Ziua 641 Rusia atacă susținut și avansează la Avdiivka. Ucraina lovește cu drone și rachete. Sute de localități, fără curent

<span style="color:#990000;">Ziua 641</span> Rusia atacă susținut și avansează la Avdiivka. Ucraina lovește cu drone și rachete. Sute de localități, fără curent

În ziua 641 de război, forțele de apărare ale Ucrainei au raportat că au respins 34 de atacuri inamice, dar au și lansat un atac cu drone împotriva mai multor regiuni, inclusiv Moscova.

Rusia a mai susținut că duminică a doborât deasupra Mării Azov și două rachete ucrainene care se îndreptau spre teritoriul său.

Președintele Zelenski a anunțat duminică seara că aproape 400 de localităţi din Ucraina, în special din sud, sunt fără electricitate din cauza condiţiilor meteorologice "extrem de dificile". El a promis că inginerii vor restabili cât se poate de repede alimentarea cu energie, în condițiile în care Ucraina se teme de o nouă campanie de atacuri masive ruseşti care vizează infrastructura sa critică în această iarnă, la fel ca în 2022.

ADVERTISING

Sâmbătă, în ziua 640 de război, rușii au lansat un număr record de drone asupra Ucrainei, cele mai multe fiind întreptate către Kiev. Autoritățile spun că acesta a fost cel mai mare atac cu drone de la începutul războiului.

Evoluții pe front

  • Atacuri rusești respinse - Forţele de apărare ale Ucrainei au respins, sâmbătă, 34 de atacuri inamice în sectoarele Kupiansk, Bahmut, Avdiivka şi Marinka ale frontului, relatează Ukrinform. În total, 42 de confruntări de luptă au fost raportate pe front pe parcursul zilei. Situaţia operaţională în estul şi sudul ţării rămâne dificilă.
  • Rusia a atacat cu 75 de drone - Pe parcursul zilei de sâmbătă, armata rusă a lansat 3 atacuri cu rachete, 99 de lovituri aeriene şi 38 de atacuri cu MLRS asupra poziţiilor forţelor de apărare şi a zonelor populate. De asemenea, ruşii au atacat Ucraina cu 75 de drone kamikaze Shahed-136/131. Ca urmare a atacurilor ruseşti, există răniţi în rândul populaţiei civile. Clădiri rezidenţiale şi alte infrastructuri civile au fost distruse şi avariate.
  • Poziții apărate pe malul râului Nipro - Pe malul stâng al râului Nipro, în regiunea Herson, apărătorii ucraineni continuă să îşi menţină poziţiile, provocând pagube trupelor ruseşti, potrivit raportului Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei.
  • Ofensiva ucraineană - Forţele Aeriene ale Ucrainei au lansat 11 lovituri asupra grupurilor inamice de efective, arme şi echipamente militare. Unităţile forţelor de rachete au lovit şapte grupuri de personal, arme şi echipamente militare inamice, patru unităţi de artilerie şi un depozit de muniţii. De asemenea, apărarea aeriană a interceptat 74 de drone inamice Shahed-131/136 pe cerul Ucrainei.
  • Atacuri ale Ucrainei respinse - Sistemele ruseşti de apărare aeriană au doborât 20 de drone lansate de Ucraina împotriva mai multor regiuni, inclusiv Moscova, a anunţat, duminică, Ministerul rus al Apărării, conform Reuters. Dronele ucrainene au fost doborâte deasupra regiunilor Moscova, Tula, Kaluga şi Briansk, a precizat ministerul. O persoană a fost rănită în Tula când resturi de drone au căzut pe o clădire rezidenţială. Zborurile au fost întârziate sau anulate pe principalele aeroporturi din Moscova ca urmare a atacului.
  • Trupele rusești avansează la Avdiivka - Trupele ruse au continuat operațiunile ofensive lângă Avdiivka, sâmbătă, și au făcut progrese confirmate, potrivit Institutului pentru Studiul Războiului. Imaginile geolocalizate indică faptul că forțele ruse au avansat la nord de Krasnohorivka, o așezare la 7 km nord-vest de Avdiivka.
  • Rachete ucrainene doborâte - Rusia a declarat duminică a doborât deasupra Mării Azov două rachete ucrainene care se îndreptau spre teritoriul său, la câteva ore după ce a raportat atacuri cu drone ucrainene în trei regiuni ruseşti, relatează AFP. "Apărarea antiaeriană rusă a localizat şi distrus două rachete ucrainene deasupra Mării Azov", potrivit unui comunicat al Ministerului rus al Apărării.
ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Alte informații relevante

  • Sute de localități fără electricitate - Aproape 400 de localităţi din Ucraina, în special din sud, sunt fără electricitate din cauza condiţiilor meteorologice "extrem de dificile", a anunţat duminică preşedintele Volodimir Zelenski, în contextul în care sistemul de electricitate ucrainean este ameninţat de bombardamentele ruseşti, potrivit AFP. "Inginerii noştri vor restabili cât mai curând posibil alimentarea cu energie electrică", a promis Zelenski, în timp ce ţara se confruntă cu temperaturi de iarnă şi, pe alocuri, cu furtuni de zăpadă. Ucraina se teme de o nouă campanie de atacuri masive ruseşti care vizează infrastructura sa critică în această iarnă, la fel ca în 2022, când aceste lovituri au lăsat milioane de oameni în frig şi întuneric.
ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇