Erupția celui mai activ vulcan din Filipine ar putea dura câteva luni (Video)

Erupția celui mai activ vulcan din Filipine ar putea dura câteva luni (Video)

Mii de locuitori de la poalele celui mai activ vulcan din Filipine, Mayon, din provincia Albay, se pregătesc pentru o erupţie îndelungată, care ar putea dura „câteva luni”, a declarat luni vulcanologul şef al ţării.

Directorul Institutului de Vulcanologie şi Seismologie din Filipine, Teresito Bacolcol, a spus că vulcanul Mayon a avut o „erupţie efuzivă”, duminică seară, cu puţin timp înainte de ora 20:00, transmite agenţia Xinhua.

„Lava se scurge din gura de aerisire. Se mişcă încet. Poate fi observată sub formă de râuri de lavă topită”, a spus Bacolcol, într-un interviu de televiziune, adăugând că erupţiile efuzive sunt, în general, mai puţin violente şi produc o cantitate mai mică de cenuşă şi de gaze vulcanice în comparaţie cu erupţiile explozive.

Vulcanul Mayon, cu o înălţime de 2.460 de metri, în formă de con, a început să erupă joi, nivelul de alertă fiind ridicat la 3 pe o scară de 5.

Tens of thousands evacuated as the Mayon volcano in the Philippines erupts

Institutul a înregistrat de duminică 21 de cutremure vulcanice, 260 de evenimente de căderi de roci vulcanice şi trei fluxuri piroclastice, dintr-un amestec de roci, gaze şi cenuşă, cu mişcare rapidă.

Consiliul Naţional pentru Reducerea şi Managementul Riscului de Dezastre a indicat că peste 14.000 de locuitori din zona afectată au fost evacuaţi şi adăpostiţi în şcoli şi alte adăposturi temporare.

Luni, guvernatorul provinciei Albay, Edcel Greco Lagman, a extins zona de pericol de la şase la şapte kilometri.

Mayon, situat la o distanţă de 330 de kilometri sud-est de capitala Manila, este considerat unul dintre cei mai instabili dintre cei 24 de vulcani activi ai ţării situate pe aşa-numitul „Cerc de foc al Pacificului”.

ADVERTISING

În urmă cu cinci ani, vulcanul a expulzat milioane de tone de cenuşă, roci şi lavă, forţând evacuarea a zeci de mii de persoane.

Cea mai puternică erupţie vulcanică din ultimele decenii a fost cea a vulcanului Pinatubo, în 1991, care a provocat moartea a peste 800 de oameni şi a produs un nor de cenuşă ce s-a răspândit pe mii de kilometri.

Pe lângă vulcanul Mayon, Institutul de Vulcanologie şi Seismologie monitorizează îndeaproape şi activitatea vulcanului Taal din provincia Batangas, la o distanţă de 66 kilometri sud de Manila, dar şi a vulcanului Kanlaon din centrul Filipine.

Philippines evacuates thousands after Mayon volcano rumbles

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇