Guvernul a adoptat proiectul privind desfiinţarea Secției Speciale

Guvernul a adoptat proiectul privind desfiinţarea Secției Speciale
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Guvernul a adoptat, luni, proiectul de lege privind desființarea controversatei Secții pentru investigarea infracțiunilor în justiție (SIIJ).

”Competenţele SIIJ vor fi preluate de către Parchetele obişnuite, aceste cauze urmând a fi instrumentate de procurori anume desemnaţi.

Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul acestei Secţii se vor transmite pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Parchetelor competente.

ADVERTISING

Acestea vor continua soluţionarea, urmând ca cele soluţionate, aflate în arhiva Secţiei, să se transmită în termen de 180 de zile lucrătoare de la data de intrare în vigoare a legii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Cărbunaru.

Posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a Secţiei la data intrării în vigoare a legii rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi se preiau de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică.

"Începând cu data desfiinţării Secţiei, procurorii din cadrul acesteia, inclusiv cei cu funcţii de conducere, revin la Parchetele de unde provin sau la Parchetele unde au promovat în condiţiile legii pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul Secţiei", a completat Cărbunaru.

ADVERTISING

Desființarea SIIJ, obiectiv în cadrul MCV

Premierul Nicolae Ciucă a declarat la începutul ședinței Executivului că desființarea Secției Speciale este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul MCV.

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, după adoptarea de către Guvern.

”Începem cu proiectul de lege privind desfiinţarea SIIJ. Este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul MCV.

Aş vrea să mulţumesc tuturor celor care au fost implicaţi în elaborarea proiectului, Ministerului Justiţiei şi desigur CSM pentru că au colaborat şi iată astăzi putem să analizăm şi să aprobăm acest proiect de lege care va fi înaintat Parlamentului”, a spus premierul, în deschiderea şedinţei Executivului.

ADVERTISING

Pe 21 ianuarie, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu a prezentat proiectul de lege, arătând că preluarea competenţelor Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) va fi realizată de 42 de procurori, dintre care 12 vor fi în Bucureşti.

Aceşti procurori vor fi desemnaţi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Scopul proiectului este desfiinţarea SIIJ, de la data adoptării priectului de lege. Pentru investigarea infracţiunilor care erau în competenţa secţiei, am găsit un model din modul de funcţionare al Parchetului European, 12 procurori în centru, la Bucureşti, şi un număr de 30 de procurori în ţară, câte doi procurori pe fiecare Curte de Apel, în total 42 de procurori care investighează infracţiunile care erau în competenţa SIIJ.

Procurorii sunt desemnaţi de plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi de CSM, prin plenul CSM, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General”, a spus Predoiu.

Ulterior, în 11 februarie, plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv proiectul de lege privind desfiinţarea Secţiei Speciale. Au fost 11 voturi pentru și 8 împotrivă, avizul consiliului, care este consultativ, fiind dat fără observații.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇