Ruleta rusească

Riscul de a muri într-un accident rutier este cu mult mai mare decât de a suferi un efect advers al Astra Zeneca.
Ruleta rusească

Pentru cei mai mulți dintre noi, din fericire, Covid în forma sa cea rea este ceva ce li s-a întâmplat doar altora. Este o sumă de știri. Este o statistică. Până când într-o zi îi vezi rânjetul aproape.

Pentru prima dată Covid a lovit rău aproape de mine. Nădăjduiesc să se termine cu bine, dar am realizat din nou, am experimentat cât de periculoasă și perfidă e această boală.

Poți să fii perfect sănătos, să faci sport, să ai o viață bună, să fii nefumător. Faci un test de control, fără a avea simptome, pentru că ai fost contact. Te izolezi din bun simț.

ADVERTISING

Începi cu o tuse ușoară, faci apoi ceva febră, te mai dor mușchii, iei tratamant ușor, faci analize, nu ai afectare pulmonară, saturația e bună. Apoi, deodată, te trezești la 60% afectare, 70% saturație, dependență de masca de oxigen și internare cu mare dificultate pentru că spitalele sunt pline.

Nu există nicio regulă, niciun avertisment, e o ruletă rusească pentru care nu există decât o protecție. Vaccinarea.

Vaccinați-vă! Nu e o lozincă, nu e vreun punctaj, este ceea ce am convingerea absolută că trebuie făcut.

Este ceea ce eu am făcut deja, cu Astra Zeneca, și abia aștept rapelul de la mijlocul lunii mai, pe care nu am nici cea mai mică rezervă să-l fac.

Din 34 de milioane de persoane vaccinate cu Astra Zeneca, doar 222 au dezvoltat cheaguri, presupus în legătură cu vaccinul. Procentul de 0,0006%. Cel al deceselor este vreo 10 ori mai mic.

E cam la fel ca în cazul altor vaccinuri.

Spre exemplu, vaccinarea antipolio prezintă un risc de paralizie poliomielitică postvaccinală etimat la 1 caz la 2,5 milioane doze. La un milion de imunizări, vaccinul ROR poate provoca encefalită.

Și dacă vaccinarea cu Astra Zeneca nu ar fi fost intensivă, o concentrare fără precedent a acestei perioade, probabil că aceste cazuri nu ar fi generat aceeași emoție.

Nu există nicio activitate complet fără riscuri.

Bilanțul deceselor din accidente rutiere în România în 2019 a fost de de 96 de oameni/milion. Deci riscul de a muri într-un accident rutier este de 0,0096, cu mult mai mare decât de a suferi un efect advers al Astra Zeneca.

Mortalitatea provocată de Covid în România este de 12/10.000 de locuitori, cu mult mai mare decât riscul unui efect advers la Astra Zeneca.

Cifrele acestea pot să nu fie însă relevante în fata anxietății. Dar Astra Zeneca nu e singurul vaccin. Există și Pfizer, și Moderna, va apărea și Johnson & Johnson.

Cu oricare vaccin credeți că e mai bine, că e mai de încredere, vaccinați-vă!

Pentru că azi poți să fii sănătos tun și mâine unul dintre cei dependenți de masca cu oxigen sau mai rău.

Nu există garanție, nu există regulă, există doar o ruletă rusească și o unică variantă de a o evita.

Alte informații relevante pe subiect:

Citeşte şi alte texte semnate de Ioana Ene Dogioiu


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇