Samsung Galaxy A52 - un smartphone din gama de mijloc cu pretenții premium (VIDEO)

Samsung Galaxy A52 - un smartphone din gama de mijloc cu pretenții premium (VIDEO)

Samsung a lansat de curând o nouă serie de smartphone-uri din gama medie – Galaxy A52, Galaxy A52 5G şi Galaxy A72.

Acestea se remarcă prin ideea generală a unui telefon mai ieftin care are numeroase dotări premium – sunet stereo, rezistență la apă, rată (mai) mare de refresh a ecranului, printre altele.

Nu numai aceste upgrade-uri sunt interesante, ci și faptul ca Samsung a decis (în sfârșit) să folosească procesorul Snapdragon de la Qualcomm pentru toate țările în care vinde telefoanele din seria A, nu numai în SUA. 

Până acum, producătorul echipa dispozitivele vândute în Europa cu Exynos, dezvoltat in-house, despre care unii utilizatori au fost atât de nemulțumiți încât au făcut o petiție în care și-au exprimat frustrările și le-au cerut celor de la Samsung să nu-l mai folosească.

Probabil va fi un test, în urma căruia compania va decide dacă merită să aplice strategia și la gama premium. 

Dacă adăugăm și faptul că noile telefoane din seria A au o baterie cu capacitate mare, încărcare super-rapidă și trei ani de actualizare a software-ului, atunci e clar că Samsung și-a dat seama că poate aduce valoare adăugată și utilizatorilor care nu vor (sau nu-și permit) să dea o mie de euro pe un telefon.

ADVERTISING

În cele ce urmează vom analiza mai îndeaproape modelul Galaxy A52, cel mai ieftin dintre cele trei lansate luna trecută.

Samsung Galaxy A52: Design

Primul semn care îți arată că Galaxy A52 este diferit de predecesorii săi are legătură cu designul. 

Deși ecranul se întinde aproape pe toată partea din față, camera pentru selfie-uri fiind înglobată direct în display, la fel ca la A50, însă spatele e cum nu se poate mai diferit: culorile folosite nu mai au efectul de gradient, Samsung optând pentru o singură nuanță, precum și pentru un finisaj mat. Toate acestea îi oferă un aspect premium, în ciuda faptului că carcasa e din plastic.

Dar cele mai mari schimbări legate de design se observă mai degrabă la utilizare. Spre deosebire de predecesori, A52 este rezistent la apă și praf (deși nu la fel de mult ca în cazul telefoanelor premium), ceea ce înseamnă că va fi mai durabil în utilizarea de zi cu zi - asta înseamnă că tot trebuie să ai grijă să nu-ți scape în piscină.

Grație display-ului cu diagonala de 6,5 inchi și greutății de 189 de grame, Galaxy A52 a găsit un echilibru destul de bun între ușurința de utilizare și dimensiune.

ADVERTISING

Și să nu uităm că are o baterie mare, de 500 mAh, mai mare decât cea cu care sunt dotate A51 și A50, astfel că ar trebui să-ți ajungă maximum două zile. 

Spre deosebire de gama premium (Galaxy S21, lansată tot anul acesta), A52 are jack pentru căștile cu fir, așa că nu mai ești nevoit/ă să investești într-o pereche de căști wireless.

Nu în ultimul rând, Samsung a venit cu o idee interesantă, prin faptul că a făcut hibrid un slot, care poate fi folosit ori pentru cardul de memorie microSD, ori pentru a doua cartelă SIM.

Samsung Galaxy A52: Ecran

Galaxy A52 are un ecran cu diagonală de 6,5 inchi și o rată de refresh de 90Hz, fiind mai mare decât în cazul altor smartphone-uri cu prețuri medii, care au de regulă 60Hz.

Mai mult, având în vedere că e dotat cu (destul de) puternicul procesor Snapdragon 720G, se descurcă destul de bine la jocuri. Și nici nu consumă prea multă baterie, cum e cazul unei rate de refresh mai mari, de 120Hz, întâlnită la telefoanele premium.

Dincolo de viteză, ecranul acestui smartphone este AMOLED și reușește să redea fidel culorile, precum și să aibă un contrast acceptabil în lumină puternică. De asemenea, e protejat de tehnologia Gorilla Glass 5, care e mai performantă față de versiunea Gorilla Glass 3 de la A51, ceea ce-l face mai rezistent la șocuri și zgârieturi.

ADVERTISING

Senzorul de amprentă e direct încorporat în display, iar ca alternativă pentru deblocarea telefonului există și recunoașterea facială - deși nu e la fel de sigură.

Samsung Galaxy A52: Sistemul de camere foto

Samsung Galaxy A52 are un sistem format din patru camere foto. 

Cea principală are o rezoluție de 64MP și stabilizare optică a imaginii, astfel că vei face poze impresionante pentru un telefon din gama de mijloc în condiții de luminozitate bună, acestea nefiind blurate, după cum arată testele făcute de SamMobile.

Mai mult, reproducerea culorilor este decentă, cu excepția intensității - uneori s-ar putea să fii nevoit/ă să pui niște filtre dacă vrei să accentuezi nuanțele.

Camera de tip ultra-wide, care surprinde un cadru mai larg în fotografii, are o rezoluție de 12MP și e OK, dacă nu te aștepți la poze care să aibă prea multe detalii. 

Camera pentru adâncime are 5MP și e utilă atunci când vrei să faci poze bokeh, adică cu focalizare parțială, astfel încât o parte din cadru să rămână în ceață.

Iar camera macro, al cărui scop este să facă obiectele minuscule să pară mari, este cea mai dezamăgitoare - fără autofocus, detaliile din aceste poze sunt infime, iar subiectul principal e greu de focalizat.

Camera frontală, pentru selfie-uri, are o rezoluție de 32MP și e capabilă să filmeze la rezoluție 4K cu 30 de cadre pe secundă - la fel ca cea principală, de pe spate. Însă pe timp de noapte, atât la foto cât și la video, nu se descurcă extraordinar - cel mai probabil, va trebui să folosești blițul din dotare.

Galaxy A52 are o funcție simpatică, numită Fun, care îți pune filtre de Snapchat direct în camera foto. 

Acest model este primul din gama de mijloc care beneficiază de modul Pro pentru profesioniști, astfel că îți poți regla singur/ă setări precum apertura, expunerea, luminozitatea etc.

Există și alte moduri, precum slow-motion, super slow-motion, panoramic, alimente, doodle AR (pentru realitate augumentată), hyperlapse și hyperlapse pentru noapte. 

a52 camere foto

Galaxy A52: Software

Galaxy A52 se alătură modelelor Samsung care vin cu sistemul de operare Android 11 și interfața One UI 3,1 direct din cutie. 

Așadar, vei avea parte de tot ce oferă seria Galaxy pe partea de software: cea mai nou suită de funcții pentru asistentul vocal Bixby, integrarea cu Google care înseamnă noutăți precum Google Discover pe ecranul principal, Google Messages ca aplicație prestabilită pentru SMS-uri, aplicația care înregistrează ce faci pe ecran, o colecție impresionantă de teme, Samsung Pay și funcții precum Always On Display și efecte pentru apelurile video.

Important este faptul că Samsung garantează patru ani de actualizare a software-ului - mai mult decât oricare alt producător pentru telefoanele din gama de mijloc. 

Samsung Galaxy A52: Durata bateriei și căști

Galaxy A52 a primit un upgrade în ceea ce privește bateria, față de modelele anterioare, astfel că are un acumulator de 4.5000 mAh, care ar trebui să garanteze două zile de utilizare de intensitate medie.

Telefonul se încarcă într-o oră și 10 minute până la 100%, iar grație încărcării rapide ajungi la 20% în primele 10 minute, dacă folosești un încărcător de 25W. Cel din cutie are 15W, așa că durata va fi mai mare.

Spre deosebire de S21, gama premium a Samsung, A52 are jack pentru căștile cu fir, dar nu și căștile. Astfel, dacă nu ai nicio pereche pe acasă, va trebui să-ți cumperi. 

Samsung Galaxy A52: Preț și verdict

Galaxy A52 este cel mai bun telefon din gama de mijloc a Samsung.

Ba chiar are unele funcții pe care le găseai până acum la cele premium. Singurele dezavantaje importante sunt că ai o cameră macro aproape nefuncțională în loc de una pentru zoom și sunetul stereo care putea să fie mai calitativ (totodată, bine că există).

În rest, are toate șansele să fie un telefon care-și face treaba bine. Și care chiar să te surprindă din când în când.

În România, Samsung Galaxy A52 pornește de la prețul de 1.643 de lei, la liber, varianta cu 6 GB RAM și 128 GB stocare.

GALAXY A52 & A72 - Piersicuță 3 - Prim Contact

Citește mai multe articole din categoria IT:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇