Procesul Kuciak: Afaceristul slovac acuzat că a plănuit crima a fost declarat nevinovat

Procesul Kuciak: Afaceristul slovac acuzat că a plănuit crima a fost declarat nevinovat

Asasinarea jurnalistului de investigație slovac Jan Kuciak și a logodnicei sale în 2018 a zdruncinat Slovacia și a dus la demisia premierului de atunci. Sentința dată joi ar putea provoca noi proteste.

Asasinii lui Kuciak și ai logodnicei sale au fost găsiți vinovați și condamnați. Dar cel care a fost acuzat de planificarea atentatului, omul de afaceri Marian Kocner, a fost declarat nevinovat. Astfel s-a încheiat în mod controversat procesul asasinării jurnalistului de investigație Jan Kuciak.

ADVERTISING

Marian Kocner a fost găsit vinovat de posesie ilegală de arme. Dar instanța a considerat că principalele acuzații care i s-au adus de către procurori – comandarea crimei și plătirea asasinilor – nu au fost dovedite.

Nici presupusa complice Alena Z., care ar fi organizat crima la comanda lui Kocner, nu a putut fi dovedită vinovată, conform tribunalului. Procuratura de stat slovacă poate face apel la această sentință.

Kuciak și logodnica sa Martina Kusnirova au fost împușcați mortal în casa lor pe 21 februarie 2018. Asasinul – fostul soldat Miroslav Marcek – și un complice al acestuia și-au recunoscut deja faptele. Marcek a fost condamnat în aprilie la 23 de ani de închisoare.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Kuciak a investigat legăturile Mafiei italiene cu politicieni slovaci și a cercetat și numeroasele afaceri dubioase ale lui Kocner.

Publicarea postumă a articolelor sale a declanșat manifestații de masă împotriva Guvernului de la Bratislava, provocând în cele din urmă demisia premierului de atunci, Robert Fico.

Protestele au favorizat și alegerea în funcția de președinte a Zuzanei Caputova, fostă avocată și activistă anticorupție.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇