Comisia Europeană a prezentat certificatul verde COVID. Ce este și cu ce ne va ajuta. Țările vor putea impune în continuare restricții (Foto)

Comisia Europeană a prezentat certificatul verde COVID. Ce este și cu ce ne va ajuta. Țările vor putea impune în continuare restricții (Foto)
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Comisia Europeană a prezentat, miercuri, propunerea sa despre cum va arăta și la ce va putea fi folosit certificatul verde COVID.

Adeverința va fi disponibilă atât în format electronic, cât și pe hârtie și va prezenta dovada că deținătorul fie a fost vaccinat, fie a trecut prin boală, fie are un test PCR cu rezultat negativ.

Va include un set limitat de informații, cum ar fi numele, data nașterii, data eliberării, informații relevante cu privire la vaccin/test/vindecare și un identificator unic al adeverinței. Aceste date pot fi verificate doar pentru a confirma autenticitatea și valabilitatea adeverințelor.

Datele cu caracter personal ale deținătorilor de adeverințe nu sunt transmise către portal și nu sunt păstrate de statul membru care efectuează verificarea.

Foto: Facebook/ RO Vaccinare
Foto: Comisia Europeană/varianta digitală a certificatului verde

În ce privește vaccinurile trecute pe adeverință, vor fi doar cele aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului. La acest moment sunt autorizate doar Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson and Johnson. Fiecare stat membru, însă, va fi liber să decidă dacă acceptă și adeverințe ale celor care s-au vaccinat cu alte tipuri de ser. Alte țări europene, cum ar fi Ungaria, folosesc și vaccinuri din Rusia și China.

În ce privește valabilitatea acestui certificat, la acest moment nu a fost trecut un termen de expirare, pentru că nu există nici date clare despre cât durează perioada de imunitate de după vaccin sau boală. Oficialii europeni spun însă că atunci când aceste lucruri vor fi lămurite va fi adăugată și o eventuală limitare.

Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în limba sau limbile oficiale ale statului membru emitent, precum și în limba engleză.

Certificatele vor fi valabile în toate statele membre ale UE, iar Islanda, Liechtenstein, Norvegia și Elveția vor putea recurge la ele.

certificat-verde-covid-varianta-hartie
Foto: Comisia Europeană/varianta print a certificatului verde

Țările pot impune restricții în continuare

Acest certificat nu este un pașaport, așa cum s-a vorbit inițial, și nu oferă în niciun caz trecere liberă pe teritoriul UE. Fiecare țară în continuare este suverană să-și ia propriile decizii.

Astfel, se poate să ai vaccin făcut sau test negativ și tot să fie nevoie să stai în carantină, dacă țara în care mergi a decis așa.

Cu toate acestea, Comisia cere ca statele care iau astfel de măsuri să notifice atât oficialii de la Bruxelles, cât și toate celelalte state membre și să își argumenteze decizia.

În orice caz, ceea ce se dorește însă prin acest certificat este o uniformizare a actelor emise și cerute la nivelul UE, precum și o prezentare facilă a dovezilor cerute.

Certificatul va fi operațional cel mai devreme în iunie

Comisarul european Adina Vălean a explicat într-o intervenție la Antena3 că mai sunt pași de făcut până la momentul în care va intra în vigoare certificatul verde.

În primul rând, trebuie să primească votul și în Consiliul European, și în Parlamentul European.

Apoi, fiecare stat deja emite astfel de adeverințe celor care se vaccinează sau fac teste COVID. Odată ce va fi operaționalizată baza de date la nivel UE, fiecare stat va trebui să se conecteze la ea .

”Între timp se lucrează la conectarea acestei platforme paneuropene. Ambiția noastră e ca până la 1 iunie tot acest sistem să fie operabil. (...)

Ceea ce vrem noi să facem e ca documentele care se solicită să fie la fel, că există o fragmentare enormă în felul în care aceste documente sunt emise și arată și creează obstacole pentru cei care călătoresc atunci când ele trebuie să fie recunoscute”, a mai spus Vălean.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇