Două regiuni din Rusia anulează parada de Ziua Victoriei ca să nu provoace Ucraina

Două regiuni din Rusia anulează parada de Ziua Victoriei ca să nu provoace Ucraina

Autoritățile din două regiuni ruse învecinate cu Ucraina au decis anularea tradiționalei parade militare de la 9 mai „pentru a nu atrage loviturile inamicului” prin mari concentrări de trupe și echipament militar.

Parada de Ziua Victoriei a fost anulată în regiunile ruse Kursk și Belgorod, de la granița cu Ucraina, din motive se securitate, relatează Ukrainska Pravda, citând oficiali ai administrațiilor locale și presa rusă de stat.

Roman Starovoit, guvernatorul regiunii Kursk, a declarat că parada a fost anulată la solicitarea centrului de operațiuni regionale care a întărit săptămâna trecută măsurile antitero.

ADVERTISING

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a confirmat că a luat aceeași decizie. "Vă pot spune acum că nu va fi nicio paradă pentru a nu provoca inamicul cu un număr mare de vehicule și soldați în centrul Belgorodului", a spus el.

Potrivit acestuia, la următoarea întrunire a comandamentului operațional, pe baza aspectelor de securitate, se va lua o decizie și în privința ceremoniei "Regimentul nemuritor", relatează publicația rusă RBC afiliată Kremlinului. "Regimentul nemuritor" este o procesiune la care civilii, veteranii și urmașii acestora defilează cu fotografiile celor care au luptat în armata sovietică în Al Doilea Război Mondial.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Până atunci, Rusia ar putea propune Kievului o încetare a focului de Paște, în încercarea de a amâna contraofensiva ucraineană, estimează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW).

Kremlinul ar căuta astfel să se folosească de sărbătoarea din 16 aprilie "în semn de respect pentru religia ortodoxă, în ciuda faptului că nu a arătat acest respect pentru religie în zonele ocupate de forțele sale", a anunțat duminică grupul american de cercetare.

Ucraina are o populație ortodoxă majoritară - 79% din cetățeni și-au declarat această religie în 2019.

ADVERTISING

Moscova a făcut un apel la încetarea focului pentru 36 de ore și de Crăciunul pe rit vechi, în luna ianuarie, propunere respinsă de Ucraina. Kievul a susținut atunci că Rusia a continuat atacurile, deși a propus armistițiul. Potrivit ISW, trupele ruse au folosit intervalul pregătindu-se pentru o ofensivă de iarnă.

Conducerea Rusiei a invocat sărbătorile religioase pentru a face apel la oprirea ostilităților în încercarea de "a influența situația pe linia frontului", menționează ISW, arătând că în 2022, de Paște, când se aflau într-o poziție favorabilă, forțele Kremlinului nu au fost de acord cu această măsură.

De data aceasta, ajuns într-un blocaj pe front și cu perspectiva unei contraofensive iminente a Ucrainei, președintele rus Vladimir Putin caută să obțină o pauză care să-i ofere avantaje pe mai multe planuri. "Kremlinul ar putea cere o încetare a focului de Paște pentru că de o asemenea pauză ar beneficia disproporționat trupele ruse. Nu doar că i-ar oferi un avantaj militar, dar ar fi în folosul operațiunii de informare a Moscovei să-l descrie pe Putin ca 'adevărat protector al credinței creștine'", menționează Institutul pentru Studiul Războiului.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇