Franța: Incendiu de proporţii la catedrala din Nantes (Video) UPDATE Autoritățile investighează dacă a fost premeditat

Franța: Incendiu de proporţii la catedrala din Nantes (Video) UPDATE Autoritățile investighează dacă a fost premeditat
Foto: Captură Twitter/ Frédéric Vasse

Un incendiu a izbucnit sâmbătă dimineaţă în interiorul catedralei din oraşul francez Nantes, au precizat pompierii din departamentul Loire-Atlantique, informează Le Figaro.

Pompierii, alertaţi la ora locală 07.44, au spus că incendiul, „important”, nu a fost stins.

„Focul nu este controlat, este în desfăşurare. Este un incendiu important”, au spus autorităţile, care au precizat că 60 de pompieri au fost trimişi la faţa locului.

ADVERTISING

Ouest France a relatat că un număr mare de poliţişti a fost trimis în zonă şi că a fost închis cartierul.

Site-ul cotidianului a adăugat că „este posibil ca orgile să fi fost afectate”.

Catedrala Saint-Pierre et Saint-Paul din Nantes a fost construită pe parcursul a 457 de ani, finalizată în 1891. Este clasată monument istoric din 1862.

UPDATE: Incendiul, izolat după două ore de o echipă de peste 100 de pompieri, este anchetat ca fiind premeditat, potrivit presei franceze.

„Nu ne aflăm în scenariul Notre-Dame din Paris. Acoperişul nu a fost atins”, a asigurat directorul serviciului de pompieri din departamentul Loire-Atlantique, citează Le Figaro.

ADVERTISING

Daunele sunt concentrate pe marea orgă, care „pare complet distrusă”, a subliniat el. Platforma pe care ea este amplasată este foarte instabilă şi există pericolul să se afunde. Aflată la faţa locului, Johanna Rolland, primarul oraşului, a mulţumit pompierilor şi a spus că „este o zi tristă”.

„Catedrala noastră este un loc pentru toţi oamenii din Nantes, este o parte din istoria noastră, din patrimoniul nostru”.

O anchetă a fost deschisă pentru „incendiere premeditată”.

Potrivit procurorului regiunii, Pierre Sennes, trei focare au fost observate în interiorul catedralei - unul la nivelul marii orgi, unul la dreapta şi altul la stânga naosului -, ceea ce l-a făcut să decidă că a existat o mână criminală.

ADVERTISING

Prim-ministrul francez Jean Castex a anunţat că va ajunge după-amiază la Nantes pentru a afla ce s-a întâmplat şi şi-a exprimat solidaritatea faţă de locuitorii regiunii.

Preşedintele Emmanuel Macron a transmis pe Twitter un mesaj de apreciere faţă de pompieri şi a amintit de dezastrul de anul trecut de la catedrala Notre-Dame.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇