Noua ofertă a Moscovei pentru deținuții ruși care luptă în Ucraina: Mai mult război pentru ștergerea condamnării

Noua ofertă a Moscovei pentru deținuții ruși care luptă în Ucraina: Mai mult război pentru ștergerea condamnării

Infractorii ruși care acceptă să plece pe front în schimbul amnistiei semnează contracte mai lungi cu Ministerul rus al Apărării, semn că forțele Moscovei se confruntă cu pierderi mari și că Vladimir Putin se pregătește pentru încă un an de război.

Contractele pe care deținuții ruși le semnează cu armata au o perioadă de valabilitate extinsă la un an și jumătate, potrivit activistei Olga Romanova, șefa organizației Russia Behind Bars (Rusia din spatele gratiilor) care militează pentru drepturile deținuților ruși. Până acum, termenul prevăzut era de șase luni, după care cei care supraviețuiau pe front beneficiau de ștergerea condamnării, relatează Newsweek.

ADVERTISING

Din februarie, recrutările sunt făcute doar de Ministerul rus al Apărării, după ce grupului de mercenari Wagner nu i s-a mai permis să mai adune oameni din penitenciare. Romanova spune că are informații despre noile contracte din regiunile Sverdlovsk și Iaroslavl.

"Noutăți despre recrutarea deținuților. Din februarie, se fac în principal de Ministerul Apărării. Ei raportează din două regiuni, Sverdlovsk și Iaroslavl: au început să semneze contracte cu deținuții nu pe 6 luni, cum era înainte, ci pe 18. Adică se așteaptă să lupte și anul viitor", a scris Romanova pe Twitter.

"Acesta este războiul etern al Rusiei", a scris sâmbătă jurnalistul BBC Francis Scarr, care a distribuit postarea Romanovei.

Prelungirea termenului contractelor oferite deținuților indică nu doar că Putin se pregătește pentru un război de durată, ci și că forțele ruse se confruntă cu mari pierderi umane și efective reduse. Armata rusă a fost sprijinită de mercenarii din Wagner, în special în operațiunile din Bahmut, unde de mai multe luni se duc lupte intense.

ADVERTISING

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus în martie că peste 1.100 de soldați ruși au fost uciși în Bahmut în mai puțin de o săptămână. Tot luna trecută, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, a declarat că 1.090 de militari ruși au murit într-o singură zi în cea mai sângeroasă zi de la începerea războiului.

Anul trecut, în iarnă, organizația paramilitară a recrutat peste 50.000 de deținuți din penitenciarele din Rusia. În ianuarie, doar aproximativ 10.000 din aceștia mai luptau în Ucraina, a declarat Olga Romanova.

Fondatorul Grupului Wagner, oligarhul Evgheni Prigojin, a anunțat luna trecută că peste 5.000 de foști deținuți au fost eliberați din vară după ce și-au dus la îndeplinire contractele, potrivit Meduza.

ADVERTISING

În februarie, Prigojin a spus că Grupul Wagner nu mai recrutează deținuți pentru a lupta în Ucraina. "Recrutarea deținuților de către compania militară privată Wagner a fost oprită complet. Ne îndeplinim toate obligațiile noastre față de cei care lucrează cu noi acum", a declarat oligarhul pentru site-ul Live24.

Recrutarea din penitenciare a fost preluată în februarie de Ministerul Apărării de la Moscova. Inclusiv femeile din închisori au primit contracte pentru a merge pe front.

Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, un tren în care se aflau forțe ruse alcătuite din deținute a ajuns, la începutul lunii martie, în regiunea Donețk.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇