Cristi Danileț se declară pregătit să devină judecător CCR: Sunt liber de contract. Societatea civilă și USR anunță că-l propun

Cristi Danileț se declară pregătit să devină judecător CCR: Sunt liber de contract. Societatea civilă și USR anunță că-l propun

Cristi Danileț a anunțat miercuri că se simte pregătit să ocupe unul dintre posturile de judecător CCR ce vor fi vacantate în această vară.

”Trei posturi de judecători la CCR se vacantează anul acesta. Se întâmplă din trei în trei ani. Nu aș spune ‘nu’ daca mi s-ar propune. Mai ales că acum sunt liber de ‘contract’. E o poziție înaltă, de unde pot fi ținute în echilibru autoritățile statului și se stabilește compatibilitatea legilor cu actul fundamental al țării.

Studiez de mulți ani aceste aspecte, pozițiile mele în acest domeniu sunt publice, articolele mele apar în publicații științifice prestigioase.

ADVERTISING

Nu am fost și nu sunt implicat politic. Legea este singura mea 'politică', pentru care militez de ani atât la nivel doctrinar, cât și în mod civic, la firul ierbii. O propunere trebuie să vină de la Președintele țării, una de la Senat și una de la Camera Deputaților", a scris miercuri pe Facebook Cristi Danileț.

La scurt timp, Asociația Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) a anunțat că îl propune pe Cristi Danileț ca membru al CCR, din partea societății civile, transmițând acest mesaj către Președintele României și cele două camere parlamentare, instituțiile care pot face nominalizări.

ICDE îl propune pe Cristi Danileţ spre numire la Curtea ConstituționalăPentru unul din cele trei locuri vacante la...

Publicată de ICDE-România Europeană pe Miercuri, 13 aprilie 2022

Ulterior, președintele interimar al USR Cătălin Drulă a declarat, pentru G4Media.ro, că formațiunea sa îl va propune pe Danileț.

ADVERTISING

”USR a decis să îl susțină pe judecătorul Cristi Danileț la CCR. Vom înainta propunerea formală în procedura parlamentară”, a spus Drulă.

Trei posturi de judecători la CCR vor fi vacantate în luna iunie, dupa ce își încheie mandatele Mona Pivniceru, Daniel Morar, dar și președintele Curții Valer Dorneanu.

Danileț este la acest moment suspendat din magistratură, după decizia din decembrie 2021 a CSM. El a atacat în instanță decizia.

Danileţ susţine că excluderea sa din magistratură a fost decisă de CSM pentru două filmuleţe publicate pe Tik Tok, care nu au legătură cu justiţia şi profesia de magistrat, ci se referă la viaţa privată.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇