Ce s-a discutat la Guvern pentru HoReCa: Costurile cu testarea Covid a celor care merg în hoteluri sau restaurante ar putea fi suportate de patroni

Ce s-a discutat la Guvern pentru HoReCa: Costurile cu testarea Covid a celor care merg în hoteluri sau restaurante ar putea fi suportate de patroni

Operatorii din turism vor să suporte costurile testelor efectuate celor care doresc să meargă în hoteluri sau restaurante, pentru o redeschidere cât mai rapidă a acestor unități.

Dragoş Petrescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), a declarat marți, după o întâlnire cu premierul Florin Cîțu, că s-a discutat varianta ca românii să poate merge fără restricții la hotel sau restaurant pe baza dovezii de vaccinare, a unui test Covid sau a unui test pentru anticorpi.

”Sunt țări care experimentează deja în mai multe domenii posibilitatea de a avea acces rapid la anumite servicii cu vaccin și testare. Nu este vorba despre obligativitatea unei persoane de a se vaccina.

ADVERTISING

Pe lângă dovada de vaccinare, luăm în considerare testarea pe costurile operatorilor. Toate aceste reguli care ar putea ajuta relansarea sectorului la 1 iunie vor fi decise în comitetul interministerial”, a spus Dragoș Petrescu.

Nu vor crește prețurile

La rândul său, preşedintele Federaţiei Industriei Hoteliere din România (FIHR), Călin Ile, a promis că aceste costuri pentru testare nu se vor regăsi în prețurile produselor.

Orice cost pentru testare va fi suportat de operatori. Nu vor crește prețurile. Ni le vom asuma noi, cu scopul de a crește volumul celor care apelează la serviciile noastre”, a precizat Călin Ile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Nu se știe, însă, de către cine vor fi efectuate aceste teste Covid.

Totodată, el declarat că s-a discutat și problema certificatului verde, care nu va fi aplicat în călătoriile interne, ci doar pentru cele internaționale.

”Pentru deplasările interne nu se dorește aplicarea certificatului verde. Doar pentru cele internaționale. Nu va fi o limitare a călătoriilor interne”, a explicat președintele FIHR.

ADVERTISING

UPDATE: Premierul Florin Cîțu a scris pe pagina de Facabook a Guvernului că în cadrul întâlnirii de azi a punctat ”că nu avem în vedere condiționarea accesului cetățenilor la serviciile industriei ospitalității și hoteliere de dovada vaccinării. Nu vrem să discriminăm pe nimeni și nu sunt adeptul ideii de a diviza populația în ”vaccinați” și ”nevaccinați”. În nici un caz nu vrem să limităm călătoriile românilor în țară pe baza acestui criteriu”.

Premierul Florin Cîţu: Am avut astăzi o întâlnire foarte bună cu reprezentanții Organizației Patronale a Hotelurilor și...

Posted by Guvernul României on Tuesday, April 6, 2021

Cîțu vrea ca de la 1 iunie să revenim la normalitate

Premierul Florin Cîțu a declarat, luni, că și-a propus ca de la 1 iunie România să revină la normalitate și a fost constituit în acest sens un comitet interministerial.

”Azi voi anunța constituirea unui comitet interministerial, sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. Avem nevoie să arătăm românilor momentul în care vom reveni la normalitate.

1 iunie este primul pas pe care îl văd. Nu e o revenire 100%, dar e primul pas și trebuie pregătit. Vor fi implicate toate ministerele. Mâine (marți - n.red.) voi avea o întâlnire cu asociația Hora să vedem ce soluții găsim”, a declarat Florin Cîțu.

El a explicat și cum va funcționa acest comitet interministerial.

”Fiecare minister va trebui să aibă, la rândul său, discuții în sectoarele care îi aparțin. De exemplu, Ministerul Economiei va discuta cu sectorul HoReCa, va veni în comitet cu concluziile, iar în comitet, unde vor fi și Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, patronate, asociații, se vor face propuneri”, a spus Cîțu.

Premierul a ținut să sublinieze că în România nu se va aplica certificatul verde.

În România nu se va aplica certificatul verde, de aceea, am făcut acest comitet. Românii vor putea merge în vacanțe, dar fără certificat verde”, a dat Cîțu asigurări.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇