Cum pot fi îngenuncheați mercenarii Rusiei: 3 stratageme care au funcționat mereu cu a doua cea mai veche meserie din lume

Cum pot fi îngenuncheați mercenarii Rusiei: 3 stratageme care au funcționat mereu cu a doua cea mai veche meserie din lume

Mercenarii Wagner s-au dovedit cea mai eficientă unitate de luptă a Rusiei în războiul din Ucraina, iar anihilarea acestei armate private ar reteza unul din „brațele” armate ale Kremlinului. Un expert militar prezintă trei moduri simple în care pot fi înfrânți mercenarii ruși.

Grupul Wagner numără aproximativ 50.000 de militari și devastează fără milă orașe întregi, precum Soledar, pe care le capturează după asedii îndelungate. Impresionat de armata oligarhului Evgheni Prigojin, liderul cecen Ramzan Kadîrov a spus că se gândește să formeze o versiune musulmană a Grupului Wagner. Iar Gazprom a anunțat că își organizează propria forță militară, urmând modelul organizației de mercenari care luptă în Ucraina.

E limpede că Wagner a devenit un model. Pe lângă atrocitățile pe care le comit, pericolul reprezentat de tendința extinderii acestui mod de luptă este și mai mare. Privatizarea războiului poate distorsiona conflictul în moduri pe care generalii cu patru stele nu le înțeleg, arată Sean McFate, profesor la Syracuse University's Maxwell School și Georgetown University's School of Foreign Service, autor al volumului "The Modern Mercenary: Private Armies and What They Mean for World Order", într-un articol de opinie publicat de Newsweek.

ADVERTISING

Ca fost mercenar sau "angajat cu contract al unui contractor privat militar", McFate a avut ocazia să discute cu membri ai Grupului Wagner și crede că un strateg inteligent se poate folosi de aceste distorsiuni pentru a dezmembra armata mercenarilor ruși mai ușor decât prin atacuri masive pe câmpul de luptă.

El evocă trei stratageme care s-au dovedit viabile de-a lungul istoriei și care pot întoarce soarta războiului din Ucraina.

Stratagema lui Machiavelli: "Să-i mituim pe mercenari"

Când războiul este adus în zona profitului, atunci războiului i se aplică logica pieței, spune expertul. El face referire la Machiavelli, care a scris în "Principele" că mercenarii nu au credință. În 1506, Florența a fost înfrântă de mult mai mica armată a Pisei, când aceasta din urmă a mituit zece dintre căpitanii florentini pentru a dezerta în luptă.

"Loialitatea mercenarilor se închiriază. În discuțiile mele cu mercenarii Wagner, nimeni nu este fericit acolo. Sunt carne de tun și ei o știu, iar noi putem folosi asta. Pe măsură ce războiul a evoluat, și Wagner a făcut-o, împărțindu-se în două tabere. 'Vechea gardă' a fost recrutată înainte de invazie din unitățile profesioniste ale fostei Uniuni Sovietice. Nu toți sunt ruși. 'Noua gardă' a fost umplută recent cu deținuți. Grupul Wagner e un amestec inconfortabil între ambele", explică Sean McFate.

ADVERTISING

Cea mai eficientă metodă de a anihila un grup de mercenari nu este să te războiești cu ei, ci să-i faci să nu mai lupte, iar banii au această putere.

"Hai să-i mituim pe mercenarii Wagner ca să plece din Ucraina. Vechea gardă va părăsi Rusia pentru contracte mai bănoase în Orientul Mijlociu sau Africa, iar comunitatea internațională poate ajuta asta prin găsirea unor contracte neletale de apărare a infrastructurii", propune autorul.

McFate admite că nu este o soluție ideală, dar mercenarii care vor supraviețui în acest război vor căuta oricum noi contracte, iar această metodă permite extragerea lor mai devreme din Ucraina și monitorizarea lor îndeaproape, întocmai unor condamnați eliberați condiționat.

Pe de altă parte, nimeni nu va angaja niște deținuți neinstruiți, dar aceștia ar fugi numaidecât din Ucraina dacă li s-ar promite că nu vor fi dați pe mâna Grupului Wagner într-un schimb de prizonieri. Asemenea Mafiei, Grupul Wagner pedepsește trădarea într-un mod cumplit - dezertorii sunt uciși cu lovituri de baros.

Expertul crede că Occidentul poate organiza tabere de detenție pentru mercenarii ruși în Ucraina sau oriunde altundeva, unde aceștia pot aștepta liniștiți terminarea războiului. "Ar subția rândurile mai repede, mai ieftin și mai uman decât tancurile M1", subliniază el.

ADVERTISING

Stratagema 2: Să-i facem pe ruși să lupte unii contra altora

"Privim soldații ca pe niște soții și mercenarii ca pe prostituate, care transformă dragostea într-o tranzacție, iar asta creează fricțiuni în cadrul forței.

În Evul Mediu, cavalerii și mercenarii se disprețuiau unii pe alții (…). Când luptau, rareori luau prizonieri, iar asta doar dacă primeau recompense pentru cei de viță nobilă (…). În 1209, cavalerii creștini și mercenarii papali au cucerit orașul francez Béziers, apoi a izbucnit o dispută pentru pradă. Cavalerii au susținut că e a lor și i-au alungat pe mercenari. Furioși, aceștia au ars orașul, prada și tot", arată McFate.

Rivalitatea dintre militarii din sectorul public și cel privat continuă și în zilele noastre și poate fi folosită împotriva rușilor.

În ianuarie, când Grupul Wagner a cucerit orașul Soledar și s-a lăudat public cu acest succes, conducerea armatei ruse spumega de frustrare - era prima victorie a Rusiei după mai multe luni, iar altcineva luase laurii.

Ministerul Apărării a anunțat că "trupele ruse au eliberat Soledarul", fără a pomeni o vorbă despre mercenari. În aceeași zi, a emis "o declarație de clarificare" prin care specifica "datorită curajului și acțiunilor altruiste ale voluntarilor din Wagner".

"Un strateg viclean poate amplifica această neînțelegere naturală prin folosirea dezinformării pentru a provoca un scurtcircuit între cele două forțe, așa cum s-a întâmplat în 1209. Să facem Grupul Wagner și armata rusă să lucreze unii împotriva celorlalți", scrie analistul.

Stratagema 3: Câinii războiului trebuie asmuțiți pe Prigojin

A treia tactică se bazează pe ideea că Prigojin ar putea deveni o amenințare pentru Putin, un scenariu cu un deznodământ previzibil, confirmat, de asemenea, de istorie.

"Armatele private pot deveni gărzi pretoriene, iar cei care le dețin pot fi regi. Căpitanii mercenarilor medievali cucereau regiuni și au dat naștere unor dinastii conducătoare, precum Familia Sforza din Milano și Malatesta din Rimini.

În timpul Războiului de 30 de ani, Contele Albrecht von Wallenstein îi asigura regimente pe bază de contract lui Ferdinand al II-lea al Sfântului Imperiu Roman. Pe măsură ce armata privată a lui Wallenstein creștea, la fel a făcut-o și puterea lui politică.

Într-o noapte din 1634, Wallenstein s-a trezit cu o halebardă străpungându-i pieptul, prin grija împăratului", povestește McFate.

Aceeași situație se pregătește astăzi la Moscova, iar acest ferment poate fi dezvoltat. Înainte de război, membrii elitei din securitatea Rusiei, cunoscuți drept siloviki, îl socoteau pe Evgheni Prigojin un idiot util. Acum, după succesul Grupului Wagner, Prigojin îi ia peste picior și îi face să pară o adunătură de bufoni, arată expertul.

"Toată lumea știe ce se va întâmpla dacă el îl amenință pe Putin: o halebardă străpungându-i pieptul. Să creăm pe ascuns convingerea că Prigojin poate folosi Grupul Wagner pentru a lua puterea și a salva Maica Rusie, făcându-l pe Putin să-l ia de pe capul nostru. Alți oligarhi și siloviki îl suspectează deja și probabil l-ar lua bucuroși în primire. Moartea lui Prigojin urmată de interzicerea mercenarilor Wagner ar reduce efectivele trupelor ruse cu 50.000 de oameni", explică el. De altfel, au apărut deja indicii că Putin a retras sprijinul acordat Grupului Wagner.

Cele trei stratageme ar reduce forța Grupului Wagner și sunt mai ieftine decât toate echipamentele folosite pentru a lupta contra mercenarilor, arată Sean McFate.

Cei care cred că legile internaționale pot pune capăt mercenariatului sunt nerealiști, consideră el: "Chiar dacă am avea legi solide (ceea ce nu avem), cine se va duce în Ucraina să-i aresteze pe toți acești mercenari? Nu ONU sau NATO. De asemenea, mercenarii pot împușca oameni ai legii."

"Piața forței rezistă, de aceea, mercenarii sunt a doua cea mai veche meserie din lume. Acum s-au întors, iar noi trebuie să reînvățăm strategii pentru a lupta cu această formă unică de război", conchide expertul.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇