Amicul lui Putin, Gerhard Schroeder, e vizat de o plângere pentru crime împotriva umanităţii în Germania

Amicul lui Putin, Gerhard Schroeder, e vizat de o plângere pentru crime împotriva umanităţii în Germania

Fostul cancelar german Gerhard Schroeder, apropiat al lui Vladimir Putin, este vizat în Germania de o plângere pentru „crime împotriva umanităţii”.

Parchetul din Hanovra a confirmat pentru AFP că a primit şi a transmis această plângere împotriva mai multor persoane, printre care şi Gerhard Schroeder, procuraturii federale din Karlsruhe. Aceasta trebuie acum să decidă dacă deschide sau nu o anchetă care ar putea duce la inculparea lui Gerhard Schroeder sau la o clasare.

Schroder este preşedintele Consiliului de Supraveghere al companiei petroliere Rosneft, are o poziţie în Nord Stream şi este de aşteptat să devină membru al Consiliului de Supraveghere al Gazprom.

ADVERTISING

Actualul cancelar Olaf Scholz i-a cerut săptămâna trecută lui Gerhard Schroeder, care a fost părăsit deja de mai mulţi colaboratori, să demisioneze din aceste funcţii. "Nu cred că este corect ca Gerhard Schroeder să exercite aceste funcţii şi, de asemenea, cred că ar fi corect ca el să demisioneze”, a declarat Olaf Scholz la postul public ZDF.

Război în Ucraina. Ziua 14

Gerhard Schroeder, spre deosebire de alţi foşti lideri europeni precum francezul François Fillon sau italianul Matteo Renzi, refuză în acest stadiu să-şi părăsească postul în Rusia. În ultimele săptămâni, mai mulţi critici din Germania au cerut ca beneficiile de care se bucură în calitate de fost cancelar să fie eliminate.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Între Schroeder şi Putin există o relaţie de prietenie, care a început în timpul mandatelor fostului cancelar (1998-2005). În timp ce Schroeder era încă în funcţie, a fost semnat acordul pentru construirea Nord Stream I, o conductă care transportă gazul rusesc în Germania, prin Marea Baltică.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇