Mari companii din SUA anunță că acoperă cheltuielile angajatelor care merg în alte state pentru avort

Mari companii din SUA anunță că acoperă cheltuielile angajatelor care merg în alte state pentru avort

Mari companii americane, inclusiv Walt Disney și Meta, au anunțat vineri că vor acoperi cheltuielile angajatelor în cazul în care acestea trebuie să se deplaseze în alte state pentru avorturi, informează Reuters.

Compania Disney a transmis vineri angajaților că rămâne angajată să ofere acces complet la asistență medicală de calitate, inclusiv pentru avorturi, potrivit unui purtător de cuvânt al Disney.

Și Meta va rambursa cheltuielile de călătorie pentru angajații care caută îngrijire reproductivă în afara statului.

ADVERTISING

Alaska Air Group, compania mamă a Alaska Airlines, a anunțat vineri că „rambursează călătoriile pentru anumite proceduri și tratamente medicale dacă acestea nu sunt disponibile acolo unde locuiți. Decizia de astăzi a Curții Supreme nu schimbă acest lucru”.

Alte companii care oferă acest beneficiu sunt site-urile de întâlniri online OkCupid și Bumble Inc, Netflix și JPMorgan Chase & Co, cea mai mare bancă din țară.

Companiile care oferă rambursări pentru călătoriile legate de avort ar putea fi vulnerabile la procese din partea grupurilor pro-viață și a statelor conduse de republicani, și chiar la potențiale sancțiuni penale, relatează Reuters.

ADVERTISING

Avocații și alți experți au declarat că angajatorii s-ar putea confrunta cu acuzații potrivit cărora politicile lor încalcă legile statului care interzic, facilitează sau ajută și instigă la avorturi.

Curtea Supremă a SUA a eliminat vineri dreptul constituțional la avort, anulând hotărârea istorică Roe vs. Wade din 1973. Decizia a creat haos, în 13 state deja fiind interzis avortul imediat după anunțul Curții. Protestatari din ambele tabere au ieșit în stradă.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇