Practicile de corupție au rămas larg răspândite în România, în ciuda mai multor urmăriri penale importante, arată Raportul Departamentului de Stat al SUA.
Au existat numeroase rapoarte de corupție guvernamentală în timpul anului trecut, uneori cu impunitate, precum și cazuri de utilizare abuzivă a fondurilor publice, precizează documentul.
Potrivit raportului, au fost și cazuri de șpagă în sectorul public, în special în domeniul sănătății. În timpul pandemiei de Covid-19, Direcția Natională Anticorupție a declanșat mai multe anchete privind frauda în achiziționarea de echipamente individuale de protecție și ventilatoare.
A fost demarată și o anchetă cu privire la o posibilă utilizare abuzivă a fondurilor publice în decizia Guvernului de a cumpăra 120 de milioane de doze de vaccin Covid pentru o populație adultă de aproximativ 14 milioane de persoane.
Ancheta este în curs de desfășurare și nu a fost acuzată nicio persoană anume.
Raportul Departamentului de Stat al SUA mai arată că, deși Constituția prevede o justiție independentă, în practică Guvernul nu a respectat complet independența și imparțialitatea judiciară.
Au existat rapoarte potrivit cărora independența judiciară și a procurorilor a fost compromisă de către organele guvernamentale. În document se face referire la decizia Curții Europene de Justiție din 18 mai care a arătat că înființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție nu este conformă cu legislația UE, dar, cu toate astea, Guvernul nu a desființat-o.
Amintim însă că la finalul lunii februarie Parlamentul a adoptat proiectul de lege al Ministerului Justiţiei, privind desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ). Ulterior, președintele Klaus Iohannis a promulgat legea.
Totodată, raportul Departamentului de Stat al SUA subliniază că organul de anchetă al Consiliului Superior al Magistraturii, Inspecția Judiciară, a fost acuzat că și-a folosit autoritatea pentru intimidarea judecătorilor care s-au pronunțat împotriva SIIJ.
Este dat exemplul anchetei asupra unui judecator din Pitesti care a decis că existența Secției Speciale pentru magistrați nu este justificată, invocând decizia CJUE.
Documentul amintește și de cazul judecătorului Cristian Dănileț, exclus din magistratură de către Consiliul Superior al Magistraturii, pentru o presupusă „conduită inadecvată în social media”, după ce a postat videoclipuri pe TikTok în care practica artele marțiale și tundea un gard viu în curtea casei sale.
Dar, precizează raportul, societatea civilă și formatorii de opinie au afirmat că Danilet a fost înlăturat pentru criticile sale față de controversatele modificări aduse Legilor Justiției.