Lista țărilor europene care au impus restricții de călătorie pentru români

Lista țărilor europene care au impus restricții de călătorie pentru români

Opt țări europene, dintre care 7 din Uniunea Europeană, au impus restricții de călătorie pentru români.

Asta înseamnă că accesul cetățenilor români pe teritoriul acestora se face cu anumite condiții. Deciziile au fost luate din cauza numărului tot mai mare de cazuri de coronavirus la noi în țară.

Doar azi au fost anunțate 614 noi îmbolnăviri în România.

Citește și Bilanț coronavirus. Record absolut în România. Am trecut de 600 de noi cazuri pe zi (Infografice)

Țările care impun restricții românilor

Potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe, statele europene care impun restricții de călătorie românilor sunt:

  • Austria,
  • Finlanda,
  • Letonia,
  • Lituania,
  • Malta,
  • Slovacia,
  • Slovenia,
  • Marea Britanie.

Austria

După cum știm deja, Austria a emis avertizări de călătorie pentru România, Bulgaria şi Republica Moldova încă de miercuri.

Orice persoană care soseşte din aceste state trebuie să fie plasată timp de două săptămâni în carantină sau să facă dovada unui test negativ (nu mai vechi de 4 zile).

”Începând cu data de 9 iulie, ora 00.00, toți cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor putea intra în Austria doar dacă prezintă un certificat medical (în limba engleză sau germană) de test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR, RT), nu mai vechi de 4 zile.

ADVERTISING

În absența acestui certificat, cetățenii care călătoresc din România cu destinație finală Austria vor trebui să intre în autoizolare pentru o perioadă de 14 zile, imediat după intrarea în Austria.

În cazul în care nu este respectată măsura autoizolării, amenda poate ajunge până la 1.450 de euro”, precizează MAE.

Ministerul punctează că e posibil ca românii să și fie testați la intrarea în Austria. În cazul unui test negativ, nu mai este necesară măsura autoizolării.

”Potrivit autorităților austriece, măsura autoizolării nu se va aplica în cazul tranzitului fără oprire al cetățenilor provenind din România pe teritoriul Austriei spre destinații din alte state și în cazul transportului de mărfuri”, mai arată MAE.

Mai multe detalii aici.

Finlanda

Finlanda a anunţat miercuri redeschiderea frontierelor sale pentru călătorii din 17 state cu rată mică de infectare cu noul coronavirus.

Lista nu include România, Franţa sau Luxemburgul.

Mai multe detalii aici.

Finlanda îşi redeschide frontierele pentru călătorii din 17 state europene. Nu și pentru români

Letonia

Momentan, românii care călătoresc în Letonia vor fi obligați să intre în autoizolare timp de 14 zile.

ADVERTISING

”Obligația de a se autoizola o perioadă de 14 zile dupa sosirea în Letonia se impune pentru cetățenii și rezidenții permanenți ai următoarelor state: Suedia, Marea Britanie, România, Bulgaria, Cehia, Monaco și Portugalia”, conform MAE.

Detalii aici.

Lituania

Aceeași măsură a fost luată și de Lituania.

”Se permite intrarea în Lituania, cu recomandarea autoizolării de 14 zile de la intrarea în țară, pentru cetățenii sau rezidenții permanenți ai României, Cehiei, Marii Britanii și Bulgariei”, arată MAE.

În schimb, nu se recomandă autoizolare pentru turiștii din Olanda, Italia, Danemarca, Polonia, Franța, Finlanda, Germania, Estonia, Austria, Letonia, Ungaria, Norvegia, Elveția, Cipru, Grecia, Islanda, Slovacia, Croația, Slovenia, Liechtenstein, Malta, Spania, Irlanda, Belgia.

Detalii aici.

Malta

Malta a întocmit o listă cu țările considerate sigure din punct de vedere al infecțiilor cu coronavirus. România nu a fost inclusă.

”Începând cu data de 1 iulie pot intra pe teritoriul maltez persoanele provenind din țările considerate destinații sigure: Austria, Cipru, Cehia, Danemarca, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franța - cu excepția L’Ile de France-, Germania, Grecia, Islanda, Israel, Irlanda, Italia - cu excepția regiunilor Emilia Romagna, Lombardia și Piemonte, Letonia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Polonia, Slovacia, Spania - cu excepția regiunilor Madrid, Catalonia, Castilla-La Mancha, Castilia și Leon - și Ungaria

ADVERTISING

ATENȚIE! România nu este inclusă în lista țărilor considerate ca destinații sigure”, conform MAE.

Lista va fi reactualizată la 15 iulie. Detalii aici.

Slovacia

Slovacia a făcut o listă a țărilor sigure din care primește turiști. România nu a intrat pe lista, conform MAE.

”Cetăţenii români pot tranzita teritoriul Republicii Slovace fără aprobare prealabilă din partea autorităţilor slovace, în scopul repatrierii sau al deplasării în statul de destinaţie, cu condiţia ca deplasarea să aibă loc fără oprire, în decurs de max. 8 ore de la intrarea pe teritoriul Republicii Slovace, inclusiv pentru realimentarea cu combustibil.

Cetăţenii români nu au acces pe teritoriul Republicii Slovace, în scop turistic, de afaceri, personal etc”, arată MAE.

Detalii aici.

În schimb, au voie să intre în țară cetățeni din Austria, Belgia, Cipru, Rep. Cehă, Croația, Danemarca, Insulele Feroe, Elveţia, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Islanda, Liechtenstein, Lituania, Letonia, Malta, Monaco, Norvegia, Olanda, Polonia, Slovenia, Spania şi Ungaria, precum şi Australia, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud și China.

Slovenia

MAE precizează că tranzitul cetățenilor români spre România nu este restricționat, cu condiția părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore.

Sunt acceptate scurte opriri pentru alimentare cu combustibil, masă, cafea, toaletă, odihnă etc., fără a înnopta în Slovenia.

”Tranzitul cetățenilor români spre alte state europene este permis în anumite condiții: să poată dovedi motivul deplasării (faptul că sunt rezidenți sau au domiciliul, că au un contract de muncă sau o problemă medicală de rezolvat în țara de destinație; turismul și călătoriile de afaceri nu sunt incluse în lista de excepții. Și în cazul tranzitului spre alte state europene se aplică regula părăsirii teritoriului sloven în maxim 12 ore”, conform ministerului.

Detalii aici.

Marea Britanie

Guvernul britanic a publicat lista țărilor considerate sigure din punct de vedere al infectărilor cu COVID-19. Doar 59 de țări au fost incluse în listă, iar România nu se numără printre ele.

Astfel, românii care merg în Marea Britanie trebuie să intre în autoizolare timp de 14 zile, potrivit guvernului britanic. Măsura se aplică de la 10 iulie.

Vezi și:

Condiții în Danemarca

Menționăm și Danemarca, care primește turiști români doar dacă fac dovada că vor sta cel puțin 6 nopți în această țară.

”Începând cu 27 iunie 2020, Danemarca permite intrarea pe teritoriul său și turiștilor rezidenți în statele membre ale Uniunii Europene, statele din spațiul Schengen și Marea Britanie, dacă statul din care vin se regăsește pe lista deschisă stabilită de Autoritatea Daneză de Sănătate și dacă dovedesc că au o rezervare de cel puțin 6 nopți la o unitate de cazare din Danemarca (care să conțină toate numele celor care au rezervat și perioada rezervată). Această listă este actualizată săptămânal, în fiecare zi de joi. În prezent, România se regăsește pe lista deschisă”, conform MAE.

Detalii aici.

Citește și Bulgarii susțin că toți turiștii care intră în Grecia pe la Kulata vor fi testați pentru COVID-19. MAE român spune că nu e chiar așa


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇