O curte de apel olandeză întoarce decizia tribunalului: Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii rămâne momentan în vigoare

O curte de apel olandeză întoarce decizia tribunalului: Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii rămâne momentan în vigoare

O curte de apel olandeză a suspendat o hotărâre a unui tribunal din Haga, care a dispus ca Guvernul să ridice interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii la nivel naţional, o măsură în lupta împotriva Covid-19.

”Asta înseamnă că interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii (începând) de la (ora locală) 21.00 (22.00, ora României) rămâne în vigoare”, a precizat marţi seara televiziunea piblică NOS.

O hotărâre finală a curţii de apel urmează să fie pronunţată vineri.

Măsura a vrut să împiedice un ”efect yo-yo”, a declarat un judecător, până la şedinţa de vineri, în care curtea urmează să hotărască dacă să permită aplicarea interdicţiei până la 2 martie sau dacă aceasta încetează, aşa cum a hotărât un judecător marţi.

ADVERTISING

”Interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii este valabilă, inclusiv în această (marţi) seara”, a reacţionat pe Twitter premierul olandez în exerciţiu Mark Rutte.

Ce a decis tribunalul

Un tribunal din Haga a stabilit că  Guvernul trebuie să pună capăt interdicţiei de circulaţie pe timpul nopţii în vigoare, a cărei impunere a condus la revolte violente în ţară. Haga a făcut imediat apel împotriva acestei hotărâri.

Cazul a fost adus în justiţie de către Viruswaarheid  (”Adevărul despre virus”), o grupare care se opune măsurilor în lupta împotriva Covid-19 şi care a organizat numeroase manifestaţii de la începutul crizei sanitare.

ADVERTISING

Guvernul olandez a anunţat la începutul lui februarie că prelungeşte interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii între orele locale 21.00 şi 4.30, implementată la 23 ianuarie, până la 2 martie.

Mark Rutte i-a îndemnat pe olandezi, într-o conferinţă de presă, ”să continue să respecte interdicţia de circulaţie pe timpul nopţii”, chiar dacă această curte de apel i-ar respinge apelul.

Chiar dacă se va dovedi că interdicţia nu are o ”bază juridică” corectă, a subliniat Rutte, ”asta nu înseamnă că această măsură nu este necesară”.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇