Va trimite România un sistem Patriot în Ucraina? Ciolacu așteaptă CSAT, ministrul Apărării e categoric

Va trimite România un sistem Patriot în Ucraina? Ciolacu așteaptă CSAT, ministrul Apărării e categoric

Premierul Marcel Ciolacu a discutat cu preşedintele Klaus Iohannis pe tema relocării unui sistem de rachete Patriot în Ucraina, subliniind că o decizie pe acest subiect se va lua în urma unei şedinţe a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării.

La rândul său, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a precizat că singurul sistem Patriot operaţional în România este indispensabil.

„Am avut o discuţie cu preşedintele României. Urmează să luăm o decizie în CSAT. Sunt ferm convins că, după şedinţa CSAT, o să aflaţi decizia”, a afirmat Marcel Ciolacu, marţi, la Braşov.

ADVERTISING

Întrebat care este poziţia lui pe acest subiect, prim-ministrul a subliniat că tema privind sistemul Patriot reprezintă o decizie care se va lua în CSAT. "Vă repet, este o decizie care se ia în CSAT. Aici nu avem păreri, când vorbim de apărarea naţională", a punctat Ciolacu.

El a precizat că în afirmaţiile sale anterioare pe subiect nu a spus că ministrul Apărării ar avea "mari reţineri". "Vă spun încă o dată: această decizie se ia în CSAT. Şi nu am zis mari, am spus că avea reţineri", a declarat Ciolacu.

Şeful Executivului a arătat că nu este deranjat de insistenţa presei de a afla care este poziţia lui privind relocarea sistemului Patriot, dar a repetat că decizia se va lua în CSAT.

ADVERTISING

Ministrul Apărării a fost mai clar în exprimare.

"Nu a spus nimeni că trebuie să o dăm (o baterie de sistem Patriot - n.red.). Sunt echipamente solicitate, ţinând seama de situaţia de acolo. Noi avem un astfel de echipament funcţional şi trei care sunt în curs de a deveni funcţionale. Până atunci, nevoia noastră este satisfăcută momentan de acest echipament. Urmează să avem şi alte discuţii", a declarat ministrul, potrivit TVR.

El a explicat că, în acest moment, în ţara noastră există patru sisteme Patriot, dintre care doar unul este operaţional, iar restul sunt în curs de operaţionalizare. Încă trei astfel de sisteme urmează să fie primite de statul român.

"Le-am luat tocmai pentru nevoia României de a-şi apăra teritoriul naţional. Deci ele au relevanţă, iar din acest punct de vedere, acest sistem operaţional este indispensabil", a punctat Tîlvăr.

Şi el subliniază că discuţiile privind cedarea către Ucraina a unui asemenea sistem de apărare antiaeriană vor fi purtate la nivelul CSAT.

"Noi, la nivelul Apărării Naţionale, am făcut evaluări legate de acest lucru.(...)Nu este vorba de a prejudicia securitatea naţională, este vorba de a apăra teritoriul naţional, evident, în acord cu aliaţii noştri, pentru că România face parte dintr-o alianţă care ne onorează şi care ne generează garanţii de securitate", a mai arătat ministrul Apărării.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇