Dacian Cioloş, despre certificatul european de vaccinare: Nu vom fi de acord cu niciun fel de document care impune restricţii

Dacian Cioloş, despre certificatul european de vaccinare: Nu vom fi de acord cu niciun fel de document care impune restricţii

Preşedintele Renew Europe, europarlamentarul Dacian Cioloş, a vorbit, miercuri seară, despre adeverinţa electronică verde pentru libera circulaţie în Uniunea Europeană şi a precizat că Parlamentul European se va asigura că nu sunt restricţii impuse cu acest certificat şi că datele personale vor fi protejate.

Cioloş afirmă că, prin această propunere, Comisia Europeană urmăreşte să armonizeze abordarea cu privire la modalitatea de certificare a faptului că nu eşti purtător de virus sau ai imunitate.

”Această adeverinţă ar trebui să garanteze libera circulaţie la nivel european (…) Acest certificat e suficient şi ar trebui să poată fi recunoscut peste tot în UE, indiferent ce stat membru îl emite. Asta este ideea acestui certificat, să faciliteze circulaţia şi nu să impună nişte restricţii (…) Noi vom vrea să ne asigurăm în PE că nu sunt restricţii care sunt impuse cu acest certificat şi că datele personale sunt protejate”, a declarat, miercuri seară, la TVR, Dacian Cioloş.

ADVERTISING

Preşedintele Renew Europe crede că aceasta este calea pentru a ajunge cât mai repede la normalitate.

”Asta este ideea să ajungem cât mai repede la normal, să ajungem cât mai repede la liberă circulaţie în fapt, nu doar declarativ şi nu doar restrictiv - pentru turişti, pentru şoferii de TIR, pentru cei care merg la muncă. Nu ar trebui să existe diferenţe de tratament între cetăţeni, indiferent care este motivul pentru care ei circulă, e treaba lor, sunt liberi să o facă. La asta trebuie să ajungem”, a mai spus Cioloș.

ADVERTISING

Europarlamentarul PLUS consideră că această adeverinţă armonizează abordarea statelor member.

”Asta ar fi ideea să avem aceeaşi abordare la nivel european pe aceste mijloace de certificare a faptului că nu eşti purtător de virus sau ai imunitate. Este o propunere a CE, şefii de stat şi de guvern urmează să se întâlnească, noi în PE urmează să discutăm (…) Vom merge pe o procedură rapidă (…) Nu vorbim de paşaport. Un paşaport restricționează. Nu vorbim de paşaport. Nu vom fi de acord cu niciun fel de document care impune restricţii”, a adăugat Dacian Cioloş.

Acesta a completat: ”Eu sunt de acord cu un astfel de certificat, dacă el facilitează, simplifică pentru cetăţeni şi nu restricţionează”.

certificat verde covid
Foto: Facebook/ RO Vaccinare

Comisia Europeană a adoptat miercuri propunerea legislativă privind crearea unei adeverinţe electronice verzi pentru a facilita libera circulaţie în interiorul UE în timpul pandemiei de COVID-19, document care va constitui dovada că o persoană a fost vaccinată anti-COVID sau are un test negativ de COVID sau a trecut prin boală.

ADVERTISING

Pentru a fi gata înainte de începutul verii, această propunere trebuie să fie adoptată rapid de Parlamentul European şi de Consiliu.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇