Armata rusă recrutează femei din închisori pentru războiul din Ucraina

Armata rusă recrutează femei din închisori pentru războiul din Ucraina

Rusia și-a extins recrutările în penitenciare. Acum și femeile aflate în închisori pot să scape de condamnări dacă pleacă la război.

Armata rusă recrutează femei din penitenciare pentru a-și acoperi pierderile masive de pe front, susțin oficialii ucraineni citați de Newsweek.

Ministerul Apărării de la Kiev a anunțat, luni, pe Telegram, că un tren în care se aflau forțe ruse alcătuite din deținute a ajuns în regiunea Donețk. "Pe fondul pierderilor mari de personal în război, inamicul folosește surse alternative de împrospătare a forței de luptă. Săptămâna trecută, trecerea unui tren cu vagoane de clasa întâi pentru transportarea deținuților a fost observată în regiunea Donețk. Unul dintre vagoane includea deținute femei", a anunțat ministerul ucrainean.

"Rusia din spatele gratiilor", un grup independent care monitorizează penitenciarele din Rusia, a confirmat că se recrutează femei condamnate.

ADVERTISING

Olga Romanova, șefa acestei organizației, a declarat într-un articol publicat luni de un site independent din Rusia, iStories, că a auzit încă de la sfârșitul anului trecut despre deținute trimise în Ucraina. "Au fost luate din coloniile penitenciare din sudul Rusiei. Nu cunosc exact zona, dar lucrau în Kușciovskaia (în regiunea Krasnodar). Au muncit două luni în agricultură, sere și silozuri", a spus aceasta.

Romanova a estimat că 100 de deținute au fost trimise până acum în Ucraina. Nici ea, nici Ministerul ucrainean al Apărării nu au indicat dacă femeile recrutate din închisori au fost trimise să lupte în prima linie sau îndeplinesc anumite roluri militare ori administrative în cadrul forțelor ruse desfășurate în Ucraina.

ADVERTISING

Statul Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei a transmis în februarie, într-un mesaj postat pe Facebook, că Rusia a recrutat aproximativ 50 de deținute din orașul Snijne, situat în regiunea ocupată Donețk. Potrivit oficialilor militari ucraineni, acestea au fost duse în Rusia pentru instruire înainte de a fi trimise în Ucraina.

Grupul Wagner a făcut recrutări timp de mai multe luni în penitenciarele din Rusia, iar o înregistrare video difuzată în septembrie îl arăta pe fondatorul organizației de mercenari ruși, Evgheni Prigojin, recrutând luptători din închisorile ruse. Slab echipați și neinstruiți, mulți dintre cei 50.000 de infractori care au ajuns pe front au fost uciși. Olga Romanova a spus în ianuarie că 40.000 sunt morți sau dispăruți și doar 10.000 mai luptă în Ucraina.

ADVERTISING

Rușii suferă pierderi însemnate pe front. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus, în weekend, că peste 1.100 de soldați ruși au fost uciși la Bahmut în mai puțin de o săptămână. Cu o zi înainte, purtătorul de cuvânt al armatei ucrainene, Oleksandr Ștupun, a declarat că 1.090 de militari ruși au murit sâmbătă în cea mai grea bătălie pentru Rusia de la începutul invaziei.

Mai mulți oficiali și analiști occidentali au estimat la 200.000 numărul soldaților ruși uciși sau răniți în război.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇