Predoiu anunţă cum vrea să desființeze Secția Specială, un proiect inspirat de Parchetul European. Stelian Ion îl acuză că ştirbeşte definitiv competenţa DNA

Predoiu anunţă cum vrea să desființeze Secția Specială, un proiect inspirat de Parchetul European. Stelian Ion îl acuză că ştirbeşte definitiv competenţa DNA

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a prezentat, vineri, un nou proiect pentru desființarea Secției Speciale.

Poitrivit acestuia, preluarea competenţelor Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţie (SIIJ) va fi realizată de 42 de procurori, dintre care 12 vor fi în Bucureşti.

Aceşti procurori vor fi desemnaţi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

"Scopul proiectului este desfiinţarea SIIJ, de la data adoptării priectului de lege. Pentru investigarea infracţiunilor care erau în competenţa secţiei, am găsit un model din modul de funcţionare al Parchetului European, 12 procurori în centru, la Bucureşti, şi un număr de 30 de procurori în ţară, câte doi procurori pe fiecare Curte de Apel, în total 42 de procurori care investighează infracţiunile care erau în competenţa SIIJ.

ADVERTISING

Procurorii sunt desemnaţi de plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucureşti vor fi selectaţi şi desemnaţi de CSM, prin plenul CSM, din cadrul Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul General.

Cei 30 de procurori din Curţile de Apel vor fi selectaţi şi desemnaţi de plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe lângă Curţile de Apel. Procurorii din Parchetul General vor fi propuşi de procurorul general, procurorii din cadrul Parchetelor Curţii de Apel vor fi propuşi plenului CSM de prim-procurorii de la Curţile de Apel”, a afirmat ministrul Justiţiei.

ADVERTISING

El a precizat că procurorii desemnaţi vor trebui să aibă o vechime de 15 ani pentru procurorii de la Parchetul General, respectiv 12 ani de la Parchetele Curţilor de Apel, calificativul "foarte bine" la ultimele evaluări şi să nu fi fost sancţionaţi disciplinar.

Ministrul Justiţiei spune că proiectul de desfiinţare al SIIJ va sta în dezbatere publică până la data de 31 ianuarie și vrea să fie aprobat până în 31 martie.

Predoiu a precizat că dosarele existente la SIIJ vor fi transmise de Parchetul General la parchetele competente. El a transmis că la SIIJ sunt 7.000 de dosare, care au fost gestionate de cinci procurori.

ADVERTISING

Stelian Ion: Proiectul ştirbeşte definitiv competenţa DNA

În replică, Stelian Ion, fostul ministru al Justiției, spune că proiectul propus de Cătălin Predoiu pentru desfiinţarea SIIJ „ştirbeşte definitiv competenţa DNA de a ancheta cazurile de corupţie în care ar putea fi implicaţi magistraţi”.

El subliniază că este ceea ce şi-au dorit mereu preşedintele Klaus Iohannis, PSD, PNL şi UDMR.

Proiectul ministrului Predoiu de desfiinţare a SIIJ ştirbeşte definitiv competenţa DNA de a ancheta cazurile de corupţie în care ar putea fi implicaţi magistraţi. Este ceea ce şi-au dorit mereu, de la preşedintele Iohannis, până la PSD, PNL şi UDMR.

Care va fi următorul pas, să ia de la DNA şi alte competenţe de a ancheta fapte de corupţie? Ministrul Predoiu acţionează în mod conştient pentru slăbirea DNA şi a luptei anticorupţie. Preşedintele Iohannis şi coaliţia pe care instalat-o la butoane vor magistraţi slabi, timoraţi, care să răspundă comenzilor politice.

Proiectul de desfiinţare a SIIJ prezentat de Predoiu încalcă flagrant una dintre cerinţele principale ale rapoartelor MCV şi avizele Comisiei de la Veneţia, şi anume refacerea competenţelor parchetelor specializate, DNA şi DIICOT”, a scris Stelian Ion, vineri pe Facebook.

El a adăugat că este ridicolă „găselniţa” ministrului Cătălin Predoiu de a trimite dosarele la mai multe parchete din teritoriu şi nu rezolvă adevărata problemă şi anume slăbirea DNA.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇