Navalnîi nu-şi mai simte mâinile, spun avocaţii săi. Americanii sunt îngrijorați

Navalnîi nu-şi mai simte mâinile, spun avocaţii săi. Americanii sunt îngrijorați

Opozantul rus Aleksei Navalnîi nu-şi mai simte mâinile, au tras miercuri un semnal de alarmă avocaţii săi.

Navalnîi a anunţat la 31 martie că a decis să intre în greva foamei pentru a i se acorda asistenţa medicală necesară, de care este privat la penitenciarul nr.2 din Pokrov (100 km est de Moscova) cunoscut ca fiind unul dintre cele mai dure centre de detenţie.

Militantul anticorupţie afirmă că administraţia penitenciară îi refuză accesul la un medic şi îl "torturează" prin privarea de somn. El transmisese anterior că suferă de dureri de spate severe şi că a pierdut sensibilitatea la ambele picioare.

ADVERTISING

Avocata sa, Olga Mihailova, care a reuşit să-i facă o vizită miercuri, a declarat pentru AFP că el îşi continuă greva foamei, în pofida tusei persistente şi a temperaturii ridicate.

"Arată rău şi nu se simte bine. Nimeni nu intenţionează să-l trateze aici", a afirmat avocata, precizând că opozantul a slăbit mult: cântăreşte acum 80 kg, faţă de 93 kg când a ajuns în colonia din Pokrov în martie şi 85 la începutul grevei foamei.

ADVERTISING

”Pierde un kilogram pe zi si se deplasează cu greu”

Un alt avocat al lui Navalnîi, Vadim Kobzev, a indicat pe Twitter că opozantul pierde "un kilogram pe zi" şi se deplasează cu greu. "Boala progresează în mod clar în ceea ce priveşte pierderea sensibilităţii la nivelul picioarelor, palmelor şi mâinilor", a scris el.

Aliaţii şi rudele sale au cerut ca opozantul să fie transferat la un spital.

Un grup de medici, între care medicul său personal, Anastasia Vasilieva, s-au adunat marţi în faţa coloniei din Pokrov pentru a cere informaţii despre starea sa, dar au fost arestaţi de poliţie.

ADVERTISING

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că opozantul este un deţinut ca oricare altul şi nu ar trebui să beneficieze de "condiţii speciale" sau "tratament preferenţial".

SUA sunt îngrijorate

Statele Unite ale Americii şi-au exprimat miercuri "îngrijorarea" în legătură cu informaţiile despre deteriorarea stării de sănătate a opozantului rus Aleksei Navalnîi, relatează AFP.

"Suntem îngrijoraţi de informaţiile potrivit cărora starea de sănătate a lui Navalnîi s-a deteriorat", a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jen Psaki, adăugând că Washingtonul consideră încarcerarea lui Navalnîi drept "motivată politic şi o nedreptate flagrantă".

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇