Imagini spectaculoase cu un vulcan care a erupt în apropierea capitalei Islandei (Video)

Imagini spectaculoase cu un vulcan care a erupt în apropierea capitalei Islandei (Video)

Un vulcan situat în peninsula Reykjanes, din sud-vestul Islandei, în apropierea capitalei Reykjavik, a intrat în erupţie după intensificarea activităţii seismice în regiune, a precizat Biroul islandez de meteorologie (IMO).

”În acest moment este o erupţie foarte mică”, a spus Matthew Roberts, din cadrul departamentului de servicii şi cercetare a IMO. El a adăugat că nu există un pericol iminent pentru rezidenţii din regiune, potrivit Reuters.

Traficul de pe aeroportul internaţional Keflavik din Reykjavik nu a fost perturbat, a precizat aeroportul pe pagina sa de internet.

Experţi din cadru IMO vor evalua traseul pe care îl urmează lava, precum şi evoluţia erupţiei.

Iceland Volcano Live Cameras | Eruption Ongoing

Potrivit imaginilor şi transmisiunilor în direct ale publicaţiilor locale MBL şi RUV, un râu de lavă şi fum emanau dintr-o fisură în sol pe unul dintre versanţii muntelui Fagradalsfjall.

Peninsula Reykjanes este o zonă activă din punct de vedere vulcanic şi seismic, situată la sud-vest de capitala Reykjavik.

Incredible amounts of lava advance fast burying the land around. New eruption site in Iceland 23

În martie 2021, s-a produs o erupţie spectaculoasă a unor fântâni de lavă dintr-o fisură în sol cu o lungime de 500-750 de metri aparţinând sistemului vulcanic Fagradalsfjall.

Activitatea vulcanică în regiune a continuat în acel an timp de şase luni, determinând mii de islandezi şi de turişti să viziteze regiunea. În august 2022, o erupţie cu durata de trei săptămâni s-a produs în aceeaşi regiune.

Sistemul vulcanic, care se întinde pe circa şase kilometri lăţime şi 19 kilometri lungime, a rămas inactiv timp de peste 6.000 de ani înaintea acestor două erupţii.

Spre deosebire de erupţia vulcanului Eyjafjallajökull, produsă în 2010, care a condus la suspendarea a 100.000 de zboruri şi a forţat sute de islandezi să-şi evacueze locuinţele, erupţia actuală nu este de aşteptat să expulzeze o cantitate semnificativă de lavă. ”Aceasta nu este o erupţie vulcanică, în lipsa cenuşii. E pur şi simplu lavă”, a spus Matthew Roberts, din cadrul IMO.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇