Economia Ucrainei se va contracta cu 10% în acest an din cauza invaziei ruse

Economia Ucrainei se va contracta cu 10% în acest an din cauza invaziei ruse

Economia Ucrainei se va contracta cu 10% în 2022 ca rezultat al invaziei lui Vladimir Putin, însă perspectivele s-ar putea înrăutăţi abrupt dacă Rusia nu se opreşte, potrivit unui nou raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI).

Raportul a fost pregătit înainte ca FMI să aprobe un sprijin de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina, informează BBC.

Acesta avertizează că PIB-ul ar putea scădea cu 25-35%, o estimare realizată printr-o comparaţie cu alte economii care trec prin război, precum Irak sau Liban.

ADVERTISING

Ivanna Vladkova Hollar, şefa misiunii FMI din Ucraina, a declarat că autorităţile ucrainene exercită „un efort remarcabil” pentru a ţine economia şi sistemul financiar în picioare în timpul războiului.

Război în Ucraina, Ziua 19 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Tot astăzi, Banca Mondială a anunţat că va aloca o finanţare suplimentară de 200 de milioane de dolari pentru a sprijini sistemul de servicii sociale pentru populaţia vulnerabilă din Ucraina, pe lângă sprijinul de 723 de milioane de dolari aprobat săptămâna trecută.

ADVERTISING

Asistenţa Băncii Mondiale face parte dintr-un pachet de sprijin cu o valoare totală de 3 miliarde de dolari, destinat Ucrainei în lunile următoare, informează Ziarul Financiar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇