Moldova a expulzat doi "turiști" străini care adunau informații pentru o rețea conspirativă

Moldova a expulzat doi "turiști" străini care adunau informații pentru o rețea conspirativă

Moldova a expulzat doi cetățeni străini care au adunat informații despre clădirile guvernamentale și infrastructura critică, pentru o rețea conspirativă.

Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova anunţă că a „identificat prezența pe teritoriul Republicii Moldova a doi cetățeni străini, conectați la anumite centre subversive din afara țării.”

Aceștia erau antrenați în activități de culegere de date și informații pentru punerea în aplicare a unui plan de destabilizare a situației interne din țară, "cu provocarea schimbării prin violență a orânduirii constituționale a Republicii Moldova".

ADVERTISING

Cei doi operau deghizați în turiști şi erau coordonați din umbră de persoane afiliate "unei rețele conspirative de experți în tehnologii politice și inginerie socială de peste hotare".

Cât s-au aflat în R.Moldova, aceşti indivizi "au inițiat un complex de acțiuni informativ-subversive de cercetare a diferitelor locații în preajma unor sedii guvernamentale și obiective de infrastructură critică. De asemenea, aceștia au participat activ la monitorizarea și documentarea proceselor-social politice din țară și a acțiunilor de protest organizate în Capitală de către anumite forțe politice".

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

În consecinţă, Serviciul de Informații și Securitate alături de Inspectoratul General pentru Migrație "au aplicat măsură asiguratorie de declarare a cetățenilor străini drept persoane indezirabile pe un termen de 10 ani, cu îndepărtarea lor de pe teritoriul țării".

Amintim că președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, s-a plâns recent că Rusia intenționează să folosească sabotori străini pentru a doborî conducerea țării sale, a opri aderarea acesteia la Uniunea Europeană și a o folosi în războiul împotriva Ucrainei.

ADVERTISING

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat anterior că țara sa a descoperit un plan rusesc „pentru distrugerea Moldovei”. Câteva zile mai târziu, Guvernul Republicii Moldova a demisionat. Maia Sandu și-a exprimat în repetate rânduri îngrijorarea cu privire la intențiile Rusiei și la prezența trupelor ruse în regiunea separatistă Transnistria.

Ulterior, autoritățile de peste Prut au descoperit o rețea de spionaj formată din moldoveni care primeau bani de la o ţară străină pentru a răsturna conducerea de la Chişinău. Aceştia acţionau încă din 2020, timp în care “au incitat la ură și au recrutat participanți la proteste violente”.

Tot azi Wizz Air a anunţat că suspendă toate zborurile către și dinspre Chișinău din cauza riscului de securitate


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇