Proiectul pentru desființarea Secției Speciale a trecut de Camera Deputaților

Proiectul pentru desființarea Secției Speciale a trecut de Camera Deputaților

Camera Deputaţilor a votat luni proiectul de lege pentru desfiinţarea SIIJ. Au fost 205 de voturi „pentru„ 90 „contra” şi o abtinere.

Proiectul de lege propus de ministrul Justiției Cătălin Predoiu urmează să intre în dezbaterea Senatului, care este și forul decizional în acest caz.

Raportul comsiei juridice cu amendamentele admise şi respinde la proiectul de lege poate fi consultat AICI.

Dan Barna a anunţat că USR a votat împotriva acestui proiect.

„Nu sunt foarte multe lucruri de spus după votul de astăzi. Astăzi, de la acest microfon, a vorbit fantoma lui Liviu Dragnea hăhăind de bătaia de joc pe care le-aţi arătat-o românilor. USR a votat împotrivă”, a afirmat Barna, citat de Agerpres.

ADVERTISING

La rândul său, deputatul USR Stelian Ion, fost ministru al Justiției, a declarat că ministrul Cătălin Predoiu „a depus armele înainte de a lupta măcar o secundă pentru a susține varianta corectă, pe care verbal declarativ o susține” și a precizat că USR va ataca legea la CCR.

„În mod normal ar fi trebuit să fie o zi bună pentru justiție, pentru că din acest proiect de așa zisă desființare, doar titlul este corect.

În rest, absolut totul, de la procedura de transparență decizională călcată în picioare la Ministerul Justiției din păcate, până la modul de derulare a discuțiilor aici în Parlament, pe repede înainte, fără a se accepta un aviz al Comisiei de la Veneția pe acest nou mecanism creat de cei care odinioară concepuseră SIIJ, toate acestea ne arată că suntem pe un drum greșit.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cum atrăgeam atenția în ședințele prezidate de Florin Iordache acum câțiva ani de zile asupra pericolului reprezentat de desființarea SIIJ, așa facem și acum vă atragem atenția că ceea ce se întâmplă acum- nu este o simplă desființarea SIIJ, este o desființare formală înlocuită de un mecanism mult mai puternic și mult mai nociv decât SIIJ-ul”, a spus Stelian Ion, potrivit Mediafax.

Proiectul de lege privind desființarea controversatei Secții pentru investigarea infracțiunilor în justiție (SIIJ) a fost adoptat săptămâna trecută de guvern.

ADVERTISING

”Competenţele SIIJ vor fi preluate de către Parchetele obişnuite, aceste cauze urmând a fi instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei Secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetelor competente.

Acestea vor continua soluţionarea, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva Secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇