Fostul cancelar german Schröder a mers la Moscova, pentru a vorbi cu Putin despre Ucraina

Fostul cancelar german Schröder a mers la Moscova, pentru a vorbi cu Putin despre Ucraina

Fostul cancelar german Gerhard Schröder se află în vizită la Moscova, joi, pentru a-l întâlni pe preşedintele rus Vladimir Putin, în efortul de a media războiul din Ucraina, potrivit Politico.

Schröder a fost ţinta unor critici acerbe în Germania şi în afara ţării pentru că a refuzat să rupă legăturile sale strânse cu Moscova în urma invaziei Rusiei în Ucraina.

O parte din personalul său a demisionat săptămâna trecută, după ce fostul cancelar a insistat să-şi păstreze funcţiile de conducere la companiile energetice Rosneft şi Gazprom.

ADVERTISING

Schröder (Partidul Social-Democrat) a fost cancelarul Germaniei din 1998 până în 2005. De atunci, s-a bucurat de o carieră profitabilă în domeniul companiilor energetice de origine rusă.

Vizita lui Schröder la Moscova a fost programată în urma unor discuţii la Istanbul cu un politician ucrainean, membru al delegaţiei Ucrainei în negocierile de pace cu Rusia, potrivit informaţiilor oferite de o persoană implicată în negocieri pentru Politico.

„Ucraina a vrut să vadă dacă Schröder ar putea construi o punte de dialog cu Putin”, a spus una dintre surse.

ADVERTISING

Săptămâna trecută, ambasadorul Ucrainei în Germania, Andrij Melnyk, a sugerat că Schröder ar putea încerca să medieze conflictul dintre Moscova şi Kiev.

Oficialii guvernului german au declarat că nu au fost informaţi în prealabil cu privire la iniţiativa lui Schröder.

Potrivit informaţiilor oferite de sursele Politico, delegaţia ucraineană l-a contactat pe Schröder vinerea trecută prin intermediul companiei media elveţiene Ringier, pentru care fostul cancelar a lucrat în rolul de consultant până la invazia din Ucraina.

ADVERTISING

Un politician ucrainean din Kiev l-a contactat pe directorul executiv al Ringier, Marc Walder, şi i-a cerut să-i transmită lui Schröder că guvernul ucrainean ar dori să-l folosească ca mediator.

Walder l-a informat pe Schröder, care a fost de acord şi a călătorit luni împreună cu soţia sa la Istanbul. Întâlnirea a fost organizată cu ajutorul Ministerului de Externe al Turciei.

Schröder s-a întâlnit, luni după-amiază, la Palatul Dolmabahce din Istanbul cu o delegaţie ucraineană, condusă de Rustem Umerov, un deputat ucrainean care a participat la discuţiile de încetare a focului în Belarus. Umerov nu a comentat iniţiativa lui Schröder.

Mai mult decât atât, Umerov i-a spus lui Schröder că preşedintele Volodimir Zelenski ar dori ca fostul cancelar să-şi folosească influenţa asupra lui Putin pentru a încerca să obţină cel puţin o încetare a focului.

Un înalt diplomat ucrainean a confirmat că întâlnirea lui Umerov cu Schröder a fost coordonată de Oficiul Preşedintelui Ucrainei.

Schröder a precizat că nu este sigur dacă Putin îl va primi la Moscova, dar va încerca. Ucrainenii i-au oferit lui Schröder îndrumări cu privire la câteva puncte cheie despre pe care ar vrea să le negocieze, inclusiv aspiraţiile Ucrainei de a deveni membră NATO, statutul Crimeei şi viitorul regiunii Donbas, pe care Rusia a recunoscut-o ca independentă cu doar câteva zile înainte de invazie.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇