Noi reguli pentru restaurante, concerte şi evenimente sportive? O variantă este deschiderea cu zone complet separate pentru vaccinaţi şi nevaccinaţi

Noi reguli pentru restaurante, concerte şi evenimente sportive? O variantă este deschiderea cu zone complet separate pentru vaccinaţi şi nevaccinaţi

Românii ar putea merge la restaurante, dar şi la evenimente culturale sau sportive dacă prezintă dovada vaccinării sau un test Covid negativ.

Preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), Daniel Mischie, a declarat pentru Economedia că aceste persoane vor scăpa de restricțiile din acest moment, cum ar fi numărul maxim de persoane la o masă din restaurant.

Vineri, mediul privat, Ministerul Sănătății și Ministerul Economiei au format un grup de lucru pentru a discuta ce e de făcut pe viitor pentru aceste domenii grav afectate de pandemie.

ADVERTISING

”Se dorește un grup de lucru cu actorii privați și autorități, sub directa coordonare a premierului, cu miniștrii Sănătății și Economiei.

Ideea e foarte simplă și corectă. Noi venim cu propuneri prin care sectoarele închise complet sau restricționate – restaurante, hoteluri, nunți, evenimente, teatru, cinema, sport – să fie deschise în formula pași mici și siguri până la deschiderea totală.

Primul factor luat luat în considerare e sănătatea, nu putem face rabat. De aceea, la acest grup de lucru participă ministrul Sănătății”, a spus Daniel Mischie pentru Economedia.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Zone separate pentru vaccinați și nevaccinați

Daniel Mischie a explicat cum ar putea exista zone separate pentru persoanele vaccinate sau care prezintă test negativ și cele nevaccinate sau care nu au test negativ.

Mai exact, persoanele vaccinate sau cu test negativ de Covid vor avea acces într-o zonă separată în care nu vor fi obligate să se supună resctricțiilor care, în acest moment, limitează la 6 numărul de persoane la o masă sau impun 2 metri între mese.

ADVERTISING

În cazul persoanelor nevaccinate sau fără un test negativ, acestea vor intra în altă zonă a restaurantului, unde vor fi valabile restricțiile impuse de autorități.

De precizat este că în momentul de față copiii cu vârsta de până în 16 ani nu au voie să se vaccineze, astfel că rămâne de văzut cum se va proceda pentru ei. Vor sta împreună cu părinții, vaccinați, sau vor merge toți, chiar dacă părinții sunt imunizați, în zona dedicată celor nevaccinați?

Totodată, sunt mulți adulți care își doresc să se vaccineze, dar nu o pot face pentru că momentan nu există doze suficiente în ţara noastră, dar şi la nivel european.

Organizația Patronală a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA) a propus încă de acum o lună o serie de măsuri care ar permite reluarea activității.

Astfel, HORA propunea următoarele soluții pentru a putea funcționa:

  • Prezentarea unui certificat de vaccinare.
  • Testarea PCR sau test rapid cu 48 de ore înainte de a participa la un eveniment sau o masă a la carte
  • Testarea rapidă la intrarea în incintă

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇