Proiectul privind desființarea Secției Speciale a trecut de Parlament. USR anunţă că va sesiza CCR

Proiectul privind desființarea Secției Speciale a trecut de Parlament. USR anunţă că va sesiza CCR
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Plenul Senatului a adoptat, luni, proiectul de lege al Ministerului Justiţiei, privind desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ). Au fost 86 de voturi „pentru”, 37 de voturi ‘împotrivă’ şi o abţinere.

Proiectul de legea a fost adoptat pe 21 februarie de Camera Deputaţilor şi prevede că, după desfiinţarea Secţiei speciale competenţele sale vor fi preluate de Parchetele obişnuite, cauzele urmând să fie instrumentate de procurori anume desemnaţi.

În urma dezbaterilor din comisia juridică de la Senat, magistraţii asistenţi din cadrul ÎCCJ şi Curţii Constituţionale au fost eliminaţi din cuprinsul articolului care stabileşte că infracţiunile anumitor judecători şi procurori intră în competenţa Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, variantă care fusese adoptată de deputaţi.

ADVERTISING

Senatorii USR au votat împotriva proiectului de lege al Guvernului care, spun ei, reînfiinţează, de fapt, activitatea SIIJ.

”Proiectul depus de ministrul Predoiu este o reînfiinţare a SIIJ, o metodă de presiune a magistraţilor şi o cale de subminare a statului de drept”, au transmis în plen senatorul Radu Mihail, liderul grupului USR din Senat, cât şi senatoarea USR Simona Spătaru, preşedinta Comisiei de Constitiuţionalitate din Senat.

Simona Spătaru a argumentat că teama politicienilor de DNA este cea care îi impinge să voteze menţinerea SIIJ într-o altă formă, mai puternică şi mai eficientă.

ADVERTISING

USR spune că va ataca la Curtea Constituţională L99/2022, proiectul de lege.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇