USR acuză că Secția Specială nu se desființează, DNA pierde din atribuții, iar judecătorii CCR capătă o nouă superimunitate

USR acuză că Secția Specială nu se desființează, DNA pierde din atribuții, iar judecătorii CCR capătă o nouă superimunitate

Forma legii Predoiu de desființare a SIIJ votată vineri de deputații din Comisia Juridică este ”o nouă și gravă lovitură luptei împotriva corupției”, susține USR.

Formațiunea semnalează că judecătorii CCR primesc astfel o nouă superimunitate și anunță că va sesiza Comisia Europeană și Comisia de la Veneția dacă lucrurile rămân așa.

”Secția Specială pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție nu se desființează cu adevărat, ci se reorganizează și capătă mai multe puteri, în timp ce DNA își pierde o parte importantă din atribuții, iar judecătorii Curții Constituționale primesc o nouă superimunitate, pe lângă cea acordată în 2018 de PSD și aliații săi de atunci”, avertizează USR într-un comunicat de presă transmis Spotmedia.ro.

ADVERTISING

Deputatul USR Silviu Dehelean spune că astfel ”ne-am întors în epoca Dragnea cu Justiția”.

”Judecătorii CCR nu mai pot fi anchetați de DNA, dacă sunt suspectați de fapte de corupție. Această nouă formă de imunitate pentru judecătorii CCR a fost introdusă astăzi în legea Predoiu de reînființare a SIIJ de către majoritatea PSD-PNL-UDMR, la propunerea doamnei Steluța Cataniciu. Decizia are mai multe implicații.

Pe de o parte, se asimilează corpul judecătorilor CCR cu cel al magistraților. Ceea ce este absurd și neconstituțional, dar nu-mi fac griji că legea ar putea pica la CCR.

Judecătorii CCR nu sunt magistrați, ei sunt numiți de politicieni în aceste poziții, mulți dintre ei înșiși fiind politicieni, precum Valer Dorneanu. CCR nu este instanță de judecată, este un organism politico-juridic care are ca atribuție protejarea ordinii constituționale, atribuție politică. Curtea Constituțională devine total o instituție controlabilă politic ca în perioada Iliescu”, spune Silviu Dehelean.

O nouă lovitură dată luptei împotriva corupției, care ne întoarce în epoca Dragnea. Comisia Juridică a avizat astăzi...

Publicată de USR PLUS pe Vineri, 18 februarie 2022

Și deputatul USR Mihai Badea, membru al comisiei juridice, critică forma trecută azi prin vot în comisie, spunând că proiectul de lege îndeplinește dorința PSD, ”sub privirile mulțumite ale președintelui Klaus Iohannis și ale liderilor PNL”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Jana nu moare, Jana se transformă. Ceea ce SIIJ a făcut până în prezent, adică preluarea cu japca de dosare grele de la DNA pentru a fi îngropate definitiv, precum și intimidarea magistraților care mai îndrăznesc să fie intransigenți cu corupții protejați politic, noua structură va putea să facă la pătrat în perioada următoare”, arată deputatul USR Mihai Badea.

La rândul său, fostul ministru al Justiției Stelian Ion, deputat USR, afirmă că ”mecanismul gândit de PSD-PNL-UDMR preia toate defecțiunile, toate elementele nocive din trecut” ale SIIJ, iar DNA primește ”o gravă lovitură” prin faptul că nu va mai putea ancheta nici pe judecătorii de la Curtea Constituțională, și nici pe magistrații asistenți de la ICCJ și CCR.

ADVERTISING

”Este o mascaradă ce face coaliția PSD-PNL-UDMR, un simulacru la care USR nu poate fi părtașă. Există, din păcate, o parte a magistraturii – covârșitor minoritară, dar foarte influentă – care dorește să scape de DNA și care reușește să-și impună punctul de vedere pentru că este favorabil și policienilor”, a mai spus Stelian Ion, fost ministru al Justiției.

Critici importante a adus proiectului de lege și Expert Forum. De asemenea, conducerea DNA critică proiectul Predoiu de desfiinţare a SS: Nu reprezintă un progres. Acești procurori sunt desemnați printr-o procedură necompetitivă.

Declarații mele după ce proiectul ministrului Predoiu privind SIIJ a trecut de Comisia Juridică condusă de doamna deputat Laura Vicol

Publicată de Stelian Ion pe Vineri, 18 februarie 2022

Conform comunicatului citat, USR va susține și în plenul Camerei Deputaților amendamentele depuse în sensul unei desființări reale a SIIJ și reiterează solicitarea ca dezbaterile și votul asupra proiectului conceput de ministrul Cătălin Predoiu să fie amânate până când se pronunță și Comisia de la Veneția asupra modificărilor propuse.

În cazul în care coaliția PSD-PNL-UDMR refuză în continuare să aștepte opinia Comisiei de la Veneția, USR va sesiza din nou Comisia de la Veneția și Comisia Europeană cu privire la această lovitură extrem de periculoasă dată luptei anticorupție și democrației.

Chiar dacă bifăm acum un criteriu din rapoartele MCV, respectiv desființarea SIIJ, nu înseamnă că vom putea păcăli partenerii europeni”, declară și deputatul USR Andrei Lupu, reamintind că de astfel de proiecte depind ridicarea MCV și intrarea României în Schengen.

C.B.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇