”Formatul Windsor” - După ani de neînțelegeri, UK și UE au căzut de acord pe un nou acord post-Brexit pentru Irlanda de Nord

”Formatul Windsor” - După ani de neînțelegeri, UK și UE au căzut de acord pe un nou acord post-Brexit pentru Irlanda de Nord

Premierul britanic, Rishi Sunak, şi şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, au anunţat, luni, un acord de reformare a protocolului privind Irlanda de Nord inclus în tratatul de Brexit.

”Sunt încântat să vă anunţ că am făcut un progres. Am schimbat protocolul şi anunţăm acum Acordul-cadru de la Windsor”, a declarat liderul conservator în cadrul unei conferinţe de presă comune la Windsor, în vestul Londrei.

Londra şi Bruxelles-ul au purtat negocieri extinse asupra a trei teme centrale:

  • controalele vamale la limita administrativă a Irlandei de Nord cu restul Marii Britanii,
  • rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în respectarea tratatelor post-Brexit
  • statutul provinciei britanice Irlanda de Nord pe piaţa internă britanică şi europeană.
ADVERTISING

Sunak a declarat că acordul la care s-a ajuns după ani de negocieri cu Bruxelles-ul de către mai multe guverne conservatoare ''asigură un comerţ fără probleme în Marea Britanie, protejează locul Irlandei de Nord în uniunea noastră şi protejează suveranitatea poporului nord-irlandez'', relatează EFE.

Noul acord între Uniunea Europeană şi Marea Britanie a ''eliminat orice sentiment de frontieră în Marea Irlandei'', a declarat Sunak, alături de Ursula von der Leyen.

Banda verde şi banda roşie

Mărfurile comercializate între Marea Britanie şi Irlanda de Nord - destinate să rămână pe piaţa din Irlanda de Nord - vor fi scutite de controale vamale, a detaliat premierul, conform DPA.

Aceste mărfuri vor merge pe o "bandă verde" - monitorizată electronic de către Comisia Europeană - iar cele care merg în Republica Irlanda, membră a UE şi a pieţei unice europene, vor rămâne pe "banda roşie", cu controale vamale.

În plus, a adăugat Sunak, parlamentul descentralizat din Belfast, cunoscut sub numele de Stormont, va putea să aplice "o frână de urgenţă asupra oricăror modificări ale regulilor pentru mărfuri" introduse de Uniunea Europeană.

În conformitate cu noul acord, "persoanele care trimit colete prietenilor sau familiei sau care fac cumpărături online nu vor mai trebui să îndeplinească nicio formalitate vamală", a spus Sunak.

ADVERTISING

Alte exemple privind modul în care oamenii ar putea beneficia de pe urma acordului au inclus preţuri mai mici pentru bere şi eliminarea cerinţelor de călătorie pentru animalele de companie.

Premierul a confirmat că va supune "în timp util" la vot în Camera Comunelor "acordul-cadru Windsor", care reformează vechiul protocol.

Şeful guvernului britanic a acceptat că atât unii dintre colegii săi conservatori, cât şi unioniştii nord-irlandezi, care consideră că protocolul ameninţă integritatea teritorială a Regatului Unit, "au nevoie de spaţiu şi timp" pentru a evalua conţinutul acestuia.

La rândul său, Ursula von der Leyen a declarat că acordul are ca scop "abordarea definitivă a problemelor cu care ne confruntăm în viaţa de zi cu zi".

''Acesta prevede soluţii pe termen lung, despre care suntem amândoi convinşi că vor funcţiona pentru toţi oamenii şi întreprinderile din Irlanda de Nord", a spus ea, în conferinţa de presă comună cu premierul britanic.

Von der Leyen a declarat că acordul are ca scop să asigure că aceleaşi alimente şi medicamente sunt disponibile în Irlanda de Nord şi în Marea Britanie.

Rezolvarea chestiunii protocolului nord-irlandez este ultimul obstacol major în lungul proces de ieşire a Regatului Unit din UE, care a început după victoria Brexit la referendumul din 2016.

ADVERTISING

Semnat în 2020, protocolul cu Irlanda de Nord, negociat după Brexit de fostul premier Boris Johnson, a creat o frontieră comercială de facto între Marea Britanie şi Irlanda de Nord în Marea Irlandei.

Fostul Guvern Boris Johnson a acceptat menţinerea provinciei britanice Irlanda de Nord în piaţa unică a UE pentru a nu afecta Acordul de Pace nord-irlandez. Însă autorităţile britanice ar fi trebuit să aplice controale vamale între Irlanda de Nord şi restul Marii Britanii, ceea ce a generat o serie de tensiuni interetnice.

Noul acord va trebui validat în Marea Britanie prin votul Camerei Comunelor, iar în Uniunea Europeană prin votul Parlamentului European şi al Consiliului UE. Premierul Rishi Sunak riscă să întâmpine opoziţia politicienilor radicali pro-Brexit şi a Partidului Democratic Unionist nord-irlandez (DUP).


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇