Circ total în cazul planșeului Unirii: Băluță a început lucrările în miez de noapte. Nicușor Dan s-a dus cu Poliția să-i demoleze șantierul, dar nu a reușit (Video&Galerie foto) UPDATE

Circ total în cazul planșeului Unirii: Băluță a început lucrările în miez de noapte. Nicușor Dan s-a dus cu Poliția să-i demoleze șantierul, dar nu a reușit (Video&Galerie foto) <span style="color:#990000;">UPDATE</span>

Scandalul lucrărilor la proiectul refacerii planșeului Unirii și a consolidării pasajului omonim intră într-o nouă etapă.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a anunțat, în noaptea de duminică spre luni (13 spre 14 octombrie – n.red.), că s-a apucat de treabă, chiar dacă primăria condusă de Nicușor Dan nu îi eliberase toate documentele necesare.

În replică, luni dimineață, Nicușor Dan s-a dus cu Poliția Locală să dărâme gardurile care delimitează șantierul. Poliţia Locală de la PMB s-a contrat cu Poliţia Sectorului 4 şi, până la urmă, cineva a sunat la 112. A venit şi Poliţia Naţională şi au plecat cu toţii la secţie.

UPDATE: Nicuşor Dan a revenit luni seară în zona Unirii şi a anunţat că a emis o dispoziţie de primar pentru desfinţarea construcţiilor Primăriei Sectorului 4. La șantier au venit și polițiști locali ai PMB și ai Sectorului 4. Cei din urmă încearcă să apere șantierul de angajați din subordinea PMB care vor să ia gardul pe sus. Poliția Capitalei a anunțat că a fost deschis dosar penal, după ce două persoane au fost rănite. Iar prefectul Capitalei, Mugur-Mihai Toader, a anunțat că atacă în instanță dispoziția dată de Nicușor Dan, care prevede demolarea gardurilor din zona Unirii.

politie-Unirii

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

scandal-unirii

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Iată cum s-a ajuns aici.

Istoria unui scandal între primari

Primăria Sectorului 4 a anunțat, în urmă cu mai mult de un an și jumătate, că vrea să refacă planșeul Unirii și să consolideze Pasajul Unirii. A organizat o licitație și a atribuit lucrărilor unei asocieri alcătuite din Construcții Erbașu - Concrete & Design Solutions și Bog'Art.

ADVERTISING

Primăria Sectorului 4 semnat contractul cu constructorul, a început lucrările la documentație și avizare. Și a accesat o finanțare de circa 800 de milioane lei (adică în jur de 90% costul cunoscut al lucrărilor - n.red.) de la Ministerul Dezvoltării, prin programul Anghel Saligny.

Mai rămânea doar finalizarea procedurilor de avizare, depunerea ultimelor documente la certificatul de urbanism. Și eliberarea autorizației de construire de către PMB. Apoi, Primăria Sectorului 4 îi putea da constructorului ordinul de începere a lucrărilor.

Ca să termine în 2 ani fără să blocheze cu totul traficul prin centrul Capitalei, Primăria Sectorului 4 a împărțit lucrările în etape: una la planșeu, două la pasaj. Spotmedia a prezentat anterior, în premieră, pe larg, planurile de lucrări ale Primăriei Sectorului 4. Le puteți găsi AICI.

Au apărut, însă, mai multe probleme. Primarul general Nicușor Dan nu-și dorește intervențiile de consolidare a pasajului Unirii, în următoarele luni. Motivul: cu toate celelalte șantiere din oraș, închiderea - fie ea și parțială și/sau temporară - a Pasajului Unirii ar fi aruncat în haos traficul din Capitală.

Apoi, pentru a începe lucrările, Primăria Sectorului 4 a cerut autorizația de construire în regim de urgență, invocând necesitatea imediată de a interveni asupra structurilor, care sunt șubrede.

Nicușor Dan a susținut că documentele nu indică nicio urgență reală. Deci nu are de ce să emită autorizație de construire în regim de urgență.

Surse din Primăria Sectorului 4 susțin, însă, că instituția a primit răspunsuri de neînțeles, chiar și atunci când a solicitat autorizația care se eliberează fără aplicarea regimului de urgență și doar pentru Planșeul Unirii, fără intervenție asupra pasajului. Mai exact, Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) ar fi răspuns că nu avizează. Iar Comisia Tehnică de Circulație ar fi susținut că nu poate aviza nimic, din cauză că nu are regulament de funcționare. Și nu știe când îl va avea.

ADVERTISING

Ulterior, Băluță a anunțat că e pregătit să renunțe la proiect. Iar USR Sector 4 a început să lanseze acuze la adresa primarului pesedist, susținând că încearcă să determine PMB să încalce legea, obținând autorizații în regim de urgență, pentru a livra cât mai repede bani către firmele câștigătoare.

Câteva lucruri despre planșeul Unirii și plânsetele primarului de la Sectorul 4:1. Banii pentru refacerea planșeului...

Publicată de Paul Ene pe Joi, 3 octombrie 2024

Spotmedia.ro a trimis, încă din data de 3 octombrie, Primăriei Sectorului 4, în temeiul Legii 544/2001, mai multe întrebări legate de impactul financiar al întârzierii sau anulării lucrărilor. Instituția condusă de Daniel Băluță nu a răspuns. De altfel, instituția a refuzat și anterior să soluționeze solicitările complexe de informații ale Spotmedia.ro.

Cu privire la aceste aspecte, Daniel Băluță susține că, de fapt, constructorul nu poate primi bani decât în regim de decont, de la Ministerul Dezvoltării, după ce depune facturi de lucrări.

În schimb, Nicușor Dan spune că - din informațiile sale - constructorul ar primi un avans la începutul lucrărilor. Și că asta explică graba de a începe șantierul, fără avizele necesare.

Băluţă trece la acţiune la planşeul Unirii

În cursul nopții de 13 spre 14 octombrie, primarul Daniel Băluță a anunțat că au început lucrările, întrucât are autorizație de construire emisă de regim de urgență de Primăria Sectorului 3, pe al cărei teritoriu administrativ se află parte din zonă.

Punem în siguranță centrul Capitalei! De la ora 00.00, am început lucrările de refacere din temelii a Planșeului Unirii, placa de beton veche de aproape 100 de ani, analizată de experți și declarată un pericol public.Lucrările se derulează într-un spațiu deja securizat și NU VOR AFECTA circulația rutieră sau pietonală!Dincolo de orice discuție, siguranța oamenilor este și va rămâne prioritatea numărul 1 pentru noi, cei din Sectorul 4! Mulțumesc tuturor instituțiilor statului român care au înțeles pericolul cu care ne confruntăm și au colaborat cu noi, pentru a fi azi în măsură să începem lucrările.Mai multe detalii pe acest subiect, deosebit de important, vă voi oferi la ora 11.30, într-o conferință de presă ce va fi transmisă live, aici, pe pagina mea de Facebook. #haicasepoate #sectorul4pentrubucuresti #danielbaluta

Publicată de Daniel Băluță pe Duminică, 13 octombrie 2024

Luni, Daniel Băluță a organizat și o conferință de presă în care a făcut, din nou, apel la o expertiză a Universității Tehnice de Construcții, care indică riscul amânării intervențiilor în zona Planșeului Unirii. Și a susținut că zona vizată este a Apelor Române, potrivit cărții funciare. Și e situată în mare parte pe teritoriul Sectorului 3 și în mică proporție pe teritoriul Sectorului 4. În consecință, Băluță consideră că are tot dreptul să lucreze în zonă.

ADVERTISING

Puteți urmări integral conferința de presă susținută de Daniel Băluță, aici:

INCEPEM RECONSTRUCTIA PLANSEULUI UNIRII

De azi, au demarat lucrările de reconstrucție la Planșeul Unirii!#haicasepoate #danielbaluta #sectorul4pentrubucuresti

Publicată de Daniel Băluță pe Luni, 14 octombrie 2024

În replică, Primăria Capitalei a transmis că terenurile la care face referire Băluță sunt proprietatea Municipiului București, potrivit Hotărârii de Consiliu General nr. 186/2008.

Și că intabularea în favoarea Apelor Române a suprafețelor s-a făcut dintr-o eroare materială, pentru care PMB a cerut deja rectificarea.

„Precizăm că Hotărârea de Consiliu prevalează asupra cărții funciare emisă cu erori”, a transmis PMB.

Nicușor Dan s-a dus, luni la prânz, în Piața Unirii, pentru a susține Poliția Locală a Municipiului București, care trebuia să îndepărteze gardurile puse de Erbașu Construcții pentru delimitarea organizării de șantier.

Nicușor Dan: A venit constructorul aici!? O să plece!

Ajuns la Piața Unirii, Nicușor Dan susține că, într-adevăr, se lucrează ilegal și că desființează șantierul, până la intrarea în legalitate.

� LIVE de la acțiunea Poliției Locale a Municipiului București

🟢LIVE de la acțiunea Poliției Locale a Municipiului București de demontare a gardurilor amplasate ilegal de Primăria Sectorului 4 în zona Parcului Unirii.

Publicată de Nicușor Dan pe Luni, 14 octombrie 2024

„Nu poate da autorizație (Primăria Sectorului 3 – n.red.) când e lucrare pe 2 sectoare. Nu poate da cuiva care nu are drept de proprietate asupra unui teren.

Noi o să luăm gardurile astea. Și așteptăm primăria să vină cu avizele. Și apoi cu autorizație, să înceapă lucrările.

Acum, autorizația e elementul secundar aici. Că nu poți lucra pe terenul altcuiva.

Aici suntem pe un teren administrat de noi. Cine vine aici va fi sancționat.

Ca să înțelegeți mai bine. Gândiți-vă la parcarea de la Universitate. Un operator privat are în administrare parcarea subterană și are o carte funciară. Deasupra, unde sunt statuile, e altă carte funciară care arată că terenul e al Municipiului București.

La fel, aici. Apele Române au cursul apelor Dâmboviței. Și mai sus și mai jos de zona despre care vorbim. Dar aici, pe această zonă, noi suntem administratori. Sunt amenajările noastre, aici. Și în parc și pe arterele rutiere despre care am vorbit.

E o situație identică cu cea a palmierilor. Și numitorul comun e PSD.

Noi așteptăm să vină cu avizele, să-i dăm autorizație”, a spus Nicușor Dan.

Întrebat despre situația Comisiei Tehnice de Circulație, Nicușor Dan a declarat:  

„Le trebuie 17 avize. Să vină cu ele și le vor primi și pe cele 3, pe care nu le-au putut obține. E adevărat că – în baza unei note emise de mine -  CTC nu emite pentru șantiere. Emite pentru parcaje și altele.

Repet, să vină cu avizele de la Apa Nova, Metrorex... toate cele 17 de la alte instituții. Și le va avea atunci și pe cele 3 de la instituțiile noastre”, a mai spus Nicușor Dan.

Întrebat de jurnaliști ce se va întâmpla cu șantierul, de vreme ce constructorul a început deja lucrul, Nicușor Dan a răspuns:

„Va pleca!”

Conflict între polițiștii locali ai Sectorului 4 și cei ai Primăriei Capitalei

Când au încercat să ridice gardurile organizării de șantier, polițiștii din subordinea PMB s-au lovit de opoziția celor de la Sectorul 4. Aceștia din urmă nu le-au permis să intervină și au sunat la 112.

Între timp, directorul Poliției Locale a PMB, Daniel Rășică, a întrebat, în repetate rânduri, dacă nu e mai bine să se rezolve fără prezența presei. Nicușor Dan i-a cerut să aducă noi documente.

Polițiștii au sosit. Dar membrii Poliției Locale a Sectorului 4 au refuzat, în continuare, să permită accesul în șantier.

În cele din urmă, primarul general și ceilalți participanți au fost convocați la un sediu al Poliției Române de pe Bulevardul Regina Elisabeta nr. 7, pentru soluționarea problemei.

Întrebat dacă va avea un dialog cu primarii Sectorului 3 și Sectorului 4, Nicușor Dan a precizat:

„Ce dialog să ai cu cineva care îți încalcă proprietatea? Nu e niciun dialog de purtat. Te duci la poliție! Sunt convins că într-o oră se rezolvă și vom veni cu poliția națională să ridicăm gardurile!”

Daniel Băluță a anunțat că nu merge la șantier, dar că va susține o nouă declarație de presă la ora 17.30.

Poliția nu mută garduri. Ce spune Nicușor Dan

„Având în vedere aspectele menționate în spațiul public de Primarul General al Capitalei, conform cărora «Poliția nu și-a făcut treaba», Serviciul de Informare și Relații Publice din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București este abilitat să comunice următoarele:

La sediul Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi s-au prezentat atât primarul general al Capitalei, împreună cu doi reprezentanți ai Primăriei Generale, cât și un reprezentant al Primăriei Sectorului 4, care au depus documente cu privire la litigiul în cauză, însă au refuzat să depună vreo sesizare, cu privire la săvârșirea vreunei infracțiuni”, se arată într-un comunicat de presă al Poliției Capitalei.  

Potrivit DGPMB, ambele părți au depus înscrisuri prin reprezentanți. Și e treaba instanței să decidă cine are drept de proprietate pe respectiva suprafață.

În orice caz, DGPMB susține că nu e treaba sa să „mute garduri”.

Nemulțumit, la ieșirea din secția de poliție, Nicușor Dan a precizat că oamenii legii „au mai închis un dosar cu șină”, a transmis Digi 24.    

Băluță: Comportament irațional! Aștept scuze! Singurele avize care ne lipsesc trebuie eliberate de la Primarul General

La ora 17.30, primarul Sectorului 4, Daniel Băluță a organizat o nouă conferință de presă, în timpul căreia a prezentat mai multe documente.

INCEPEM RECONSTRUCTIA PLANSEULUI UNIRII

Suntem nevoiți să facem noi precizări în privința situației de la Planșeul Unirii!#haicasepoate #danielbaluta #sectorul4pentrubucuresti

Publicată de Daniel Băluță pe Luni, 14 octombrie 2024

„Nu avem avizul de la Metrorex, spunea primarul general? Uitați-l aici (avizul -n.red.)! Nu avem aviz de la Apa Nova? Aici este! Singurele avize pe care nu le avem sunt cele pe care trebuie să le elibereze Primarul General. Am muncit pe brânci. Este o glumă să afirmi că nu avem avizele.

Eu cred că experiența pe care Sectorul 4 a demonstrat-o când am construit metrou, spital, patinoar, grădinițe ... cred că o excede pe cea care a primarul general. Vrem să luăm un avans fără să avem avize? Sper că am demonstrat că avem avize.

Am absorbit deja miliarde de euro. Mult mai mult decât costurile lucrărilor la acel planșeu.

(...) Nu înțeleg ce înseamnă să iau eu niște bani. Contractul de finanțare, care nu prevede avans, e semnat de premierul Ciolacu. De ce poate dumnealui să facă asemenea declarații lucrează și cu PMB.

Firmele cu care lucrăm la planșeu lucrează și cu PMB. Concelex a câștigat procedura pentru patinoarul Flamaropol. Erbașu Construcții schimbă conducte pentru Termoenergetica, Bog'Art a reabilitat Podul Grant. De ce companiile sunt ok acolo și aici nu? Acolo nu fac jocuri, aici fac jocuri?

Aștept scuze din partea domnului Nicușor Dan pentru modul în care a pus problema.

A mai spus domnul primar general că autorizația de construire nu e semnat de primarul Sectorului 3, ci de doamna viceprimar. Este legal, doamna viceprimar avea dreptul să semneze această autorizație.

(...) Nu este un război. Nu este un conflict. Eu cred că Primarul General nu a înțeles situația. Și sper că va înțelege și putem continua. Riscăm prea mult”, a declarat Daniel Băluță.

La întrebările jurnaliștilor, Daniel Băluță a răspuns că i se pare irațional comportamentul lui Nicușor Dan.

„Dacă Primarul General va emite dispoziție de demolare, țin să-i reamintesc că ele au fost amplasate în baza unei autorizații de construire, în momentul în care terenul era al Apelor Române. A intrat în circuitul civil. Iar dispoziția de demolare ar fi nulă.

Atitudinea pare un abuz. Avem justiție, avem judecători. Nu suntem în măsură să ne facă singuri dreptate”, a mai spus Daniel Băluță.

Întrebat de jurnaliști dacă va merge în instanță împotriva lui Nicușor Dan, Băluță a spus că nu:

„Rolul meu este să rezolv probleme. Nu să creez probleme de genul acesta!”.

Primarul Sectorului 4 a mai spus și că nu va merge la Unirii, așa cum a făcut Nicușor Dan.

„Nu am ce să caut. Nu sunt nici constructor, nici polițist local. Nu aceasta e fișa postului meu”, a mai declarat Daniel Băluță.

Seară cu scandal pe șantier, la Unirii

Cu puțin după ora 19.00, PMB a început să transmită live din Piața Unirii.

În imagini se văd polițiști ai Sectorului 4 care încearcă să apere gardul șantierului. Câteva persoane încearcă să dărâme gardul, fără succes.

�Live Parcul Unirii

LIVE � Declarații de presă despre împrejmuirea ilegală a Parcului Unirii de către Primăria Sectorului 4.

Publicată de Nicușor Dan pe Luni, 14 octombrie 2024

Primarul Nicușor Dan, ajuns în Piața Unirii, a declarat că așteaptă intervenția Poliției Naționale. Și i-a cerut directorului Poliției Locale a Municipiului București să cheme poliția.

„Am emis dispoziția de primar de demolare, așteptăm poliția națională să ne ajute să o punem în aplicare”, a declarat Nicușor Dan.

Poliția Capitalei a anunțat că a fost deschis dosar penal, după ce două persoane au fost rănite.

„Având în vedere sesizarea referitoare la vatămarea unor persoane, polițiștii Serviciului de Poliție pentru Centrul Vechi au condus conducătorul vehiculului la sediu și au întocmit dosar penal, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de distrugere și lovire sau alte violențe, în cadrul căruia se vor efectua cercetări, sub coordonarea unității de parchet. La fața locului au intervenit și echipaje de prim-ajutor, care au acordat celor două victime îngrijiri medicale de specialitate.

În continuare, la fața locului, rămân echipaje de polițiștii și jandarmi, pentru dispunerea măsurilor din competență“, a transmis Poliția Capitalei.

Prefectul atacă dispoziția dată de Nicușor Dan

Prefectul Capitalei, Mugur-Mihai Toader, a anunțat luni seară că atacă în instanță dispoziția dată de Nicușor Dan, care prevede demolarea gardurilor din zona Unirii.

„S-a ajuns deja mult prea departe cu aceste acțiuni. Suntem în anul 2024, nu mai putem să băgăm buldozerele și… mai ales un conflict între administrații locale. (…) Dispoziția primarului general de demolare o voi ataca în seara asta”, a spus Mugur-Mihai Toader, care a spus că dispoziția este nelegală, potrivit Mediafax.

El a descris situația din zona Unirii ca fiind un circ, „cu poliții locale care se ceartă cu poliții locale”.

„Dispoziția a fost dată în primul rând pe picior, în seara aceasta. Lucrările au fost demarate pe baza acelei autozații de construcție”, a mai spus el.

Întrebat cine crede că are dreptate, prefectul a răspus: „În acest moment, conform documentelor, Sectorul 4 și Sectorul 3”.

În ceea ce îi privește pe răniții de luni seara, prefectul a spus că sunt în afara oricărui pericol.

„Am înțeles că sunt în afara oricărui pericol, a fost un gard care l-a accidentat ușor pe un coleg de la poliția locală”, a precizat Mugur-Mihai Toader.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇