Erupție puternică a unui vulcan din Rusia: Coloana de fum s-a ridicat la 20 km, casele și mașinile sunt îngropate de cenușă (Foto&Video)

Erupție puternică a unui vulcan din Rusia: Coloana de fum s-a ridicat la 20 km, casele și mașinile sunt îngropate de cenușă (Foto&Video)

Vulcanul Șiveluci din peninsula Kamceatka a erupt împrăștiind în atmosferă o cantitate uriașă de cenușă.

Vulcanul din estul extrem al Rusiei a erupt la puțin timp după miezul nopții de luni spre marți, iar activitatea a crescut în intensitate după șase ore, când cenușa emanată a acoperit o suprafață de 108.000 kilometri pătrați, potrivit Filialei Kamceatka a Studiului Geofizic al Academiei Ruse de Științe, relatează Reuters.

Coloana de cenușă s-a înălțat până la 20 de kilometri și a provocat blocarea traficului aerian în regiune, iar râuri de lavă s-au scurs din vulcan, topind zăpada.

"Cenușa a atins o înălțime de 20 de kilometri, norul de cenușă s-a mișcat spre vest, iar acolo a fost o cădere masivă de cenușă peste satele din apropiere. Vulcanul se pregătea pentru asta de cel puțin un an… iar procesul continuă, deși s-a calmat puțin", a spus Danila Cebrov, directorul Filialei Kamceatka a Studiului Geofizic.

El a adăugat că e posibil ca vulcanul să se liniștească acum, dar nu este exclusă formarea altor nori de cenușă, precizând că scurgerile de lavă nu ar trebui să ajungă în satele din zonă.

ADVERTISING

Erupția este vizibilă și din spațiu:

Echipa de reacție pentru erupții vulcanice din Kamceatka a emis o avertizare cod roșu pentru aviație, menționând că activitatea vulcanică în curs poate afecta cursele internaționale și pe cele la joasă înălțime.

Cercetătorii au postat imagini cu norul de cenușă uriaș care se întinde deasupra pădurilor și râurilor din regiune.

Pe rețelele de socializare s-au răspândit înregistrările video în care se vede stratul gros de cenușă care a acoperit satele.

Autoritățile au emis un avertisment asupra scurgerilor de noroi de-a lungul unei autostrăzi din apropiere, în timp ce localitățile au fost acoperite de straturi de cenușă cu o grosime de până la 8,5 centimetri, cea mai groasă din ultimii 60 de ani.

Mai multe școli din Peninsula Kamceatka, regiune situată la aproximativ 6.300 de kilometri de Moscova, au fost închise, iar localnicii au fost sfătuiți să rămână în case, a scris Oleg Bondarenko, șeful districtului Ust-Kamceatski, într-o postare pe Telegram. "Întrucât din ce am văzut cu ochii mei aici, va fi imposibil pentru copii să meargă la școală și, în general, prezența copiilor aici este discutabilă", a precizat acesta.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Bondarenko a anunțat că a fost reluată alimentarea cu energie electrică a locuințelor și au fost suplimentate rezervele de apă potabilă.

Șiveluci este unul dintre cei mai mari și mai activi vulcani din peninsula Kamceatka, cu peste 60 de erupții substanțiale în ultimii 10.000 de ani. Ultima s-a produs în 2007.

Vulcanul are două coșuri - cel mai mic, denumit Tânărul Șiveluci, cu o înălțime de 2.800 de metri și extrem de activ în ultimele luni, iese din coșul inițial, Bătrânul Șiveluci, cu o altitudine de 3.283 metri.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇