleacă în China

<span style="color:#990000;">Ziua 811</span> Rușii avansează în Harkov, forțele ucrainene au alt comandant. General rus luat din pat de mascați, Putin pleacă în China

Forțele ruse au capturat un alt sat ucrainean din regiunea Harkov. Ruşii au înaintat în apropiere de Vovceansk, principala ţintă rusă la nord de orașul Harkov, precum şi în alte sectoare de pe linia frontului, în special în regiunea Doneţk.

Rusia a anunțat că forţele sale au intrat în Vovceansk, însă armata ucraineană a transmis că a „împins inamicul înapoi” de la periferia nordică a oraşului, adăugând că a avut „succese tactice” în mai multe zone.

Potrivit Statului Major ucrainean, trupele Kievului au respins în total 13 atacuri ruseşti în nordul regiunii Harkov în ultimele 24 de ore.

Institutul pentru Studiul Războiului arată că prioritatea forţelor ruse în nordul regiunii Harkov nu este de a continua să înainteze, ci de a crea o zonă tampon de securitate pentru a îndepărta armata ucraineană de regiunea rusă de frontieră Belgorod.

Kievul l-a schimbat pe comandantul forţelor de la Harkov, unde armata rusă avansează, şi l-a numit în funcție pe generalul de brigadă Mihailo Drapatîi, cel care în 2022 a condus eliberarea regiunii Herson.

Un general rus responsabil de problemele legate de personal în Ministerul Apărării rus a fost reţinut "sub suspiciunea de activitate criminală". Acesta a fost luat direct din pat de dimineaţă de mascați, iar dosarul penal ar putea fi legat de trădarea unor secrete de stat, potrivit presei ruse.

Vladimir Putin se va deplasa în China săptămâna aceasta. Va fi a doua vizită a lui Putin în China, în ceva mai mult de şase luni și a patra întrevedere faţă în faţă cu președintele chinez Xi Jinping, de la începutul războiului în Ucraina, în februarie 2022.

Premierul Ciolacu a declarat că a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, despre donarea unui sistem Patriot către Ucraina, el arătând că va fi luată o decizie în CSAT.

ADVERTISING

Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit marţi dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză. Blinken, aflat la a patra vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, a sosit cu trenul de noapte din Polonia şi s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski.

Iar Republica Moldova și UE intenționează să semneze săptămâna viitoare un acord de securitate, sporind cooperarea în sfera apărării, amenințărilor cibernetice și interferențelor externe la "niveluri fără precedent", scrie Financial Times.

Situația pe front

  • Încă un sat capturat - Forţele ruse au preluat în ultimele ore controlul asupra localităţii Lukianţî, în apropiere de graniţa cu Rusia şi la aproximativ 40 de kilometri nord-est de Harkov, potrivit influentului grup de analiză ucrainean DeepState. "Inamicul a ocupat Lukianţî", a anunțat grupul pe Telegram. Lukianţî se află într-una din cele două zone din nordul regiunii Harkov, unde forţele ruse au reuşit să treacă graniţa şi luptă cu trupele ucrainene. DeepState mai informează că ruşii au înaintat în apropiere de Vovceansk (la aproximativ 40 km est de Lukianţî şi principala ţintă rusă la nord de Harkov), precum şi în alte sectoare de pe linia frontului, în special în regiunea Doneţk.
  • Rușii zic că au intrat în Vovceansk - Rusia susține că forţele sale au intrat în oraşul de frontieră nord-estic Vovceansk, în apropiere de Harkov. Însă armata ucraineană a anunțat că a „împins inamicul înapoi” de la periferia nordică a oraşului, adăugând că a avut „succese tactice” în mai multe zone. Există îngrijorări în rândul comandanţilor ucraineni cu privire la ceea ce s-ar putea întâmpla dacă trupele ruseşti ajung în raza de acţiune a artileriei din oraş. Armata ucraineană a anunțat că Rusia a desfăşurat „forţe semnificative” - până la cinci batalioane - în ultima sa ofensivă şi a recunoscut că trupele Moscovei au avut unele „succese tactice”. Într-o declaraţie de seară, armata ucraineană a precizat că luptele sunt în desfăşurare în 12 zone şi că s-au extins la aşezarea Staritsa, la vest de Vovceansk. Anterior, a declarat că forţele de rezervă au fost mutate în regiunea Harkov pentru a-şi întări apărarea.
  • Atacuri respinse - Potrivit Statului Major ucrainean, trupele Kievului au respins în total 13 atacuri ruseşti în nordul regiunii Harkov în ultimele 24 de ore. Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW) afirmă în buletinul său de marţi că prioritatea forţelor ruse în nordul regiunii Harkov nu este de a continua să înainteze, ci de a crea o zonă tampon de securitate pentru a îndepărta armata ucraineană de regiunea rusă de frontieră Belgorod, pentru a reduce atacurile asupra acestei părţi a teritoriului său. Volodimir Zelenski a avertizat că acţiunile ofensive ruse în nordul regiunii Harkov au ca scop dispersarea trupelor ucrainene şi ca acestea să neglijeze astfel alte sectoare ale frontului.
  • Comandantul forţelor de la Harkov, schimbat - Kievul l-a schimbat pe comandantul forţelor de la Harkov, unde armata rusă avansează, şi l-a instalat pe generalul de brigadă Mihailo Drapatîi. Schimbarea a avut loc sâmbătă, agenţia de presă RBC-Ukraine citând comandamentul militar care nu a făcut public motivul acestei înlocuiri. Mihailo Drapatii a fost artizantul eliberării regiunii Herson (sud) în noiembrie 2022, după care a fost numit adjunct al şefului Statului Major ucrainean.
  • Ofensiva rusă se poate extinde - Volodimir Zelenski a semnalat, luni seară, că ofensiva rusă din nord-estul ţării s-ar putea extinde în alte două regiuni, el declarând că se înregistrează activităţi ostile comise de grupuri de sabotaj, precum şi bombardamente împotriva regiunilor Sumî şi Cernigău, în timp ce în Harkov forţele ucrainene au trecut la contraofensivă. El a spus că Oleksandr Sîrski, comandantul armatei, şi ministrul Apărării, Denis Umerov, i-au prezentat rapoarte despre „zonele fierbinţi”. În regiunea Harkov, ucrainenii au trecut la contraatacuri şi au primit întăriri, în special la Vovceansk, dar şi în zonele de frontieră, a spus Zelenski.
  • Nicio dronă nu trece - Apărarea aeriană a doborât toate cele 18 drone lansate de Rusia în cursul nopții, au anunțat marți Forțele Aeriene ale Ucrainei. Rusia a lansat și cel puțin o rachetă balistică Iskander-M, dar nu se știe dacă și aceasta a fost interceptată.
  • Bombe ghidate la Harkov - Rusia a atacat dimineață, la ora 6:30, cu bombe ghidate UMPB D-30, cartierul Kîivskîi din orașul Harkov, a anunțat guvernatorul Oleh Sîniehubov. Două femei au fost rănite, iar trei garaje au fost distruse, alte trei fiind avariate.

Ce se întâmplă în Rusia

  • Generat reținut - Un general rus responsabil de problemele legate de personal în Ministerul Apărării rus a fost reţinut sub suspiciunea de luare de mită. Comitetul de Anchetă al Rusiei a cerut deja tribunalului plasarea generalului în arest preventiv, a declarat pentru TASS o sursă din cadrul serviciilor de securitate. O sursă a canalului Telegram VCK-OGPU a relatat că generalul a fost luat direct din pat, luni dimineaţă, de mascați, în jurul orei 05:00, din vila sa, în districtul Istria al Moscovei, scrie Moscow Times. În momentul descinderii în casă se afla şi soţia generalului. Ea a lucrat anterior în Comisia de cooperare tehnico-militară cu statele străine la Academia Forţelor Strategice de Rachete, precum şi în alte structuri ale Ministerului Apărării și a fost reţinută pentru a fi audiată de Comisia de anchetă. Canalul Telegram Grey Zone, apropiat companiei de mercenari Wagner, scrie că dosarul penal poate să nu fie legat de corupţie, ci de trădarea unor secrete de stat. Departamentul militar de contrainformaţii al FSB a participat la operaţiunea de reţinere a generalului. Iuri Kuzneţov a fost şeful Direcţiei a VIII-a a Statului Major General timp de peste 12 ani, care avea un rol principal în asigurarea securităţii informaţionale a forţelor armate ruse. El a devenit şeful serviciului de cadre al Ministerului Apărării abia în 2023.
  • Marfar deraiat în Volgograd - O deraiere a unor vagoane a avut loc în Gara Kotluban (…), în regiunea Volgograd, în sud-vestul Rusiei, după intervenţia unor persoane neautorizate, potrivit agenţiilor ruse de presă Tass şi RIA Novosti şi ziarului Izvestia. RIA Novosti, care citează Căile Ferate ruse, scrie că traficul feroviar a fost restabilit pe una dintre cele două linii. Un incendiu al unui rezervor de carburant şi unui vagon au fost stinse, a transmis Ministerul Situaţiilor de Urgenţă. Autorităţile ruse nu oferă niciun detaliu despre acest incident şi nici despre ”persoanele neautorizate” care l-au provocat.
  • 16 morți la Belgorod - Cel puțin 16 persoane au murit după prăbușirea, duminică, a unui bloc cu 10 etaje, a anunțat Ministerul pentru Situații de Urgență din Rusia. Bilanțul a crescut în urma descoperirii cadavrului unei femei. Cel puțin 27 de oameni au fost răniți.
  • Rusia a pus în funcţiune racheta Bulava - Rusia a pus în funcţiune racheta balistică intercontinentală Bulava, lansată de pe submarin, a anunţat marţi presa de stat, un element cheie în modernizarea arsenalului său nuclear. Agenţia de ştiri TASS l-a citat pe proiectantul-şef al rachetei, Iuri Solomonov, care a declarat că punerea în funcţiune a acesteia a fost anunţată printr-un decret datat 7 mai, în aceeaşi zi în care preşedintele Vladimir Putin şi-a început un nou mandat de şase ani la Kremlin. Detalii AICI.
  • Putin se duce în China - Preşedintele rus Vladimir Putin se va deplasa în China săptămâna aceasta pentru a se întâlni cu liderul Xi Jinping. Aceasta va fi a doua vizită a lui Putin în China, în ceva mai mult de şase luni și a patra întrevedere faţă în faţă între cei doi preşedinţi, de la începutul războiului în Ucraina, în februarie 2022.
ADVERTISING

Alte informații relevante

  • Patriot pentru Ucraina: decizia se ia în CSAT - Premierul Ciolacu a declarat, marţi, la Braşov, că a avut o discuţie cu preşedintele Klaus Iohannis, despre donarea unui sistem Patriot către Ucraina, el arătând că urmează să se ia o decizie în CSAT. Detalii AICI
  • Blinken s-a dus cu trenul la Kiev - Şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, a sosit marţi dimineaţă la Kiev pentru o vizită surpriză care ar trebui să-i liniştească pe ucraineni cu privire la sprijinul continuu al Statelor Unite. Blinken, aflat la a patra vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse în februarie 2022, a sosit cu trenul de noapte din Polonia şi s-a întâlnit cu Volodimir Zelenski. În timpul discuțiilor, liderul de la Kiev i-a cerut oficialului american trimiterea a două sisteme Patriot pentru apărarea orașului și a regiunii Harkov, relatează Kyiv Independent. Ultima vizită a unui înalt oficial american în Ucraina datează din martie, când Jake Sullivan, consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui Joe Biden, s-a deplasat la Kiev.
  • Acord de securitate între Moldova și UE - Republica Moldova și UE intenționează să semneze săptămâna viitoare un acord de securitate, sporind cooperarea în sfera apărării, amenințărilor cibernetice și interferențelor externe la "niveluri fără precedent", scrie Financial Times. Potrivit propunerii UE, „Moldova ar urma să-și sporească schimbul de informații, să desfășoare exerciții militare comune și să fie inclusă în achiziția comună de arme a blocului”. De asemenea, ar urma să fie integrată în inițiativele legate de industria europeană de apărare și misiunile de apărare ale UE. În timp ce Constituția Moldovei exclude apartenența la NATO din cauza unei clauze de neutralitate, pactul ar „constitui cel mai profund pas formal de a lega apărarea națională de partenerii occidentali”, arată FT. Moldova și Franța au semnat un acord bilateral de apărare în martie, la câteva zile după ce serviciul de informații de la Chișinău a avertizat că Rusia va încerca să destabilizeze țara în timp ce se pregătește pentru alegerile prezidențiale și un referendum privind aderarea la UE.
  • Schimbarea lui Șoigu, disperarea lui Putin - Schimbarea ministrului rus al Apărării, Serghei Şoigu, este un nou indiciu al "disperării preşedintelui rus Vladimir Putin de a-şi susţine" invazia în Ucraina, a comentat luni purtătorul de cuvânt adjunct al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel. "Acesta este încă un indiciu al determinării lui Putin de a-şi continua războiul de agresiune împotriva Ucrainei, în ciuda faptului că acesta reprezintă o povară semnificativă pentru economia rusă şi are ca rezultat pierderi grele pentru trupele ruseşti", a declarat Vedant Patel.
  • Ungaria acuză "presiuni uriașe" - Guvernul maghiar nu doreşte să participe în niciun fel la pregătirea militarilor ucraineni şi la livrarea de arme, dar presiunea asupra Ungariei este uriaşă, a avertizat ministrul de Externe de la Budapesta, Péter Szijjártó. El a afirmat că se doreşte să crească rolul de coordonare al NATO în transportul de arme şi în pregătirea militarilor ucraineni, iar aliaţii se pregătesc să adopte un pachet de sprijin de o sută de miliarde de euro. Ungaria nu doreşte să participe la aceste lucruri sub nicio formă, a dat asigurări Szijjártó. Detalii AICI.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇