Londra confirmă extrădarea lui Assange în SUA. WikiLeaks denunță „o zi neagră pentru libertatea presei”

Londra confirmă extrădarea lui Assange în SUA. WikiLeaks denunță „o zi neagră pentru libertatea presei”

Guvernul britanic a anunţat vineri că a semnat un ordin de extrădare pentru fondatorul WikiLeaks, Julian Assange.

Australianul, în vârstă de 50 de ani, este urmărit penal în SUA pentru o scurgere masivă de documente confidenţiale.

După o bătălie juridică îndelungată, sistemul judiciar britanic a dat oficial undă verde la 20 aprilie pentru a-l preda justiţiei americane, însă ministrul britanic de Interne, Priti Patel, trebuia să semneze ordinul de extrădare, lucru pe care l-a făcut vineri.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne a justificat această măsură subliniind că extrădarea lui Julian Assange nu este „incompatibilă cu drepturile omului, inclusiv cu dreptul său la un proces echitabil şi la libertatea de exprimare” şi că în SUA acesta va fi „tratat în mod corespunzător, inclusiv în ceea ce priveşte sănătatea sa”.

Organizaţii de apărare a libertăţii presei, printre care Reporteri fără frontiere şi Amnesty International, se opun extrădării, temându-se că, în ciuda asigurărilor date de autorităţile americane, Julian Assange va fi supus unor condiţii de detenţie care ar creşte riscul de sinucidere.

Pentru Agnes Callamard, secretarul general al Amnesty International, extrădarea lui Julian Assange riscă să îl pună „în mare pericol şi ar trimite un mesaj înfricoşător jurnaliştilor din întreaga lume”.

WikiLeaks a denunţat „o zi neagră pentru libertatea presei” şi a anunţat că Julian Assange va face apel la Înalta Curte. Acesta are la dispoziţie 14 zile pentru a face acest lucru.

El este căutat de justiţia americană, care vrea să îl judece pentru difuzarea, începând din 2010, a peste 700.000 de documente clasificate privind activităţile militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan. Assange riscă 175 de ani de închisoare.

Assange a fost deţinut timp de trei ani în închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, în apropiere de Londra, unde s-a căsătorit în martie cu Stella Moris. Ei au doi băieţei, concepuţi în timp ce Julian Assange locuia în ambasada ecuadoriană din Londra.

ADVERTISING

Fondatorul WikiLeaks a petrecut şapte ani în ambasadă, în care s-a refugiat în 2012, în timp ce se afla în libertate pe cauţiune. El se temea să nu fie extrădat în Statele Unite sau în Suedia, unde se confrunta cu acuzaţii de viol, care între timp au fost retrase. În cele din urmă a fost arestat de poliţia britanică în aprilie 2019 şi încarcerat.

Soţia sa, o avocată sud-africană în vârstă de 30 de ani, a pledat pe lângă titulara Afacerilor Interne de la Londra, Priti Patel, pentru a împiedica extrădarea sa, cerându-i să pună capăt la ceea ce ea consideră o „afacere politică”.

ADVERTISING

„Julian nu a făcut nimic rău. El nu a comis nicio infracţiune şi nu este un infractor. El este jurnalist şi editor şi este pedepsit pentru că şi-a făcut meseria”, a declarat ea într-un comunicat.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇