Ambasadorul Moldovei explică de ce abrogarea decretului privind politica externă a Rusiei nu anulează tratatul de bază, prin care Moscova recunoaște Moldova

Ambasadorul Moldovei explică de ce abrogarea decretului privind politica externă a Rusiei nu anulează tratatul de bază, prin care Moscova recunoaște Moldova

Abrogarea decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012, în baza căruia era recunoscută suveranitatea Chişinăului în problema Transnistriei, nu anulează tratatul de bază semnat de Republica Moldova şi Federaţia Rusă în noiembrie 2001, susţine ambasadorul Chişinăului la Bucureşti, Victor Chirilă.

Acesta precizează că, în conformitate cu articolul 1 al respectivului tratat, Rusia s-a angajat să respecte „inviolabilitatea frontierelor, integritatea teritorială, independenţa politică, reglementarea paşnică a diferendelor, neamestecul în treburile interne”.

ADVERTISING

Vladimir Putin a anulat marţi un decret din 2012 care stipula principiile directoare ale politicii externe a Rusiei, printre care și reglementarea conflictului transnistrean „pe baza respectării suveranităţii, integrităţii teritoriale şi statutului de neutralitate al Republicii Moldova”.

"Desigur, autorităţile Republicii Moldova au luat notă de decizia de abrogare a decretului privind politica externă a Federaţiei Ruse din anul 2012. Înţelegem că urmează aprobarea şi publicarea unei noi concepţii de politică externă a Rusiei, pe care o vom examina cu atenţie la Chişinău.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Poziţia Republicii Moldova cu privire la reglementarea transnistreană rămâne, însă, aceeaşi, axată pe reglementarea paşnică, prin mijloace diplomatice şi politice, a conflictului", a afirmat Chirilă.

Diplomatul moldovean a subliniat că ţara sa va continua să solicite Federaţiei Ruse respectarea angajamentelor sale internaţionale de retragere necondiţionată a forţelor sale militare staţionate ilegal pe teritoriul Republicii Moldova.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇