Cadoul pe care Putin și l-a făcut de învestirea sa: Rusia a pus în funcțiune o rachetă intercontinentală

Cadoul pe care Putin și l-a făcut de învestirea sa: Rusia a pus în funcțiune o rachetă intercontinentală

Rusia a pus în funcţiune racheta balistică intercontinentală Bulava, lansată de pe submarin, a anunţat marţi presa de stat, un element cheie în modernizarea arsenalului său nuclear.

Agenţia de ştiri TASS l-a citat pe proiectantul-şef al rachetei, Iuri Solomonov, care a declarat că punerea în funcţiune a acesteia a fost anunţată printr-un decret datat 7 mai, în aceeaşi zi în care preşedintele Vladimir Putin şi-a început un nou mandat de şase ani la Kremlin.

Putin a avertizat Occidentul încă de la începutul războiului din Ucraina că o intervenţie directă a trupelor NATO în această ţară ar putea declanşa un conflict nuclear.

ADVERTISING

În martie, el a declarat totuşi că nu crede că Statele Unite "se grăbesc" spre această stare de fapt, dar forţele nucleare ale Rusiei sunt pregătite din punct de vedere tehnic.

Racheta Bulava a fost dezvoltată în cadrul unui program care a început în anii 1990 şi este proiectată pentru a fi desfăşurată pe submarinele ruseşti din clasa Borei.

În noiembrie anul trecut, Ministerul Apărării a declarat că unul dintre aceste submarine a testat cu succes lansarea Bulava, lansând-o dintr-o poziţie subacvatică din Marea Albă, în largul coastelor din nordul Rusiei, şi lovind o ţintă aflată la mii de kilometri distanţă, în peninsula Kamceatka, în Extremul Orient.

ADVERTISING

TASS a precizat că flotele ruseşti din nord şi din Pacific includ acum şapte submarine Borei şi fiecare transportă câte 16 Bulava.

Solomonov este proiectant-şef la Institutul de Inginerie Termică din Moscova, care a dezvoltat şi rachetele balistice intercontinentale ruseşti Topol-M şi Iars.

Potrivit Proiectului de apărare antirachetă de la Centrul pentru Studii Strategice şi Internaţionale cu sediul la Washington, Bulava are o rază de acţiune de 8.300 km şi o încărcătură utilă de până la 10 vehicule de reintrare cu ţinte multiple şi independente sau MIRV, capabile să livreze focoase nucleare către diferite ţinte.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇