Ce i-a cerut Nicușor Dan lui Ciolacu legat de traficul și blocurile ilegale din București (Video)

Ce i-a cerut Nicușor Dan lui Ciolacu legat de traficul și blocurile ilegale din București (Video)

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat, joi, după întâlnirea cu premierul Marcel Ciolacu, că discuţiile dintre ei s-au referit la traficul din Bucureşti, precizând că a semnalat ilegalitatea din urbanism şi ineficacitatea Inspectoratului de Stat în Construcţii.

”Am avut o discuţie pe trafic cu două componente. În primul rând, ilegalitatea în urbanism şi construcţii şi ineficacitatea de ani de zile a unor instituţii care sunt în subordinea primul-ministrului: Inspectoratul de Stat în Construcţii şi prefectul. Domnul prim-ministru o să vă spună că o să se consulte cu ministrul de Interne şi că ne va da un răspuns la solicitare.

ADVERTISING

Solicitarea concretă este pentru PUZ Sector 2 şi cele 38 de autorizaţii. Solicitarea este ca Inspectoratul să le verifice şi prefectul să le atace în instanţă.

Şi am discutat de asemenea de posibilitatea de a finanţa transportul public din Bucureşti, care este soluţia durabilă pe rezolvarea traficului”, a declarat Nicuşor Dan, la finalul întâlnirii cu Marcel Ciolacu, desfăşurată la Primăria Capitalei.

La rândul său, premierul a afirmat că, în urma întâlnirii, cei doi doi au construit ”ceva care duce la o normalitate instituţională”.

”Cred că am construit ceva care duce la o normalitate instituţională, indiferent de persoanele care vremelnic, fiecare dintre noi, conducem ori Guvernul României, ori Primăria Generală şi totuşi vom crea o conectare instituţională între Primăria Generală şi Guvernul României.

ADVERTISING

Am acest material de la primarul general, o să vorbesc şi cu ministrul Justiţiei. Am vorbit data trecută şi cu vicepremierul şi ministrul de Interne, având şi o expertiză în domeniul juridic. Am avut discuţia şi cu ministrul Dezvoltării. Cred că până la urmă instanţa va decide, dar ca şi funcţionare instituţională vom vedea cum vom proceda cel mai bine”, a explicat premierul.

El a menţionat că a discutat cu primarul Capitalei și despre dezvoltarea Bucureştiului.

Soluții pentru blocurile ilegale

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, în debutul întrevederii cu primarul Capitalei, Nicuşor Dan, că trebuie găsite soluţii pentru blocurile ilegale, având în vedere că în aceste construcţii locuiesc deja oameni.

ADVERTISING

Edilul general a replicat că este importantă oprirea perpetuării acestui tip de urbanism, deoarece generează o densificare a oraşului şi îngreunează traficul.

În debutul întâlnirii de lucru, desfăşurată la Primăria Capitalei, premierul a declarat că urmează să fie discutată prioritar chestiunea traficului, dar s-a declarat convins că primarul general va aborda şi problema clădirilor ilegale, având în vedere că este "subiectul preferat" al acestuia.

"Aceasta este teza mea şi este împărtăşită de specialişti: principala cauză a traficului din Bucureşti sunt construcţiile ilegale. Şi nu de acum un an, de doi, ci încă din 2004-2005", a spus Nicuşor Dan.

Premierul a dorit să ştie dacă aceste construcţii ilegale reprezintă o problemă pentru trafic din perspectiva faptului că au adus un număr mai mare de locuitori sau pentru că "ar fi obturat" mai multe artere.

Edilul a replicat că aceste construcţii au generat o mai mare densitate şi a oferit exemplul Drumul Taberei. A menţionat că în proximitatea acestor construcţii nu au fost edificate şcoli, motiv pentru care părinţii folosesc maşinile pentru a-şi duce copiii la şcoală.

"Nu este un mix între locuire şi birouri, astfel încât să încurajezi oamenii să locuiască lângă birou şi să meargă pe jos", a mai spus Nicuşor Dan.

"Sunt de acord cu toate aceste lucruri. Am văzut şi propunerile. Şi ale domnului Ciucu, ale domnului Băluţă. Să se emită autorizaţiile cu obligativitatea de a construi şi o şcoală sau o grădiniţă. Numai că în aceste blocuri pe care dvs le consideraţi ilegale - şi e dreptul dvs - locuiesc oameni. Dacă demolăm aceste blocuri…", a subliniat Ciolacu.

Nicuşor Dan a replicat că nu e vorba despre demolare, ci de a "nu perpetua" acest fenomen pe mai departe.

"Sunt perfect de acord. Dar şi noi suntem obligaţi să găsim o soluţie. Până la urmă, pentru a găsi o soluţie, trebuie să recunoaştem că este un fapt împlinit", a precizat Marcel Ciolacu.

Iată şi declaraţiile de la finalul întâlnirii de la PMB:

Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu după întâlnirea cu primarul Capitalei, Nicușor Dan

Declarații de presă susținute de premierul Marcel Ciolacu după întâlnirea cu primarul Capitalei, Nicușor Dan

Publicată de Marcel Ciolacu pe Miercuri, 18 septembrie 2024

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇