Cîțu își propune ca de la 1 iunie să revenim la normalitate: În România, nu se va aplica certificatul verde

Cîțu își propune ca de la 1 iunie să revenim la normalitate: În România, nu se va aplica certificatul verde

Premierul Florin Cîțu a declarat, luni, că și-a propus ca de la 1 iunie România să revină la normalitate.

”Azi voi anunța constituirea unui comitet interministerial, sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. Avem nevoie să arătăm românilor momentul în care vom reveni la normalitate.

1 iunie este primul pas pe care îl văd. Nu e o revenire 100%, dar e primul pas și trebuie pregătit.

Vor fi implicate toate ministerele. Mâine voi avea o întâlnire cu asociația Hora să vedem ce soluții găsim”, a declarat Florin Cîțu.

El a explicat și cum va funcționa acest comitet interministerial.

ADVERTISING

”Fiecare minister va trebui să aibă, la rândul său, discuții în sectoarele care îi aparțin. De exemplu, Ministerul Economiei va discuta cu sectorul HoReCa, va veni în comitet cu concluziile, iar în comitet, unde vor fi și Ministerul de Interne, Ministerul Sănătății, patronate, asociații, se vor face propuneri”, a spus Cîțu.

Întrebat, mai exact, ce restricții vor fi relaxate, premierul a subliniat că vor fi cât mai multe.

”Mai exact, vom vedea după ce se va întruni acest comitet, dar eu sper să fie cât mai multe relaxări. Vine sezonul de vară, vreau să avem o vacanță mult mai bună decât anul trecut și mai sigură”, a spus Cîțu.

ADVERTISING

Fără certificat verde în România

Premierul a ținut să sublinieze că în România nu se va aplica certificatul verde.

În România nu se va aplica certificatul verde, de aceea, am făcut acest comitet. Românii vor putea merge în vacanțe, dar fără certificat verde”, a dat Cîțu asigurări.

Premierul a făcut din nou apel la populație să se programeze pentru vaccinare și a precizat că cel mai optimist scenariu arată că la finalul lunii mai 6,3 milioane de români vor fi vaccinați.

ADVERTISING

”În lunile aprilie și mai vom avea aproape 8 milioane de doze care intră în România, la finalul lunii mai. În cel mai pesimist scenariu vom avea aproape 5 milioane de persoane vaccinate.

În cel mai optimist scenariu vom avea 6,3 milioane de persoane vaccinate. 5 milioane de persoane vaccinate înseamnă 35% din populația adultă”, a precizat Cîțu.

Totodată, spune Cîțu, la finalul lunii iulie, 10 milioane de români vor fi vaccinați.

”Aşa cum arată lucrurile, şi m-am asigurat că avem dozele necesare pentru vaccin, dar vom avea la sfârşitul lunii iulie 10 milioane de doze de vaccin. E important ca toată lumea să vrea să se vaccineze.

Întâi trebuie să ne programăm şi apoi vom putea să vorbim de 10 milioane persoane vaccinate la sfârşitul lunii iulie, ceea ce clar arată 70% de persoane adulte şi putem vorbi despre redeschiderea economiei aproape în totalitate”, a declarat Cîţu.

Premierul a mai spus că a vorbit cu reprezentanţii Comitetului de Coordonare a Vaccinării, iar la mijlocul lui aprilie se vor putea vaccina 100.000 persoane pe zi.

Premierul a cerut politicienilor și Bisericii să se implice în campania de vaccinare și să informeze populația cu privire la necesitatea imunizării.

”Este important și fac un apel la toți politicienii, să meargă și să prezinte campania de vaccinare. Toți românii să aibă date la zi despre vaccinare. Este nevoie de o implicare a Bisericii, mai ales în mediul rural”, a spus Cîțu.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇