Ziua 411: Spital bombardat în Herson. Propaganda anunță atacuri spre Moscova. Condamnări dure în Rusia

Ziua 411: Spital bombardat în Herson. Propaganda anunță atacuri spre Moscova. Condamnări dure în Rusia

Ziua 411 de război are în centru tot scurgerea de informații de la Pentagon. Se pare că ucrainenii sunt furioși și nu neapărat pentru că au aflat că și Volodimir Zelenski este spionat de americani, dar mai ales pentru că ar fi fost nevoiți să-și schimbe anumite planuri ce țin de contraofensiva pe care o vor lansa după Paște. În plus, scurgerea nu ar fi o acțiune de propagandă, cum s-a zis inițial, ci ar avea ca sursă o „cârtiță” americană.

Din cele 100 de pagini cu informații militare, reiese, pentru prima dată, faptul că România, alături de alte state NATO, desfășoară acțiuni de strângere de date, pregătire militară și recuperare a soldaților Kievului, care luptă cu Moscova. Informaţii în exclusivitate are Emilian Isailă.

Pe front, rușii și-au concentrat atacurile în zona Bahmutului. Ucrainenii spun că inamicii au adoptat, ca în Siria, tactica pârjolirii pământului și nu lasă nimic în picioare. Rușii le întorc acuzațiile.

O situație interesantă privește Belarusul. În timp ce vecinii ridică garduri la graniță pentru a-l izola pe aliatul lui Putin, Lukașenko susține că acesta i-a dat garanții de securitate. Mai exact, Rusia ar urma să apere Belarusul în cazul în care e agresat cu aceeași forță cu care și-ar proteja propriul teritoriu.

Moscova însă pare că abia își vede capul de probleme. Aviația se restructurează, pentru a implementa noi măsuri după o serie de eșecuri în Ucraina și trebuie să-și întărească și prezența la granița cu Finlanda, după ce țara a aderat la NATO. De altfel, țara nordică tocmai și-a cumpărat un sistem de apărare aeriană din Israel.

Kremlinul spune că ideea unui armistițiu de Paște „nu a fost propusă de nimeni, nu a fost prezentată”. Comentariile vin după ce Institutul pentru Studierea Războiului a avertizat că Rusia ar putea încerca să folosească Paștele ortodox pentru a întârzia contraofensiva Kievului, cerând o încetare a focului din respect pentru religie. De Florii, ruşii nu s-au sfiit să atace Zaporojie, ucigând cu rachetele inclusiv o copilă de 10 ani.

ADVERTISING

În schimb, propaganda încearcă să le inducă ruşilor ideea că Kievul îşi pregăteşte contraofensiva cu scopul de a ataca teritoriul Federaţiei Ruse, pe trei direcţii: Moscova, Sankt-Petersburg şi zonele de frontieră.

Situația pe front

  • Rușii pârjolesc Bahmutul - Comandantul forțelor terestre ucrainene a declarat luni că trupele rusești au trecut la tactica „pământului pârjolit” în orașul Bakhmut și că distrug clădiri și poziții ucrainene cu lovituri aeriene și artilerie. Generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene, spune că ruşii aduc forțe speciale și unități de asalt aeropurtate pentru a le ajuta în atacul asupra orașului, deoarece membrii grupului militar rus Wagner au devenit „epuizați”: „Inamicul a trecut la așa-numita tactică a pământului pârjolit din Siria. Situația este dificilă, dar controlabilă”.
  • 60 de atacuri - Armata ucraineană a respins de duminică 60 de atacuri ruseşti şi a doborât şase drone, a anunţat luni seara Statul Major General ucrainean, indicând că luptele cele mai intense au fost în regiunea Doneţk. Tiruri intense ale artileriei ruse au vizat luni oraşul Herson (sud), conform Statului Major ucrainean, care menţionează că epicentrul luptelor rămâne zona oraşului Bahmut.
  • Spital bombardat - Un spital din Herson a fost lovit luni în timpul unui atac rusesc, a anunțat ONU. În aceeași zonă o ambulanță a fost bombardată în urmă cu trei zile. Spitalul a fost avariat în timpul bombardamentului de luni.
  • Pușilin laudă wagneriștii- Liderul prorus autoproclamat al Donețkului, Denis Pușilin, a publicat o înregistrare care susține că e făcută în Bahmut. Îmbrăcat în uniformă militară, cu cască pe cap, Pușilin relatează din cel mai fierbinte punct al războiului că orașul este „eliberat de wagneriști” și îi acuză pe ucraineni că distrug orașul și nu le pasă de pierderile de vieți din propriile rânduri.
  • Armistițiu de Paște? - În analiza de luni, experții Institutului pentru Studiul războiului estimează că Rusia ar putea încerca să întârzie contraofensiva ucraineană cerând o încetare a focului de Paștele ortodox. Însă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, spune că ideea unui armistițiu de Paște „nu a fost propusă de nimeni, nu a fost prezentată”. El a adăugat: Până acum, nu au existat inițiative în acest sens, dar Săptămâna noastră Mare abia a început.
  • Garanții de securitate pentru Lukașenko - Președintele Belarusului Alexander Lukașenko a declarat, la o întâlnire cu Serghei Șoigu la Minsk, că a discutat anterior cu Putin „garanții de securitate” pentru țara sa: „În cazul în care are loc o agresiune împotriva Belarusului, Federația Rusă îl va apăra ca pe propriul teritoriu”.
  • Terorism de Florii - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a condamnat bombardamentele rusești asupra orașului Zaporojie în Duminica Floriilor ortodoxe, în care au fost uciși un tată și fiica sa de 10 ani: „Au lovit o casă, o clădire de apartamente. Trei persoane se aflau înăuntru. Un bărbat, o femeie și un copil - o fată, o chema Irina, ar fi împlinit 11 ani anul acesta. Ea a murit. A murit și bărbatul. Condoleanțele mele… Femeia se află în stare critică, la spital, i se acordă îngrijiri medicale. Iată cum petrece statul terorist această Duminică a Floriilor. Iată cum Rusia se izolează și mai mult de lume, de umanitate”.
  • Schimb important de prizonieri de război - Rusia și Ucraina au făcut un important schimb de prizonieri. Andrii Yermak, șeful biroului președinției de la Kiev, a declarat că 100 de ucraineni s-au întors acasă – soldați, marinari, grăniceri, polițiști. Printre ei se numără apărătorii de la Mariupol, Azovstal, Hostomel. "Unii dintre cei care s-au întors în Ucraina au fost „răniți grav și au boli”, a spus el. Şi Ministerul rus al Apărării a declarat că 106 prizonieri de război ruși au fost eliberați de Ucraina.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Scurgerea de documente de la Pentagon

  • Cârtiță americană? - Documente militare şi de informaţii cu caracter strict secret apărute online, cu detalii ce variază de la apărarea antiaeriană a Ucrainei la agenţia de spionaj Mossad din Israel, au determinat oficialii SUA să se străduiască să identifice sursa scurgerii de informaţii, unii experţi occidentali în securitate şi oficiali americani spunând că suspectează că ar putea fi cineva din Statele Unite.
  • Probleme pentru contraofensivă - Ucraina a fost nevoită să îşi modifice unele dintre planurile sale militare după scurgerea unor documente secrete ale Pentagonului, a declarat pentru CNN o sursă apropiată preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, în timp ce oficialii americani se grăbesc să evalueze pagubele produse de această breşă de securitate.
  • Zelenski spionat - CNN a analizat 53 de documente scurse, toate acestea părând să fi fost elaborate între jumătatea lunii februarie şi începutul lunii martie. Unul dintre documente dezvăluie că SUA l-au spionat inclusiv pe Zelenski. Acest lucru nu este surprinzător, a declarat sursa apropiată preşedintelui, dar oficialii ucraineni sunt profund frustraţi de scurgerea de informaţii.
  • Implicarea României dată în vileag - Din cele 100 de pagini cu informații militare, reiese, pentru prima dată, faptul că România, alături de alte state NATO, desfășoară acțiuni de strângere de date, pregătire militară și recuperare a soldaților Kievului, care luptă cu Moscova. Informaţii în exclusivitate are Emilian Isailă.
  • Bulgaria oferă avioane - Bulgaria şi-a declarat disponibilitatea de a oferi Ucrainei flota sa de avioane de vânătoare MiG-29, formată dintr-o escadrilă de 16 aparate, potrivit unuia dintre documentele clasificate ale SUA scurse pe internet. O asemenea acţiune este însă "dificilă", se arată în documentul Pentagonului datat din 23 februarie, întrucât Bulgaria ar rămâne astfel fără avioane de vânătoare, cel puţin până la sosirea celor F-16 comandate din SUA, dar a căror livrare este întârziată.
ADVERTISING

Ce se întâmplă în Rusia

  • Ludmila s-a îmbogățit - Fosta soție a lui Vladimir Putin, Ludmila Oceretnaia, s-a îmbogățit de pe urma războiului început de fostul soț. Compania sa de microfinanțare CarMoney și-a mărit profitul cu 140 de milioane de ruble (peste 1,57 de milioane de euro - n.red.) într-un an. Ea personal a primit peste 650.000 de euro de la CarMoney în 2022.
  • Aviația rusă în alertă - Rusia intenţionează să îşi revizuiască forţele de apărare aeriană, ca să ţină cont de noua experienţă dobândită în confruntările din Ucraina, şi îşi va consolida totodată apărarea aeriană, pentru a contracara aderarea Finlandei la NATO, a declarat un comandant al forţelor aerospaţiale ruse.
  • Clubul Patrioţilor Furioşi - Fostul ofiţer şi ultranaţionalist rus Igor Ghirkin - condamnat în lipsă de justiţia olandeză la închisoare pe viaţă pentru implicare în doborârea avionului MH17 în 2014, eveniment soldat cu aproape 300 de morţi - a format la 1 aprilie mişcarea socială „Clubul Patrioţilor Furioşi", împreună cu alte şapte figuri ultranaţionaliste proeminente, spunând că vor să ajute Moscova să câştige războiul şi totodată să evite un conflict intern în Rusia. El s-a lansat într-un nou efort menit, probabil, să protejeze influenţa facţiunii ruse pro-război din cadrul Kremlinului, arată Institutul pentru Studiul Războiului în analiza sa din weekend. Detalii AICI.
  • Parade anulate - Autoritățile din Belgorod și Kursk au decis să anuleze parada militară din 9 mai, pentru a evita ca forțele ucrainene să provoace pagube semnificative. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus că decizia aparține liderilor regionali și că la Moscova parada de Ziua Victoriei se va ține.
  • Propaganda vede atacuri spre Moscova - Propaganda încearcă să le inducă ruşilor ideea că Kievul îşi pregăteşte contraofensiva cu scopul de a ataca teritoriul Federaţiei Ruse, după cum rezultă din materiale postate luni pe site-ul său de publicaţia Pravda.ru, apropiată Kremlinului. "Forţele armate ale Ucrainei au elaborat un plan pentru o ofensivă decisivă împotriva Rusiei", a declarat un deputat din Duma de Stat, Mihail Deliaghin, din partea Rusiei Juste - o anexă a Rusiei Unite (partid de guvernământ). Potrivit acestuia, forţele ucrainene vor ataca pe trei direcţii: Moscova, Sankt-Petersburg şi zonele de frontieră ale Federaţiei Ruse, conform Pravda.ru.
  • Condamnări dure - Un tribunal rus a condamnat doi bărbați la câte 19 ani de închisoare pentru că au incendiat un birou de înrolare militară, în cadrul unei demonstrații împotriva războiului din Ucraina. Cei doi au fost găsiți vinovați de conspirație „pentru a destabiliza activitățile organelor guvernamentale” și „instruire în scopul desfășurării de activități teroriste”. Aceștia au fost reținuți de ofițerii FSB. Hotărârea stabilește un nou record: cea mai grea pedeapsă cu închisoarea pronunțată de o instanță rusă pentru incendiere.

Alte informații relevante

  • Belarusul izolat - Letonia vrea să construiască un gard pe distanţa de 64 de kilometri la graniţa cu Belarus, lucrările urmând să înceapă în această lună. Alte două ţări, Polonia şi Lituania, au decis să construiască garduri la graniţa cu Belarus tot pentru a evita venirea în număr mare a migranţilor ilegali din Irak şi Siria dinspre Belarus.
  • Israelul înarmează NATO - Israelul a semnat un acord în valoare de 1,44 miliarde de shekeli (400 de milioane de dolari) pentru a vinde Greciei rachete antitanc Spike, a anunţat luni Ministerul israelian al Apărării, la doar câteva zile după ce a încheiat un acord de o valoare similară pentru a furniza Finlandei, nouă membră NATO, un sistem de apărare aeriană.
  • Musk nu-l cenzurează pe Medvedev - Elon Musk a refuzat să șteargă un mesaj al lui Dmitri Medvedev de pe Twitter, în care vorbea de dispariția Ucrainei. Unii utilizatori i-au cerut să-l șteargă, pe motiv că e instigare la genocid. Musk a răspuns: „Toate știrile sunt, mai mult sau mai puțin, propagandă. Să lăsăm oamenii să decidă pentru ei”.

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇