Cum transformă tinerii din Ucraina și Rusia țigările electronice în arme pentru front

Cum transformă tinerii din Ucraina și Rusia țigările electronice în arme pentru front

Cu șase luni în urmă, elevii ucraineni au început să adune țigări electronice defecte pentru a folosi piesele în improvizarea unor drone și alte dispozitive necesare pe front. Acum tinerii ruși fac același lucru, pentru a susține trupele Moscovei.

Universitatea din Samara, un oraș industrial din sudul Rusiei, cu 1,14 milioane de locuitori, a făcut apel la studenți să adune țigări electronice uzate pentru a sprijini trupele care luptă în Ucraina, relatează publicația rusă independentă Novaia Gazeta Europe.

ADVERTISING

Acțiunea este organizată de voluntarii din Clubul patriotic militar "Șoimul". Instrucțiunile au fost trecute într-un pliant distribuit în campusul universitar și postate pe rețeaua de socializare VKontakte (echivalentul rusesc al Facebook).

Pliantul are un design care amintește de un poster împotriva consumului de alcool din perioada sovietică, înlocuind sticla de votca cu o țigară electronică. Mesajul este: "1 țigară electronică = 1 dronă de atac asupra inamicului!".

Studenților li se explică, totodată, că nu țigările electronice în sine sunt necesare pe front, ci componentele lor - microcircuite și baterii - care sunt necesare pentru a opera sistemele de eliberare a muniției de la dronele de luptă.

ADVERTISING

Grupul de voluntari a anunțat că a fost contactat de "persoane implicate în operațiunea militară specială" și a decis să amplaseze cutii de colectare în campusul universitar.

clubul-patriotic-Soimii-Rusia
Foto: Novaia Gazeta Europe

Clubul militar "Șoimul" a fost fondat de Departamentul militar al Universității Samara în 2008. În declarația fondatoare a organizației se arată că scopul său este de a le oferi elevilor o educație patriotică și de a le insufla "curaj". De la declanșarea invaziei în Ucraina, clubul a strâns ajutoare pentru trupele ruse constând în telefoane mobile, butelii de campare, haine și alimente, scrie Kyiv Post.

ADVERTISING

Studenții ruși nu sunt primii care strâng țigări electronice pentru front. Site-ul ucrainean de știri Suspilne a scris despre o acțiune similară organizată în aprilie de Colegiul Politehnic Cernivți, din Cernăuți, unde elevii reciclează piese de țigări electronice pentru a le folosi la mecanismele de aruncare a munițiilor din drone și pentru a improviza "baterii externe", cu care soldații să-și încarce telefoanele pe front.

studenti
Foto: Suspilne

Tinerii fac dispozitive de aruncare a bombelor de diferite mărimi, în funcție de dimensiunea și greutatea muniției care urmează să fie transportată. Unul dintre profesorii colegiului le-a proiectat, iar angrenajele sunt realizate folosind o imprimantă 3D dintr-un atelier de științe al liceului.

drona
Foto: Suspilne

De asemenea, cu peste 30 de baterii de țigări electronice se poate realiza un powerbank reîncărcabil care stochează suficientă energie pentru cel puțin zece zile între reîncărcări. Acești acumulatori au fost concepuți de un elev care a creat prima dată unul pentru tatăl său, aflat pe front.

powerbank
Foto: Suspilne

Ca și în Rusia, inițiativa de a începe fabricarea dispozitivelor cu piese din țigări electronice a apărut în urma solicitărilor primite de la trupele dislocate pe front.

La Cernăuți "comanda" a venit de la aproximativ 60 de absolvenți ai colegiului care luptă împotriva Rusiei, iar colegiul a amplasat cutii de colectare, în care elevii pun dispozitivele de fumat uzate pe care le strâng de la rude, prieteni și din zonă.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇