Reacția Moldovei și României, după amenințările Rusiei pe Transnistria: Manipulare și minciuni! Ce spune Zelenski

Reacția Moldovei și României, după amenințările Rusiei pe Transnistria: Manipulare și minciuni! Ce spune Zelenski

Guvernul de la Chişinău, prin Ministerul său de Externe, consideră „provocatoare” declaraţia transmisă vineri de MAE de la Moscova, care ameninţă cu o intervenţie în Transnistria în cazul în care ar considera că trupele sale de acolo ar fi în pericol în urma unei „invazii” ucrainene.

La rândul său, MAE de la Bucureşti a avut o reacţie şi vorbeşte despre „propagarea intenţionată de informaţii fără corespondenţă în realitatea de pe teren”, ceea ce reprezintă o abordare extrem de periculoasă.

În plus, preşedintele Ucrainei a dat asigurări că respectă integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova, iar tot ce face şi spune acum Moscova pe acest subiect reprezintă o provocare. Zelenski a amintit că a vorbit şi la Bruxelles despre un plan de lovitură de stat în Moldova, iar între timp a primit noi informaţii, pe care le-a comunicat Maiei Sandu. 

ADVERTISING

Ce spune Chişinăul

Autorităţile Republicii Moldova avertizează că declaraţiile Rusiei sunt nefondate şi făcute pentru a manipula opinia publică.

„Mesajele lansate în ultimele zile în spaţiul public de către autorităţile Federaţiei Ruse privind presupusele provocări din partea forţelor armate ucrainene pe segmentul central (transnistrean) al frontierei de stat a Republicii Moldova cu Ucraina nu corespund adevărului”, precizează într-un comunicat Ministerul de Externe şi al Integrării Europene (MAEIE) de la Chişinău.

„Autorităţile Republicii Moldova au dezminţit aceste declaraţii drept nefondate, făcute cu scopul de manipulare a opiniei publice. Situaţia de securitate în regiune este stabilă”, asigură ministerul condus de Nicu Popescu.

În contextul în care Moscova se teme de un atac asupra trupelor şi muniţiilor pe care le are în Transnistria, Chişinăul reiterează „necesitatea retragerii necondiţionate şi transparente a forţelor militare ruse şi a stocurilor de muniţii din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”.

ADVERTISING

Moscova a promis că se retrage încă din 1999

Moscova şi-a luat angajamentul la summit-ul OSCE din 1999 de la Istanbul că îşi va retrage trupele şi armamentul din Transnistria, dar această promisiune asumată la nivel internaţional nu a fost pusă niciodată în practică.

„Reiterăm poziţia autorităţilor moldoveneşti privind reglementarea exclusiv paşnică a conflictului transnistrean în baza suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova în hotarele recunoscute internaţional”, adaugă Executivul de la Chişinău.

„În acest context, considerăm drept provocatoare declaraţia de astăzi a Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse şi reiterăm necesitatea retragerii necondiţionate şi transparente a forţelor militare ruse şi stocurilor de muniţii din Cobasna de pe teritoriul Republicii Moldova”, conchide comunicatul.

Reacţia României

Pe de altă parte, MAE de la Bucureşti condamnă alegaţiile, lipsite de fundament, conţinute în comunicatul de vineri al Ministerului Afacerilor Externe al Federaţiei Ruse privind regiunea transnistreană a Republicii Moldova, precum şi retorica ameninţătoare şi provocatoare utilizată.

ADVERTISING

„Propagarea intenţionată de informaţii fără corespondenţă în realitatea de pe teren reprezintă o abordare extrem de periculoasă, în contextul actual de securitate, în care Federaţia Rusă îşi intensifică războiul de agresiune împotriva Ucrainei”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă.

Ministerul mai precizează că este inacceptabilă „această încercare de creare artificială de tensiuni şi destabilizare în regiune şi în legătură cu Republica Moldova”. 

MAE al României face apel la responsabilitate, la abandonarea retoricii agresive, escalatorii şi provocatoare, precum şi la abţinerea de la orice declaraţii şi acte care pot afecta stabilitatea regiunii şi a Republicii Moldova.

Zelenski dă asigurări că totul e o provocare

La rândul său, preşedintele Volodimir Zelenski a respins acuzaţiile Moscovei potrivit cărora armata ucraineană ar pregăti o operaţiune în Transnistria şi a spus că, spre deosebire de Rusia, Ucraina respectă „integritatea şi suveranitatea teritorială” a ţării vecine, iar autorităţile Republicii Moldova ştiu asta.

În cursul unei conferinţe de presă-maraton, de câteva ore, cu jurnalişti din întreaga lume, Zelenski a fost întrebat dacă este de conceput ca Rusia să invadeze o altă ţară.

"Din păcate, da", a răspuns el. "Cred că este posibil şi s-ar putea întâmpla. Preşedintele Putin trebuie să demonstreze succese şi victorii. Nu vor exista pe câmpul de luptă din Ucraina şi nu va reuşi să se răzbune în Ucraina. El poate avea, în schimb, succese în zonele slabe şi acestea ar fi ţările care au fost sub influenţa Moscovei înainte de război sau în perioada sovietică", a răspuns Zelenski care, în acest context, a dat exemplul Moldovei şi a vorbit despre planul descoperit de serviciile ucrainene care ar fi presupus o lovitură de stat la Chişinău, plan despre care le-a vorbit şi liderilor din UE cu care s-a întâlnit la Bruxelles la începutul acestei luni.

El a spus că a transmis informaţiile către preşedintele Maia Sandu, iar apoi s-a dovedit că acestea erau veridice. Zelenski a primit noi informaţii şi după momentul Bruxelles. 

Liderul ucrainean crede că este o „situaţie rea” şi ceea ce face Rusia acum este să provoace în continuu. El a dat exemplul rachetelor care ar fi zburat prin spaţiul aerian al României.

Despre comunicatul de vineri al Ministerului rus de Externe, Zelenski a spus că Rusia ştie că nu poate ajunge la Chişinău decât prin Transnistria şi, de aceea, mizează pe această provocare. „Însă autorităţile de la Chişinău ştiu că noi respectăm integritatea şi suveranitatea Republicii Moldova”, a adăugat Zelenski, negând astfel teoria Moscovei, care a acuzat că Ucraina şi-a adus personal şi echipament militar în apropierea frontierei cu Republica Moldova, că ar fi desfăşurat artilerie în poziţii de tragere şi că lansează drone deasupra teritoriului transnistrean, înaintea unei presupuse „invazii”.

Ameninţarea Rusiei într-un context foarte tensionat

Rusia a avertizat SUA, țările NATO și autoritățile ucrainene împotriva oricărei acțiuni legate de Transnistria. Moscova spune că acțiunile împotriva trupelor sale de acolo ar fi un atac direct asupra Rusiei.

Avertismentul de astăzi a venit la o zi după ce Ministerul rus al Apărării a afirmat că Ucraina plănuiește să invadeze regiunea separatistă Transnistria după o operațiune sub steag fals.

Ministerul rus a susținut, joi, că Ucraina – care se învecinează cu Moldova – reprezintă „o amenințare directă” pentru trupele ruse din regiunea rusofonă.

Guvernul Republicii Moldova a respins acuzația, cerând „calm și ca informațiile să fie primite de către public din surse oficiale și credibile ale Republicii Moldova”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇